Placeholder for Fabian Seibert N U 01Fabian Seibert N U 01
Nieuwe Uitzichten

9 Sec­onds — Fabi­an Seibert

De gemeente Venray wil het transport per OV stimuleren en werkt daartoe aan een herinrichting van Station Venray. De versteende stationsomgeving maakt de komende jaren plaats voor een ontwerp waarin planten en bomen de hoofdrol krijgen. Ontwerper Fabian Seibert geeft op een ludieke manier de natuur een stem in het transitieproces van steen naar groen. Hiervoor voegt hij nieuwe pictogrammen en codes toe aan de bekende tekens die al in het stationsgebied aanwezig zijn.

Ontelbare kleine oplossinkjes

Klimaatverandering is een traag proces en blijft daardoor enigszins abstract. We moeten dingen anders doen, maar hoe dan? Het is haast onvoorstelbaar om de honderden kleine beslissingen die we dagelijks maken, te linken aan zoiets groots en abstracts als het klimaat. Toch zal de verandering juist daar moeten plaatsvinden, in al die dagelijkse beslissingen en reacties. Eén grote geniale oplossing is er immers niet, we kunnen alleen maar vertrouwen op de optelsom van ontelbare kleine oplossinkjes.

Eenvoudige boodschappen

Het veranderen van patronen en gewoontes, en dus het nemen van andere beslissingen, vergt aandacht en focus. Je moet je bewust zijn van wat je doet, om het anders te kunnen doen. De vraag is of we dat nog kunnen: de stortvloed aan informatieflarden en de verslaving aan emotionele feedback van ‘vrienden’ en ‘volgers’ hebben ertoe geleid dat onze gemiddelde aandachtspanne al jaren krimpt. Men vermoedt dat onze aandachtspanne nu al onder de 9 seconden ligt, vergelijkbaar met die van een goudvis. Wat voor oplossingen bedenkt een goudvis tegen klimaatverandering?

Aan de andere kant is het vereenvoudigen van boodschappen precies wat wij als samenleving gebruiken om zonder grote conflicten de dag door te komen. Het blijft verbazingwekkend hoe een bende individuen erin slaagt een kruispunt over te steken, zonder elkaar in de haren te vliegen. En dit alleen maar door de hulp van een paar gekleurde lampjes. Rood en groen. Eenvoudige boodschappen. Eenvoudige vormen en kleurcodes.

Placeholder for Fabian Seibert N U 02Fabian Seibert N U 02

9 seconden

Het zijn deze codes en pictogrammen die ons helpen met beslissen als we snel van A naar B moeten, zoals bij een treinstation. Ga ik links of rechts. Moet ik wachten of rennen. De opgave is dat je de volgende keer bij die beslissing niet alleen aan jezelf denkt, maar ook aan de drie miljard organismen die leven in een liter grond onder het perron. Je hoeft niet de hele dag aan de natuur en het klimaat te denken. Maar begin eens met 9 seconden. Dan 10, dan 11, dan 12.

Probeer het.

Zelfs de goudvis zal je dankbaar zijn.

Doerak film

9 Sec­onds — Fabi­an Seibert

Subprojecten