Placeholder for Judith Reijnders N U 03Judith Reijnders N U 03
Nieuwe Uitzichten

Omtu­inen — Judith Reijnders

Voor Nieuwe Uitzichten concentreert Judith Reijnders zich op de Kloosterstraat in Blerick. Deze winkelstraat bestaat voornamelijk uit steen, met hier en daar een enkele boom. Het is een doorgangsgebied dat nauwelijks uitnodigt om langer te verblijven dan strikt noodzakelijk. Vanuit de vraag om de Kloosterstraat aangenamer te maken voor voorbijgangers en ook de natuur hier een plek te geven, richt Judith zich in haar onderzoek op het fenomeen van de stadstuin.

Een veilige plek

Een stadstuin is een stuk openbare ruimte dat aanvoelt als een intieme en veilige bubbel die is afgeschermd van het grote geheel. Je stapt door een afbakening, zoals een heg of poort, en je komt binnen in wat buiten blijkt te zijn. Of het nu een weelderige tuin is met bloemen of een strak onderhouden grasveld, het is de begrenzing die het verschil maakt tussen binnen en buiten, waardoor je als bezoeker heel even kan ontsnappen aan de rest van de wereld. De begrenzing transformeert de ruimte tot een blanco tekenvel, dat de gebruiker mag vullen met haar eigen ideeën en gedachtes. Een veilige plek waar je even kunt verblijven of dat juist als een podium kan dienen om elkaar te ontmoeten.

Het voorstel

Judith Reijnders neemt in haar voorstel de geabstraheerde kenmerken van de afgesloten tuin mee naar de Kloosterstraat. In een meanderende lijn groeien grassen en inheemse planten door de straat en verleiden zo de voorbijgangers om mee te dwalen met de planten. Op de kruising halverwege de straat vormt het groen een subtiele begrenzing. Het omsluit een gebied en vormt zo een binnenplaats die uitnodigt om even te blijven hangen. De speelse lijnen in de bestrating worden gevormd door een met planten gevulde goot, afgesloten met een rooster. Het biedt grassen en inheemse planten de mogelijkheid om vrij te kunnen groeien, zonder dat dit de doorstroom belemmert. Buiten de rijstrook komt dit rooster boven de bestrating uit zodat de planten meer ruimte krijgen om te groeien en worden er tegelijkertijd zitgelegenheden gecreëerd. Daarmee krijgen niet alleen de planten, maar ook de bezoekers en bewoners van Blerick een plek om te verblijven in het centrum van Blerick en samen kleur te geven aan de straat.

Placeholder for 05 DSC0792 AA05 DSC0792 AA

Doerak film

Omtu­inen - Judith Reijnders

Subprojecten