Placeholder for Lotgenoten 1 Fotografie Luidspreker VenloLotgenoten 1 Fotografie Luidspreker Venlo

Lotgenoten

28 maart 2023 t/m 22 oktober 2023

Toeval bepaalt wisselende selectie kunstwerken

Een collectiepresentatie

Het lot van een groot deel van de werken uit kunstcollecties wereldwijd is dat zij zelden of nooit in contact komen met publiek. Dat geldt ook voor veel kunst uit de omvangrijke collectie van museum van Bommel van Dam. Om daar verandering in te brengen, laten we in de tentoonstelling Lotgenoten diverse keren het toeval de selectie bepalen. Zo krijgen alle 14.000 werken een gelijkwaardige kans om getoond te worden, los van bijvoorbeeld historie, deelcollecties en stromingen. De collectiepresentatie Lotgenoten is t/m 22 oktober 2023 in wisselende samenstellingen in museum van Bommel van Dam in Venlo te zien.

28 maart 2023 t/m 22 oktober 2023

Tickets bestellen

Zeven kunstwerken

Verbeeldingskracht

Om tot de wisselende selecties voor de collectiepresentatie te komen, organiseren we het komende half jaar een aantal keren een Lotgenoten loterij. Tijdens deze momenten komt telkens op speelse wijze een verrassende schifting van zeven kunstwerken tot stand. In veel gevallen worden tentoonstellingen gemaakt op basis van thema’s. Door dat ditmaal los te laten, nodigen we de bezoeker uit om de werken voor zichzelf te laten spreken. Ieder collectiestuk krijgt in Lotgenoten de mogelijkheid en ruimte om zijn eigen verbeeldingskracht het werk te laten doen.

Editie 1 & 2

Creatieve reacties

Om ook samen met anderen betekenis te geven aan de random selectie, betrekken we er telkens een groep bij om er creatief mee aan de slag te gaan. Tijdens de eerste editie was de eer aan zes studenten van de Vooropleiding Kunstacademie van de Noord-Limburgse netwerkorganisatie Co. de Cultuurontwikkelaar. Ze kregen een maand de tijd om een eigen kunstwerk te maken als reactie op het door hen ‘gewonnen’ collectiestuk. De eerste creatieve uitspattingen en collectiewerken, bestaande uit kunst van onder andere Pieter Defesche, Marianne van der Heijden en Pablo Picasso, waren te zien t/m 29 mei 2023. Vanaf 6 juni 2023 kun je de tweede editie bezoeken, die tot stand is gekomen in samenwerking met Basisschool Natuurlijk! uit Blerick. Aan de hand van een workshop poppenspel door theatermaker Miriam Wijnen bedachten diverse leerlingen een verhaal bij een kunstwerk uit onze collectie. In tweetallen bekeken ze de toegewezen werken aandachtig. Ze zagen er van alles in gebeuren. Nieuwsgierig? Kom langs en ontdek de verhalen in kunst van onder andere Kees Slegt, Flip van der Burgt en Giselle Kuster!

Placeholder for Lotgenoten 2 Fotografie Luidspreker VenloLotgenoten 2 Fotografie Luidspreker Venlo

Willekeurig gekozen kunstobject

Toevalsgenerator

Naast de getoonde selectie van zeven kunstwerken kun je zelf ook een greep doen uit de 14.000 collectiestukken van het museum. Speciaal voor de tentoonstelling Lotgenoten is een digitale toevalsgenerator ontwikkeld die jong en oud met een druk op de knop verrast met één willekeurig gekozen kunstobject uit onze collectie. We bieden daarbij diverse oefeningen aan die jou stimuleren om het werk tot je door te laten dringen.

Meer tentoonstellingen