Placeholder for Screen Miriam 3Screen Miriam 3

Nieuwe Uitzicht­en

10 september 2022 t/m 2 oktober 2022

Gemeenten Venlo en Venray

Fietsen en wandelen langs kunstprojecten voor vergroening

Hoe creëren we meer natuur in onze leefomgeving? En hoe betrekken we omwonenden bij de aanleg hiervan? Museum van Bommel van Dam en Odapark nodigden in de zomer van 2021 negen kunstenaars en designers uit om nieuwe mogelijkheden voor vergroening te verkennen. Hiervoor ontwikkelden ze allemaal een plan, dat ze op diverse plekken in de gemeenten Venlo en Venray hebben uitgevoerd. Ontdek de resultaten van zaterdag 10 september t/m zondag 2 oktober 2022 middels fiets- en wandelroutes, op eigen gelegenheid of met gids.

Toegang is gratis. Aanmelden voor de tours in Venlo is niet nodig. Aanmelden voor de rondleidingen in Venray is noodzakelijk via info@odapark.nl.

10 september 2022 t/m 2 oktober 2022
Gratis

Aanmelden voor de tours in Venlo is niet nodig. Aanmelden voor de rondleidingen in Venray is noodzakelijk via info@odapark.nl.

10 september t/m 2 oktober 2022

Drie kunstroutes

In de gemeente Venlo zijn drie kunst- en designprojecten verbonden met een fietsroute en drie andere met een wandelroute. In Venray verbindt één fietsroute alle drie de locaties in de gemeente met elkaar. Voor bezoekers die graag zelf op pad gaan, is bij ieder kunstproject een QR-code aangebracht die meer informatie geeft. Voor degenen die liever rondgeleid worden, bieden museum van Bommel van Dam en Odapark een gratis activiteitenprogramma met gids aan. De wandelroute door het centrum van Venlo start elke zaterdag en zondag om 14.00 uur en de fietsroutes door de gemeenten Venlo en Venray vangen elke zondag om 14.00 uur aan (let op: op zondag 2 oktober vindt er geen fietstour door Venray plaats). Startpunt van de routes in Venlo is museum van Bommel van Dam. Vertrekpunt van de fietsroute in Venray is Odapark. Aanmelden voor de tours in Venlo is niet nodig. Aanmelden voor de rondleidingen in Venray is noodzakelijk via info@odapark.nl. Naast de wandel- en fietsroutes worden in de periode van 10 september t/m 2 oktober nog extra activiteiten georganiseerd. Deze kun je terugvinden in onze agenda.

Bekijk de digitale flyer met routes
Placeholder for Lobke Doerak FilmLobke Doerak Film

Kunst en design voor vergroening

Nieuwe Uitzichten

Meer groen gaat hittestress tegen, houdt water vast, vangt fijnstof af en komt de biodiversiteit ten goede. Bovendien is natuur in de buurt bevorderlijk voor ontspanning en welzijn. Maar hoe vinden we ruimte voor planten of bomen in de drukke binnenstad, op een parkeerplaats of op een bedrijventerrein? Het programma Nieuwe Uitzichten van museum van Bommel van Dam en Odapark laat nieuwe mogelijkheden zien die inspiratie bieden voor de toekomst. De deelnemende kunstenaars en designers zijn Judith Reijnders, Mona Steinhäusser, Lobke Meekes, Deep Time Agency, Ingeborg Meulendijks, Atelier NL, Emy Bensdorp, Fabian Seibert en Christian Odzuck. Zij gingen aan de slag met de Kloosterstraat in Blerick, het Ald Weishoès in Venlo, het plein aan de Raadhuislaan in Tegelen, het Dominicanenplein in Venlo, het Julianapark in Venlo, de Schoolstraat in Venray, Station Venray in Oostrum en de Stayerhofweg in Wanssum.

Dakterras museum van Bommel van Dam

De Steriele Tuin

Zowel de fiets- als wandelroute door de gemeente Venlo start op het dakterras van museum van Bommel van Dam. Daar hebben beeldend kunstenaar Stefan Cools en landschapsontwerper Sandra van den Beuken deze zomer De Steriele Tuin gerealiseerd. De twee tuindelen van deze installatie functioneren als twee kanten van de medaille: aan de ene kant zijn de gemanipuleerde steriele planten te zien, zoals wij mensen die graag zien. Aan de andere kant groeien de oorspronkelijke varianten van deze plantensoorten, zoals de meeste insecten die het liefst aantreffen. Ga vooral zelf op onderzoek uit naar de verschillen en stel je de vraag: wie voelt zich welkom in jouw tuin?

Placeholder for VBVD2022 Algemene Fotografie 025VBVD2022 Algemene Fotografie 025

Odapark

Gelijknamige tentoonstelling

De fietsroute door de gemeente Venray begint bij het in het groen gelegen Odapark. In de gelijknamige tentoonstelling Nieuwe Uitzichten vinden bezoekers daar t/m zondag 23 oktober een selectie van (on)haalbare voorstellen, wenselijke ideeën, poëtische denkpistes en megalomane plannen die zijn ontstaan in aanloop naar de buitenprojecten van Nieuwe Uitzichten. Aan de tentoonstelling neemt een groot aantal kunstenaars van het programma deel, aangevuld met enkele anderen. Elke zaterdag om 14.00 uur vindt een gratis rondleiding plaats.

Partners

Placeholder for Logo CIV FC liggend 03Logo CIV FC liggend 03
Placeholder for Logo PL kleurLogo PL kleur
Placeholder for MFO LOGO CMYK ROO DjpgMFO LOGO CMYK ROO Djpg
Placeholder for Logo Prins Bernhard CultuurfondsLogo Prins Bernhard Cultuurfonds
Placeholder for BNG Cultuurfonds kleurjpgBNG Cultuurfonds kleurjpg
Placeholder for INTERREG logo2022 transp RGBINTERREG logo2022 transp RGB
Placeholder for Logo euregioLogo euregio
Placeholder for Logo gemeente venlo CYMK 2jpgLogo gemeente venlo CYMK 2jpg

Meer tentoonstellingen