Placeholder for Lotgenoten 1 Fotografie Luidspreker VenloLotgenoten 1 Fotografie Luidspreker Venlo

Lotgenoten

28 maart 2023 t/m 22 oktober 2023 (afgelopen)

Toeval bepaalt wisselende selectie kunstwerken

Een collectiepresentatie

Het lot van een groot deel van de werken uit kunstcollecties wereldwijd is dat zij zelden of nooit in contact komen met publiek. Dat geldt ook voor veel kunst uit de omvangrijke collectie van museum van Bommel van Dam. Om daar verandering in te brengen, laten we in de tentoonstelling Lotgenoten diverse keren het toeval de selectie bepalen. Zo krijgen alle 14.000 werken een gelijkwaardige kans om getoond te worden, los van bijvoorbeeld historie, deelcollecties en stromingen. De collectiepresentatie Lotgenoten is t/m 22 oktober 2023 in wisselende samenstellingen in museum van Bommel van Dam in Venlo te zien.

28 maart 2023 t/m 22 oktober 2023

Tickets bestellen

Zeven kunstwerken

Verbeeldingskracht

Om tot de wisselende selecties voor de collectiepresentatie te komen, organiseren we het komende half jaar een aantal keren een Lotgenoten loterij. Tijdens deze momenten komt telkens op speelse wijze een verrassende schifting van zeven kunstwerken tot stand. In veel gevallen worden tentoonstellingen gemaakt op basis van thema’s. Door dat ditmaal los te laten, nodigen we de bezoeker uit om de werken voor zichzelf te laten spreken. Ieder collectiestuk krijgt in Lotgenoten de mogelijkheid en ruimte om zijn eigen verbeeldingskracht het werk te laten doen.

Drie edities

Creatieve reacties

Om ook samen met anderen betekenis te geven aan de random selectie, betrekken we er telkens een groep bij om er creatief mee aan de slag te gaan. Tijdens de eerste editie was de eer aan zes studenten van de Vooropleiding Kunstacademie van de Noord-Limburgse netwerkorganisatie Co. de Cultuurontwikkelaar. Ze kregen een maand de tijd om een eigen kunstwerk te maken als reactie op het door hen ‘gewonnen’ collectiestuk. De eerste creatieve uitspattingen en collectiewerken, bestaande uit kunst van onder andere Pieter Defesche, Marianne van der Heijden en Pablo Picasso, waren te zien t/m 29 mei 2023. Vanaf 6 juni 2023 was de tweede editie te bezoeken, die tot stand kwam in samenwerking met Basisschool Natuurlijk! uit Blerick. Aan de hand van een workshop poppenspel door theatermaker Miriam Wijnen bedachten diverse leerlingen een verhaal bij een werk uit onze collectie. Ze ontdekten verhalen in kunst van onder andere Kees Slegt, Flip van der Burgt en Giselle Kuster. De derde en laatste editie is tot stand gekomen in samenwerking met het kunstenaarsduo TUYG, Jeen Brouwer, Bart Kelleter, Dean Kisters en Mike Moonen. In reactie op de 2D werken van Pieter Defesche, