Placeholder for 1 Voortgezet onderwijs1 Voortgezet onderwijs

Voort­gezet onder­wi­js (vmbo, havo, vwo)

We verwelkomen middelbare scholieren en hun docenten graag in museum van Bommel van Dam. Aansluitend aan onze tentoonstellingen bieden we verschillende workshops en lessen ter verdieping of verbreding van bepaalde thema’s.

Regulier bezoek

Tijdens een regulier bezoek maken leerlingen via een levensechte illusie kennis met het echtpaar Maarten en Reina van Bommel-van Dam. Leerlingen worden aan de hand van verhalen en kunstwerken meegenomen in de geschiedenis van ons museum. Reguliere bezoeken zijn altijd afgestemd op de thema’s van de tentoonstellingen die op dat moment te zien zijn.

Geschikt voor: alle leerjaren
Duur:
1 uur
Begeleiding:
1 begeleider per 15 leerlingen
Prijs:
€60,- per groep (entree gratis voor leerlingen V.O.)

Kijkwijzer Kunst uit het Vuistje

In deze kijkwijzer komen leerlingen door zelfonderzoek achter de ontstaansgeschiedenis van het museum en verdiepen ze zich in onze collectie. Daarnaast worden de leerlingen in het museum uitgedaagd om door de bril van het verzamelechtpaar Maarten en Reina te kijken naar de huidige tentoonstellingen in het museum. Ze formuleren antwoorden op de vraag: ‘Wat zouden Maarten en Reina van dit kunstwerk vinden?’, maar ook: ‘Wat vind je er zelf van?’.

Waarom? Vink een culturele activiteit af en kom in een inspirerende omgeving!
Geschikt voor: havo/vwo CKV-leerlingen.
Duur:
± 1,5 uur
Begeleiding:
Leerlingen bezoeken het museum zelfstandig of in kleine groepen
Prijs:
gratis, vraag een code bij de balie van het museum
Reserveren:
niet nodig

Placeholder for VBVD2021 Website 034VBVD2021 Website 034

PII-DENTITEIT

“Ik wil laten zien dat al mijn werk en de diverse identiteiten die ik in de maakprocessen heb aangenomen, steeds een sleutel zijn voor de voorafgaande en volgende episodes in mijn ontwikkeling.” Pii Daenen

In de tentoonstelling ontdekken leerlingen hoe het werk van Pii iets verklapt over zijn identiteit. Aan de hand van Pii’s werk, onder leiding van collegekunstenaar Rob Benders, onderzoeken de leerlingen of en hoe hun eigen identiteit zich openbaart in hetgeen ze maken. In trefwoorden vertalen ze wat hen bezighoudt en in tweetallen zoeken ze naar manieren waarop ze dat kunnen laten zien. In woorden, vorm en net als bij Pii in een eigen, zelf vormgegeven object. Spoiler alert: lijm komt er niet aan te pas en we werken met seizoensproducten!

Waarom? In deze museumles staan assemblagetechnieken centraal. In combinatie met de onderzoeksvragen op zaal doen deze een beroep op het onderzoekend, creërend en reflecterend vermogen! Aandacht voor het verbeteren van sociale vaardigheden, ontwikkeling eigen identiteit, kritisch denken en veilig ontdekken hoe je jezelf creatief en expressief kan uiten.
Geschikt voor:
vmbo, havo en vwo
Duur:
± 2 uur
Begeleiding:
1 begeleider per 15 leerlingen
Prijs:
€175,- per groep
Reserveren:
minimaal drie weken vooraf via educatie@vanbommelvandam.nl (let op: beperkte mogelijkheden qua beschikbaarheid!)

Deze rondleiding bieden we incidenteel aan in vakanties en weekenden, bekijk onze agenda en activiteiten voor aankomende data.

Placeholder for 6 Pii Dentiteit6 Pii Dentiteit

In the Piicture

Startpunt is het bekijken van de tentoonstelling en het gezamenlijk ontrafelen van de werelden die Pii Daenen met zijn werk laat zien. Net als Pii gaan de leerlingen aan de slag met het creëren van een fictief universum. Aan de hand van één van de kenmerkende attributen uit de tentoonstelling (bijvoorbeeld: de regenlaarzen) ontwerpen de leerlingen een eigen wereld. Met behulp van aanwezige materialen zoals karton, verf, tape werken ze het decor waar ze later in zullen figureren samen uit. Uiteindelijk stappen ze zelf in deze wereld en leren ze onder begeleiding van een fotograaf om dit technisch goed vast te leggen.

Waarom? Door het maken van een eigen, alternatieve wereld zetten we de leerlingen aan het denken over hoe zij hun eigen identiteit in een kunstwerk kunnen verwerken. Wat voor keuzes maken ze dan? En wat voor uitwerkingen hebben de
gemaakte keuzes? Samenwerking staat in deze les voorop, er wordt een participatief groepskunstwerk gemaakt. Ieders inbreng telt en stuurt het werk weer een andere kant op, waar het
eindigt is aan de groep.
Geschikt voor:
vmbo, havo, vwo (rondleiding op maat)
Duur:
± 2,5 uur
Begeleiding:
1 begeleider per 10 leerlingen
Prijs:
€250,- per groep
Reserveren:
minimaal drie weken vooraf via educatie@vanbommelvandam.nl (let op: beperkte mogelijkheden qua beschikbaarheid!)

Deze rondleiding bieden we incidenteel aan in vakanties en weekenden, bekijk onze agenda en activiteiten voor aankomende data.

Placeholder for 7 In the Piicture7 In the Piicture

World Savers (in de klas)

Liever op school aan de slag? Speciaal voor leerlingen van de onderbouw ontwikkelden we in samenwerking met ontwerper Jannie Schmitz en Kunst uit het Vuistje een bordspel voor in de klas. In creatieve werkvormen gaan leerlingen aan de slag met maatschappelijke thema’s als energie, voedsel, water en wonen.

Geschikt voor: onderbouw
Opzet: 8 tot 32 spelers verdelen in 4 groepen
Duur: ± 1,5 uur
Begeleiding: de leerkracht is de spelleider en ontvangt een spelhandleiding
Prijs: gratis. Het spel is te leen via museum van Bommel van Dam.

Goed om te weten

We verzoeken middelbare scholen om het vervoer van en naar ons museum zelf te organiseren. Meer informatie over routes en parkeren lees je op de pagina Openingstijden & Locatie. Begeleiders hoeven geen entreekosten te betalen. Genoemde prijzen zijn inclusief BTW en exclusief toegangsbewijs.

Meer informatie

Meer weten over bovenstaand aanbod? Of wil je jouw educatieve bezoek aan museum van Bommel van Dam alvast plannen? Neem contact op met Sanne Aben via educatie@vanbommelvandam.nl.