Placeholder for Header EmyHeader Emy
Nieuwe Uitzichten

Ned­er­land­schap — Emy Bensdorp

Windturbines verschijnen op steeds meer plekken in ons landschap. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. Waar windturbines worden gepland, komen inwoners vaak in opstand. Voor het programma Nieuwe Uitzichten heeft ontwerpster Emy Bensdorp zich in deze weerstand verdiept.

Lokale en culturele identiteit

De klimaatcrisis is een mondiaal probleem. Veel van de genomen maatregelen vinden echter plaats op lokaal niveau en raken de lokale bevolking. Het veranderen van de omgeving botst regelmatig met de ervaren lokale en culturele identiteit. Zo ook in de gemeente Venray, waar het plan voor een kleinschalig windpark door 69% van de inwoners werd weggestemd.

Dialoog, participatie en de menselijke maat

Wat betekent de komst van moderne windmolens voor de identiteit van ons landschap en onszelf? Emy Bensdorp is met deze vraag aan de slag gegaan en ontwierp als gespreksstarter een oud-Hollands theeservies met molentjes. De historische windmolens die we nu als nationaal erfgoed zien, werden ooit namelijk ook bedreigend, lelijk en eng gevonden. Kun je het je voorstellen? Door met een kopje thee erbij in gesprek te gaan met betrokkenen, creëert Bensdorp ruimte voor de drie pijlers die in haar optiek de energietransitie verder kunnen brengen: dialoog, participatie en de menselijke maat.

Placeholder for Emy Bensdorp N U 03Emy Bensdorp N U 03

Doerak film

Ned­er­land­schap — Emy Bensdorp

Mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Venray

Subprojecten