Placeholder for Tirzo13282 edit4Tirzo13282 edit4

Tir­zo Martha — Inten­sive Care

13 april 2024 t/m 4 augustus 2024

Betreed een wit landschap van nieuwe, monumentale installaties & doe mee in het open atelier!

Nu te zien: Tirzo Martha - Intensive Care

De maatschappelijk betrokken kunstenaar Tirzo Martha (Curaçao, 1965) strijkt dit voorjaar neer in museum van Bommel van Dam. De tentoonstelling Intensive Care toont een omvangrijke serie indrukwekkende installaties waarmee Martha een nieuwe koers vaart binnen zijn oeuvre. De grotendeels witte reeks is voor het eerst in Nederland te zien. Voor de presentatie van twintig van zijn nieuwste beelden heeft hij bewust gekozen voor Venlo. “Om de kwaliteiten van deze stad te ontdekken en deze te delen met de rest van het land.” Om deze impact te vergroten, vind je ook een open atelier op zaal waar de kunstenaar met lokale gemeenschappen en bezoekers werkt aan een nieuw, gezamenlijk kunstwerk. Doe je ook mee?

13 april 2024 t/m 4 augustus 2024

Tickets bestellen

  • Placeholder for VBVD2024 Tirzo Martha 054VBVD2024 Tirzo Martha 054
  • Placeholder for VBVD2024 Tirzo Martha 048VBVD2024 Tirzo Martha 048
  • Placeholder for VBVD2024 Tirzo Martha 009VBVD2024 Tirzo Martha 009
  • Placeholder for VBVD2024 Tirzo Martha 016VBVD2024 Tirzo Martha 016

Een serie monumenten gewijd aan maatschappelijke problemen

Chronisch Monochroom

De imposante beelden uit de tentoonstelling Intensive Care maken deel uit van de serie Chronisch Monochroom. In tegenstelling tot Martha’s vaak meerkleurige installaties zijn de kunstwerken uit deze reeks grotendeels wit. Het idee voor Chronisch Monochroom ontstond tijdens het verblijf van de kunstenaar in ziekenhuizen in Colombia en op Curaçao, waar hij was opgenomen vanwege een infectie aan zijn hart. In die steriele, witte ruimtes vonden de ogenschijnlijk vervallen, eenkleurige bouwwerken en landschappen hun oorsprong.

Met deze serie sculpturen richt Tirzo Martha monumenten op gewijd aan maatschappelijke problemen die de ontwikkeling en de groei van ons mensen belemmeren. Zowel op wereldniveau als dichtbij huis. Denk hierbij aan recente crises als de COVID-19 pandemie en de oorlog in Oekraïne, maar ook aan werkloosheid, achteruitgang van het onderwijs, corruptie en racisme. De kunstenaar geeft deze kwesties een podium en vraagt de toeschouwer om blijvende aandacht. Tegelijk probeert hij je gerust te stellen en mee te nemen in zijn verbeeldingskracht. Met daadkracht, vertrouwen, maar vooral door samen te werken, zijn wij als collectief in staat verschillen te overbruggen en nieuwe herinneringen te maken.

Placeholder for Tirzo Martha Zonder titel 2021 2022Tirzo Martha Zonder titel 2021 2022

Werk mee aan een nieuw, gezamenlijk beeld

Open atelier op zaal

De sculpturen, video’s en performances van Tirzo Martha zijn over de hele wereld te zien en hebben allemaal iets gemeen: zij ontstaan vanuit maatschappelijke betrokkenheid en samenwerking. Zij zijn het resultaat van de intensieve zorg die de kunstenaar draagt voor de gemeenschappen waarmee hij samen maakt, praat, werkt en bouwt. In voorbereiding op de tentoonstelling bracht Martha een bezoek aan verschillende wijkcentra in de gemeente Venlo. Tijdens een workshop werden wijkbewoners uitgenodigd om kennis te maken met de kunstenaar en zijn werkwijze. De deelnemers brachten allemaal iets persoonlijks mee, een object of materiaal dat iets over henzelf zou vertellen. Om de zichtbaarheid van hun eigen verhaal te vergroten, vroeg Martha de wijkbewoners om hun object met eenvoudige materialen te bewerken. Tijdens dit proces ontstonden er persoonlijke groepsgesprekken. De bezoeken aan de wijken resulteerden in enkele werkvormen en materialen die ingezet worden bij het maken van een gezamenlijk kunstwerk in het open atelier op zaal. Hier werkt Martha gedurende de looptijd van de tentoonstelling samen met deelnemers van de wijkinitiatieven en bezoekers aan een nieuw beeld voor Venlo dat geldt als een monument voor verbinding. Op donderdag 8 augustus wordt het kunstwerk groots onthuld op cultuurfestival Zomerparkfeest in het Julianapark in Venlo.

