

Het Eetbare Landschap — Irene Fortuyn met KETTER&Co
Ruimtelijk kunstenaar Irene Fortuyn onderzocht met KETTER&Co het vakmanschap van telers, boeren en bakkers in Limburg. Hoe lokaal is datgene wat we uiteindelijk op ons bord hebben liggen? Hoe staat ons eten nou echt in verbinding met het omringende landschap?
Vakmanschap
Het werk van vakmensen was vroeger vaak een afspiegeling van de directe omgeving. Vakmanschap zat geworteld in de materialen die in het landschap aanwezig waren. Denk bijvoorbeeld aan riet, klei, steen en houtsoorten. Met de industrialisatie, globalisering en het wereldwijde transport van goederen is dat verband verwaterd. Nu weten we vaak niet waar onze spullen gemaakt zijn of waar ze vandaan komen. Ruimtelijk kunstenaar Irene Fortuyn onderzocht met KETTER&Co het vakmanschap van telers, boeren en bakkers in Limburg. Hoe lokaal is datgene wat we uiteindelijk op ons bord hebben liggen? Hoe staat ons eten nou echt in verbinding met het omringende landschap? In samenwerking met lokale boeren en telers, studenten Healthy Living van de HAS Hogeschool en museumrestaurant De Posterij is onderzoek gedaan naar Limburgse producten, recepten en ketens.
LAND&HAND
Het Eetbare Landschap is onderdeel van het nationale project LAND&HAND. Met het project ontwikkelt KETTER&Co regionale samenwerkingen tussen onderwijs, (culturele) ondernemers, landschapsorganisaties en lokale overheden. Het initiatief streeft naar een cyclisch bewustzijn bij studenten, een herwaardering van het vakmanschap en de emancipatie van de vakman in het algemeen.
Websites:
www.irenefortuyn.nl
www.ketterenco.nl
www.landenhand.nl


Subprojecten


De Droomkeuken - Sjaak Langenberg & Rosé de Beer


Stoeien met eten - Pavèl van Houten


Scrap you / Unbox me - Tanja Nabben


MmM - Robbert van der Horst


Paddorama - Tjeerd Veenhoven