In horto — Ingeborg Meulendijks
Het project In horto (Latijn voor in de tuin) bestaat uit een beeldend onderzoek en een ruimtelijke interventie met de omsloten tuin als uitgangspunt; een plek voor vertraging en ontmoeting in een stedelijke context.
Dominicanenplein Venlo
Locatie van het project is het Dominicanenplein in Venlo, een sterk versteend plein in de binnenstad. Het plein is omringd door winkels en woningen, alsook door een hospice en een inloophuis voor mensen die met kanker te maken hebben. Tegenwoordig wordt de plek vooral gebruikt als doorgangsroute naar nabijgelegen straten, maar in het verleden was het een bloementuin van het klooster Mariaweide. Op historische tekeningen zijn het dominicanenklooster en uitgestrekte groene gebieden te zien, binnen de muren van de oude stadsomwalling.
De omsloten tuin
Als case study wordt een omsloten kloostertuin in Steyl, een dorp nabij Venlo, onderzocht. Zij is een voorbeeld van een historisch groengebied dat zijn functie en relevantie nog altijd weet te behouden. Inzichten uit het onderzoek naar de kloostertuin in Steyl worden gekoppeld aan het Dominicanenplein. Het gaat hierbij nadrukkelijk niet om het nabootsen van een kloostertuin op een andere plek, maar veelal om het toepassen van aspecten die een omsloten tuin karakteriseren.
In de omsloten tuin wordt het landschap een interieur in de buitenlucht. De visuele oriëntatie gericht op de horizon, die we gebruikelijk ervaren in een landschap, is vervangen door een verticale oriëntatie tussen hemel en aarde. Bomen vormen op een natuurlijke wijze het oerbeeld van deze verticale as, de axis mundi.
Een plek van ontmoeting
Op het Dominicanenplein staan vijf oude platanen, die het onderwerp van de interventie vormen. Er worden kussens en kleden ontworpen, waar passanten op kunnen liggen om naar de boomkruinen van de platanen te kijken. Met hun metershoge stammen, imposante stelsels van kronkelige takken en bladerdekken vormen ze een wonderlijk geheel. Geen enkel boomblad is hetzelfde. Het doel is dan ook om, als is het maar voor even, in het centrum van de stad een plek van ontmoeting te laten ontstaan; met de boom, met een ander, met vergankelijkheid, met een moment van schoonheid.
Doerak Film