Placeholder for VBVD2021 Liggend Campagnebeeld 05 LeegVBVD2021 Liggend Campagnebeeld 05 Leeg

Basison­der­wi­js

Leerkrachten en hun leerlingen zijn van harte welkom in museum van Bommel van Dam. Bezoek onze tentoonstellingen en volg aansluitend een workshop of les ter verdieping. Ook bieden we een gratis educatieprogramma voor in de klas.

Interactieve rondleiding

De interactieve rondleidingen zijn altijd afgestemd op de thema’s van de tentoonstellingen die op dat moment te zien zijn. In overleg kan er ook een korte, creatieve opdracht aan een rondleiding gekoppeld worden.

Waarom? Kunst beschouwen is een dynamische bezigheid. De betekenis die we met elkaar geven verschilt van mens tot mens en van groep tot groep en is tijd- en plaatsgebonden. Kunst is vanuit meerdere perspectieven te bekijken. Het gesprek hierover voeren is een goed uitgangspunt om kritisch denken bij de leerling te stimuleren.
Geschikt voor
: groep 1 t/m 8
Duur
: ± 1 uur
Begeleiding:
1 begeleider per 15 leerlingen
Prijs:
vanaf €60,- per groep
Reserveren:
minimaal twee weken van tevoren via educatie@vanbommelvandam.nl

Placeholder for 20220720 09222120220720 092221

Poppenspelrondleiding

Met een flinke dosis fantasie en een beetje hulp van Miriam Wijnen en Floor&Nellie, wekken de leerlingen de kunstwerken in onze tentoonstellingen tot leven! Vanuit een kijkopdracht op zaal ontstaat een uniek verhaal dat leerlingen vervolgens uitbeelden met zelfgemaakte textielfiguren in een geïmproviseerd poppenspel. Een dagdeel vol beleving, waarbij leerlingen zowel actief als receptief kennismaken met diverse cultuurdisciplines.

Waarom? Een verrijking voor het kunst- en cultuuronderwijs op jouw school. Leerlingen leren al spelend experimenteren, creëren en imiteren en krijgen inzicht in eigen kunnen.
Geschikt voor:
groep 5 t/m 7
Duur:
± 2,5 uur
Begeleiding:
1 begeleider per 15 leerlingen
Prijs:
€200,- per groep exclusief materiaalkosten à €2,- per leerling
Reserveren:
minimaal vier weken van tevoren via educatie@vanbommelvandam.nl

Deze rondleiding bieden we incidenteel aan in vakanties en weekenden, bekijk onze agenda en activiteiten voor aankomende data.

Placeholder for VBVD2022 Poppenspel Workshop 060VBVD2022 Poppenspel Workshop 060

Groene Pioniers gezocht!

Hoe zorgen we dat er genoeg ruimte is voor flora en fauna in onze toekomstige stad? En hoe kunnen we geïnspireerd en uitgedaagd raken om een bijdrage te leveren aan een duurzaam klimaat voor natuur in de stad? Kunstenares Lobke Meekes zoekt een avontuurlijke school die wil meewerken aan een onderzoek naar dit vraagstuk.

Hoe?
Een onderzoek op een specifieke locatie vraagt om bewoners en betrokken die de plek goed kennen. Die hier spelen, speuren en nieuwsgierig zijn. Het idee is om een expeditie te starten in en rondom school waarbij de groene pioniers (de leerlingen) samen met de kunstenaar onderzoek doen naar en kennismaken met de groene bewoners rondom de school. De kunstenaar zal voor een bepaalde periode een werkplek inrichten in de school en in afstemming met leerkrachten en leerlingen op gepaste momenten activiteiten organiseren.

Geschikt voor:
Avontuurlijke basisscholen die openstaan voor experiment
Duur:
In overleg, minimaal twee maanden voor optimale beleving
Interesse?
Neem contact op met Ankie Rutten via ankie@cultuurpad.nl

Dit project is onderdeel van een samenwerking met Cultuurpad waarin we als museum proberen om de vernieuwingskracht van hedendaagse kunst in het onderwijs voelbaar te maken.

Placeholder for Groene pioniers gezochtGroene pioniers gezocht

World Savers (in de klas)

Liever op school aan de slag? Speciaal voor leerlingen van de bovenbouw ontwikkelden we in samenwerking met ontwerper Jannie Schmitz en Kunst uit het Vuistje een bordspel voor in de klas. In een spelvorm verzinnen leerlingen creatieve oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken rondom energie, voedsel, water en wonen.

Waarom? Omdat wij denken dat alle kinderen wereldverbeteraars in de dop zijn! En hoe eerder ze dit van zichzelf ontdekken, hoe beter.
Geschikt voor: groep 6 t/m 8
Opzet: 8 tot 32 spelers verdelen in 4 groepen
Duur: ± 1,5 uur
Begeleiding: de leerkracht is de spelleider en ontvangt een spelhandleiding
Prijs: gratis (leenspel)
Reserveren:
via educatie@vanbommelvandam.nl. Het spel dien je zelf op te halen in het museum (let op: speldoos is groot en gaat niet mee op de fiets!)

Placeholder for 6 Axolodus6 Axolodus

Goed om te weten

We verzoeken scholen om het vervoer van en naar ons museum zelf te organiseren. Meer informatie over routes en parkeren lees je op de pagina Openingstijden & Locatie. Voor basisscholen in Limburg bestaat de volgende regeling: https://www.arriva.nl/limburg/... Begeleiders hoeven geen entreekosten te betalen. Genoemde prijzen zijn inclusief BTW en inclusief toegangsbewijs.

Meer informatie

Meer weten over bovenstaand aanbod? Of heb je specifieke wensen omtrent jouw museumbezoek? Neem contact op met Sanne Aben via educatie@vanbommelvandam.nl (werkdagen: dinsdag, woensdag en donderdag).

Onze educatieve programma’s worden mede mogelijk gemaakt door

Kunstencentrum Venlo, Fonds voor Cultuurparticipatie, Cultuurpad, Provincie Limburg en Gemeente Venlo

Placeholder for Logos Lokaal C Partners liggend zwartLogos Lokaal C Partners liggend zwart