Placeholder for VBVD2021 Liggend Campagnebeeld 05 LeegVBVD2021 Liggend Campagnebeeld 05 Leeg

Basison­der­wi­js

Leerkrachten en hun leerlingen zijn van harte welkom in museum van Bommel van Dam. Bezoek onze tentoonstellingen en volg aansluitend een workshop of les ter verdieping. Ook bieden we een gratis educatieprogramma voor in de klas.

Interactieve rondleiding

Leerlingen maken via een levensechte illusie kennis met het echtpaar Maarten en Reina van Bommel-van Dam. Aan de hand van de verhalen en kunstwerken worden ze meegenomen in het ontstaansverhaal van ons museum. Rondleidingen zijn altijd afgestemd op de thema’s van de tentoonstellingen die op dat moment te zien zijn en zijn altijd interactief. In overleg kan er ook altijd een korte, creatieve opdracht aan een rondleiding gekoppeld worden.

Waarom? Samen met aandacht kijken prikkelt tot samen nadenken, bespreken en samenwerken.
Geschikt voor
: groep 1 t/m 8
Duur
: ± 1,5 uur
Begeleiding:
1 begeleider per 15 leerlingen
Prijs:
vanaf €60 per groep
Reserveren:
minimaal twee weken van tevoren via rondleidingen@vanbommelvandam.nl

Placeholder for 3 Interactieve rondleiding3 Interactieve rondleiding

Poppenspelrondleiding

Met een flinke dosis fantasie, en een klein beetje hulp van Miriam Wijnen en Floor&Nellie, wekken de leerlingen de kunstwerken in onze tentoonstellingen tot leven! Vanuit een kijkopdracht op zaal ontstaat een uniek verhaal dat leerlingen vervolgens gaan uitbeelden met zelfgemaakte textielfiguren in een geïmproviseerd poppenspel. Een dagdeel vol beleving, waarbij leerlingen zowel actief als receptief kennismaken met diverse cultuurdisciplines.

Waarom? Een verrijking voor het kunst- en cultuuronderwijs op jouw school. Een uitdaging voor elke leerling: ze leren sámen kijken, ze zijn actief en creatief bezig, ze werken samen én presenteren zichzelf.
Geschikt voor:
groep 5 t/m 7
Duur:
± 2,5 uur
Begeleiding:
1 begeleider per 15 leerlingen
Prijs:
€200 per groep exclusief materiaalkosten à €2 per leerling
Reserveren:
minimaal vier weken van tevoren via educatie@vanbommelvandam.nl

Deze rondleiding bieden we incidenteel aan in vakanties en weekenden, bekijk onze agenda en activiteiten voor aankomende data.

Placeholder for 4 Poppenspelrondleiding4 Poppenspelrondleiding

Artist-in-residence op school

Een experiment om te onderzoeken wat er gebeurt als een kunstenaar tijdelijk in een school verblijft en zijn of haar ideeën en vraagstukken deelt met de leerlingen en leerkrachten. Bestaande structuren en overtuigingen worden tijdelijk overboord gegooid, waarmee de wereld van de school voor even helemaal anders is. Samen met Cultuurpad zoeken wij naar een passende match met een kunstenaar. Resultaten en proces kunnen getoond worden op de zolderverdieping van ons museum.

Waarom? Om kunst en creativiteit alle ruimte te geven en te onderzoeken wat er dan en daarna gebeurt met de school en haar bewoners. Om leerlingen en leerkrachten te prikkelen en uit te dagen om op een andere manier naar hun eigen omgeving te kijken en deze opnieuw te onderzoeken. Wat zal er ontstaan? Waarschijnlijk een heleboel vragen, gesprekken, ontdekkingen en nieuwe ideeën!
Geschikt voor:
Avontuurlijke en nieuwsgierige basisscholen
Duur:
In overleg, minimaal twee maanden voor optimale beleving
Prijs:
In overleg met de kunstenaar
Reserveren:
Interesse? Neem contact op met Ankie Rutten via ankie@cultuurpad.nl

Placeholder for 5 Artist in residence op school5 Artist in residence op school

World Savers (in de klas)

Liever op school aan de slag? Speciaal voor leerlingen van de bovenbouw ontwikkelden we in samenwerking met ontwerper Jannie Schmitz en Kunst uit het Vuistje een bordspel voor in de klas. In een creatieve spelvorm gaan leerlingen aan de slag met maatschappelijke thema’s als energie, voedsel, water en wonen.

Geschikt voor: groep 6 t/m 8
Opzet: 8 tot 32 spelers verdelen in 4 groepen
Duur: ± 1,5 uur
Begeleiding: de leerkracht is de spelleider en ontvangt een spelhandleiding
Prijs: gratis
Reserveren:
via educatie@vanbommelvandam.nl. Het spel dien je zelf op te halen in het museum (let op: speldoos is groot en gaat niet mee op de fiets!)

Placeholder for 6 Axolodus6 Axolodus

Goed om te weten

We verzoeken scholen om het vervoer van en naar ons museum zelf te organiseren. Meer informatie over routes en parkeren lees je op de pagina Openingstijden & Locatie. Voor basisscholen in Limburg bestaat de volgende regeling: https://www.arriva.nl/limburg/... Begeleiders hoeven geen entreekosten te betalen. Genoemde prijzen zijn inclusief BTW en inclusief toegangsbewijs.

Meer informatie

Meer weten over bovenstaand aanbod? Of heb je specifieke wensen omtrent jouw museumbezoek? Neem contact op met Sanne Aben via educatie@vanbommelvandam.nl (werkdagen: dinsdag, woensdag en donderdag).

Onze educatieve programma’s worden mede mogelijk gemaakt door

Kunstencentrum Venlo, Fonds voor Cultuurparticipatie, Cultuurpad, Provincie Limburg en Gemeente Venlo

Placeholder for Logos Lokaal C Partners liggend zwartLogos Lokaal C Partners liggend zwart