Een podcast met Tirzo Martha

De Hutspotcast

De Hutspotcast is een podcast rechtstreeks vanuit de tentoonstelling. In deze serie gaan we in gesprek met Tirzo Martha en wisselende gasten: van wijkbewoners die samen met Martha werken aan het nieuwe kunstwerk voor Venlo tot wetenschappers. Wat is kunst en wat betekent het om samen kunst te maken? En waarom heeft de samenleving eigenlijk verbeeldingskracht nodig?

In de eerste aflevering draait het allemaal om sociale betrokkenheid, ook wel engagement genoemd. Wat betekent het voor de kunstenaar? Wat is de rol van het museum hierin? Welke verantwoordelijkheden draagt de kunstwereld? En wat doet het samenwerken aan kunst met Truus, één van de deelnemende wijkbewoners. Een gesprek met Tirzo Martha, Kitty Zijlmans (Emeritus Hoogleraar Hedendaagse kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden), participant Truus en curator Sjors Bindels.

Tirzo Martha - De Hutspotcast

Aflevering 1

Voorvechters van cultuur, erfgoed en sociale cohesie

Venlo - Curaçao

Een samenwerking tussen museum van Bommel van Dam en Tirzo Martha is een langgekoesterde wens van beiden. Ten eerste om zo een bijdrage te kunnen leveren aan de verrijking van het culturele landschap in de regio Venlo. Martha: “Opvattingen over identiteit spelen in onze tijd een belangrijke rol, en identiteit gaat samen met cultuur. Ideeën over cultuur worden vaak gedomineerd en bepaald door die van de metropool. Wat gebeurt er met de culturen van de kleinere plekken? Is er een transitie mogelijk van hun cultuur naar de grotere steden? Dat is de noodzaak achter mijn aanwezigheid in Venlo. Om de kwaliteiten van deze stad te ontdekken en deze te delen met de rest van het land.”

Daarnaast neemt de kunstenaar vanuit zijn geboorte-eiland het bijzondere verhaal mee over twee vrienden: de Venlose pater, volkenkundige en kunstenaar Paul Brenneker (1912 – 1996) en literair auteur, kunstenaar en archeoloog Elis Juliana (1927 – 2013). Martha haalt inspiratie uit hun geschiedenis, die in de tentoonstelling een verbinding aangaat tussen Curaçao, Willemstad en Nederland, en in het bijzonder met Venlo. Het is het verhaal van twee belangrijke voorvechters van cultuur, erfgoed en sociale cohesie op Curaçao. Samen verzamelden ze bronnen om de cultuur en geschiedenis vast te leggen. Een belangrijk deel van deze documentatie is ondergebracht bij het NAAM (National Archaeological and Anthropological Memory Management Foundation) in Willemstad, waar voor de tentoonstelling mee is samengewerkt.

Placeholder for Tirzo Martha Intensive Care Fotografie Laura Knipsael 3 D editing LuidsprekerTirzo Martha Intensive Care Fotografie Laura Knipsael 3 D editing Luidspreker

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van:

Placeholder for Mondriaan FondsMondriaan Fonds
Placeholder for Logo pc jpg web vsbfonds pay off webLogo pc jpg web vsbfonds pay off web
Placeholder for CF Logo zwart 1CF Logo zwart 1
Placeholder for Zabawas ZWZabawas ZW
Placeholder for Fonds 21 LogoFonds 21 Logo
Placeholder for Logo gemeente venlo CYMK zwart witLogo gemeente venlo CYMK zwart wit

Meer tentoonstellingen