Placeholder for Maarten en reina c onbekendMaarten en reina c onbekend

His­to­rie

Hoe het allemaal begon… Lees meer over het ontstaan van het eerste museum voor moderne kunst in Limburg.

1969

Het Amsterdamse echtpaar Maarten en Reina van Bommel-van Dam schenkt hun verzameling moderne kunst aan de gemeente Venlo. Dit is een collectie van ruim 1.100 kunstwerken, die het echtpaar samenstelde in de periode na de Tweede Wereldoorlog. Als voorwaarde voor de schenking willen Maarten en Reina dat de gemeente Venlo hun kunstverzameling onderbrengt in een museum. Ook willen ze graag naast het museum wonen, in een huis met een eigen toegang tot het museum. Zo kunnen ze op elk gewenst moment hun collectie bekijken.

1971

De collectie van Maarten en Reina wordt ondergebracht in een modern pand aan de Deken van Oppensingel, ontworpen door architect Jos van Hest. Maarten en Reina verhuizen naar een bungalow naast het museum. Deze woning geeft het echtpaar via één deur de mogelijkheid geeft om op elk moment van de dag exposities en het depot te bekijken. Museum van Bommel van Dam opent zijn deuren is is daarmee het eerste museum voor moderne kunst in de provincie Limburg.

1984

Dat de verzameling van Maarten en Reina nu een vaste plek heeft in Venlo, betekent niet dat het echtpaar stopt met verzamelen. Ze blijven doorgaan met het bezoeken van tentoonstellingen, veilingen, galeries en ateliers. Dit groeit uit tot een privécollectie van ruim 400 werken. Deze privécollectie wordt in 1984 als langdurige bruikleen ondergebracht in Stichting van Bommel van Dam. Het is een toevoeging aan de schenking uit 1969.

1984 - 2016

De kunstcollectie van Maarten en Reina wordt uitgebreid met nieuwe werken. Met verschillende directeuren aan het roer worden nieuwe kunstwerken aangekocht die passen bij thema’s en stijlen uit de oorspronkelijke collectie: de ‘oercollectie’. Ook wordt er bij het uitbreiden rekening gehouden met het onder de aandacht brengen van Limburgse kunstenaars. Na 2000 komt er in het uitbreidingsbeleid steeds meer aandacht voor nieuwe generaties kunstenaars en kunst die inspeelt op actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Maarten van Bommel overlijdt in 1991 en Reina van Bommel- van Dam in 2008.

2017

Het pand aan de Deken van Oppensingel voldoet niet meer aan de klimaateisen die nodig zijn voor het tentoonstellen en bewaren van kunst. De gemeente zoekt naar een oplossing en vindt die in het voormalige postkantoor, een rijksmonument uit 1938 aan de Keulsepoort. Museum van Bommel van Dam maakt zich op voor een grote verhuizing die samenvalt met de verzelfstandiging van het museum in 2019.

2017 - 2021

Ook zonder vaste locatie blijft museum van Bommel van Dam werken aan zijn doelstellingen. Digitaal, op locatie en in samenwerking met kunstenaars, bedrijven en andere musea. Aan de Keulsepoort wordt ondertussen hard gewerkt aan een gloednieuw museum met plek voor de oercollectie, nieuwe collecties en ruimte voor ontmoeting en ontspanning. Het voormalige postkantoor wordt verbouwd naar een ontwerp van architectenbureau BiermanHenket.

2021

Museum van Bommel van Dam opent op 1 september op de gloednieuwe locatie aan de Keulsepoort, als onderdeel van het Venlose Museumkwartier.

  • Placeholder for Tijdlijn delen NLTijdlijn delen NL
  • Placeholder for Tijdlijn delen NL2Tijdlijn delen NL2
  • Placeholder for Tijdlijn delen NL3Tijdlijn delen NL3