Placeholder for 2010 17 Pii the fisherman kopie2010 17 Pii the fisherman kopie

Pii-Files 505

29 maart 2022 t/m 28 augustus 2022

Kunstenaar en ontwerper

Pii Daenen

Al sinds de jaren ’70 produceert de Nederlandse kunstenaar en ontwerper Pii Daenen (Steyl, 1950) installaties, video’s, foto’s, performances, tekeningen en drukwerken. Met zijn werk onderzoekt hij onze omgang met menselijke behoeftes als voeding, seks, respect, erkenning, wijsheid en liefde.

Pii vindt dat die behoeftes direct verweven zijn met verhalen en denkbeelden uit een bepaalde cultuur. De kunstenaar pakt die verhalen en denkbeelden op en geeft er een eigen draai aan. Zo hoopt hij anderen te inspireren om verder te kijken dan hun neus lang is. Het resultaat is een omvangrijke visuele encyclopedie van het bestaan van de mens.

Pii-Files 505
geeft voor het eerst een uitgebreid overzicht van Pii’s oeuvre en levert een inspirerende en soms humoristische kijk op het leven en werk van een meeslepende en boeiende kunstenaar. Verdwaal nu zelf in zijn eigen en eigenzinnig universum.

29 maart 2022 t/m 28 augustus 2022
Inbegrepen in standaard ticket

Tickets bestellen

De tentoonstelling is te vinden in de Jacques en Ellen Scheutenzaal van het museum.

Bijzondere markering

Geen klassieke overzichtstentoonstelling

De expositie markeert de overdracht van zijn werk aan het Gemeentearchief Venlo en toont een serie werken die Pii sinds de jaren ’70 heeft gemaakt. Hij wil benadrukken dat Pii-Files 505 zeker geen klassieke overzichtstentoonstelling is. “Ik wil laten zien dat al mijn werk en de diverse identiteiten die ik in de maakprocessen heb aangenomen, steeds een sleutel zijn voor de voorafgaande en volgende episodes in mijn ontwikkeling. Mijn eerste werken zijn net zo actueel als mijn (voorlopig) laatste.”

Placeholder for VBVD2022 Tentoonstelling Pii files505 019VBVD2022 Tentoonstelling Pii files505 019

Pii-Files 505

Kunstenaarsboek

Samen met de expositie en de overdracht is eind maart bij Uitgeverij Komma ook een kunstenaarsboek verschenen (inclusief een speciale editie) met dezelfde titel als de tentoonstelling. Geen catalogus, maar eerder een soort handleiding voor het archief dat later ontsloten zal worden. “Het is een bijzonder boek van ruim 1000 pagina’s gedrukt op bijbelpapier, dat exact mijn Werdegang vanaf de vroege jaren ’70 tot nu weergeeft,” aldus Pii. Ook het boekenprogramma Brommer op zee van VPRO was geïntrigeerd en tipte het boek in de uitzending van 24 april!

Pii-Files 505 is te koop in onze museumshop.

Meer tentoonstellingen