Placeholder for Screen Miriam 3Screen Miriam 3

Nieuwe Uitzicht­en

Hoe creëren we meer natuur in onze leefomgeving? En hoe betrekken we omwonenden bij de aanleg hiervan? Museum van Bommel van Dam en Odapark nodigden in de zomer van 2021 negen kunstenaars en ontwerpers uit om nieuwe mogelijkheden voor vergroening te verkennen. Hiervoor ontwikkelden ze allemaal een plan, dat ze op diverse plekken in de gemeenten Venlo en Venray hebben uitgevoerd. Ontdek de resultaten van zaterdag 10 september t/m zondag 2 oktober 2022 middels fiets- en wandelroutes, op eigen gelegenheid of met gids.

Nieuwe natuur

Klimaatadaptatie en duurzaamheidsvraagstukken vragen om een andere kijk op onze omgeving. Vergroening speelt daarin om verschillende manieren een rol. Meer ruimte voor natuur gaat hittestress tegen, houdt bij hoosbuien water vast, vangt fijnstof af en komt de biodiversiteit ten goede. Bovendien is groen in de buurt bevorderlijk voor ontspanning en welzijn.

Meer natuur om ons heen biedt dus vele voordelen. Maar, hoe zijn planten of bomen in te passen in de drukke binnenstad, op een parkeerplaats of op een bedrijventerrein? En hoe betrek je bewoners, bezoekers of ondernemers bij nieuwe natuur in hun omgeving? Met dit project willen we mogelijkheden in kaart brengen, andere werkwijzen uitproberen en inspiratie bieden voor de toekomst.

Wandel en- fietsroutes

Alle kunst- en designprojecten zijn van zaterdag 10 september t/m zondag 2 oktober zowel op eigen gelegenheid als met een gids te bezoeken. In de gemeente Venlo zijn drie locaties verbonden met een fietsroute en drie andere plekken met een wandelroute. In Venray verbindt één fietsroute alle drie de locaties in de gemeente met elkaar. Voor bezoekers die graag zelf op pad gaan, is bij ieder buitenproject een QR-code te vinden die meer informatie geeft. Voor degenen die liever rondgeleid worden, bieden museum van Bommel van Dam en Odapark vier weekenden op rij een gratis activiteitenprogramma met gids aan. De wandelroute door het centrum van Venlo start elke zaterdag en zondag om 14.00 uur en de fietsroutes door de gemeenten Venlo en Venray vangen elke zondag om 14.00 uur aan. Klik hier voor meer informatie.

Partners

Placeholder for Logo CIV FC liggend 03Logo CIV FC liggend 03
Placeholder for Logo PL kleurLogo PL kleur
Placeholder for MFO LOGO CMYK ROO DjpgMFO LOGO CMYK ROO Djpg
Placeholder for Logo Prins Bernhard CultuurfondsLogo Prins Bernhard Cultuurfonds
Placeholder for BNG Cultuurfonds kleurjpgBNG Cultuurfonds kleurjpg
Placeholder for INTERREG logo2022 transp RGBINTERREG logo2022 transp RGB
Placeholder for Logo euregioLogo euregio
Placeholder for Logo gemeente venlo CYMK 2jpgLogo gemeente venlo CYMK 2jpg

Subprojecten