Placeholder for Uit de serie PandaUit de serie Panda

Machteld Schoep — Schoonheid

2 maart 2024 t/m 4 augustus 2024

Een gratis fototentoonstelling met meer dan 75 werken

Schoonheid van het alledaagse

Voor het eerst sinds de heropening van museum van Bommel van Dam presenteert het museum een omvangrijke tentoonstelling in het gratis toegankelijke deel. Schoonheid is de eerste museale solopresentatie van het werk van de in Venlo geboren fotograaf Machteld Schoep (1962 – 2019). De expositie toont meer dan 75 foto's uit het oeuvre van een fotograaf met een bijzonder gevoel voor humor en oog voor de schoonheid van het alledaagse. Machteld Schoep – Schoonheid is te zien van zaterdag 2 maart t/m zondag 4 augustus 2024.

2 maart 2024 t/m 4 augustus 2024
Gratis

Machteld Schoep

Een pionier

Machteld Schoep is in 1962 in Venlo geboren. Haar volwassen leven brengt ze grotendeels door in Rotterdam, en later in Schiedam. Ze voltooit de kunstacademie, afdeling mode, maar merkt dat mode haar wereld niet is. Fotografie is dat wel. In 2003 krijgt ze een baan op de communicatieafdeling van Mecanoo Architecten in Delft, waar ze al snel de kans krijgt om zich op fotografisch vlak verder te ontwikkelen. Ze portretteert haar vele collega’s, maar fotografeert vooral talloze bouwprojecten van het wereldberoemde architectenbureau, zowel in Nederland als daarbuiten. Op deze foto’s zijn bijna altijd mensen te vinden, iets wat destijds in de architectuurfotografie ongebruikelijk was. Schoep vindt foto’s van gebouwen zonder mensen saai: je moet ze met hun eindgebruikers portretteren, zodat je de werkelijke sfeer en uitstraling vangt. Ze gaat zelden de deur uit zonder haar Canon en ontwikkelt zich ook buiten haar werkzaamheden voor Mecanoo als autonoom fotograaf. Als duidelijk wordt dat ze ongeneeslijk ziek is, besluit Schoep de laatste weken van haar leven in Venlo door te brengen. Ze overlijdt er op 15 mei 2019.

Placeholder for Uit de serie Schoon SchiedamUit de serie Schoon Schiedam

Van interieurs tot personen

Alledaagse bijzonderheid

In alle foto’s van Machteld Schoep zie je haar gevoel voor schoonheid en compositie en haar oog voor detail. Ze hield van eenvoud, was wars van pretentie en was in haar werk even eerlijk, direct en grappig als in het dagelijks leven. De tentoonstelling focust op de schoonheid die de fotograaf in alles wist te vinden. Elke foto verrast met een groot mededogen voor haar onderwerp, of dit nu een gebouw, interieur of persoon betreft. Schoep omarmde het ogenschijnlijk ordinaire. In wat veel mensen als lelijk zouden beschouwen, zag zij de schoonheid.

Rosa Vrij

Talentontwikkeling

Museum van Bommel van Dam vindt het belangrijk om startende kunstenaars een podium te bieden. Voor de presentatie Schoonheid vroeg het museum daarom kunstenaar Rosa Vrij (1994) te reageren op het werk van Machteld Schoep. Vrij reisde in 2023 door de provincie Limburg voor haar project HUIS III, een oefening in mindfulness en een poging te ontdekken wat een huis tot een thuis maakt. De afgelopen periode heeft de kunstenaar zich beziggehouden met de vraag of een ruimte herinneringen kan huisvesten. In de foto’s van Machteld Schoep zag ze voorwerpen en tekens waarin de menselijke handeling nog zichtbaar is. Deze voorwerpen verzamelde ze en vormen de basis voor een nieuw videowerk. Hierin reflecteert Vrij op de ruimte als verlengstuk van onszelf, waarin herinneringen worden opgeslagen en vergeten. Haar deelname aan dit project is mede mogelijk gemaakt door en in samenwerking met euregionale partner Borderland Residencies.

Placeholder for Uit de serie Mon VillageUit de serie Mon Village

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

Placeholder for 2022 Official Canon Logo for web b3002022 Official Canon Logo for web b300
Placeholder for Mecanoo Logo 2019Mecanoo Logo 2019
Placeholder for Borderlands Residencies logo bw printBorderlands Residencies logo bw print
Placeholder for Logo gemeente venlo CYMK zwart witLogo gemeente venlo CYMK zwart wit

Meer tentoonstellingen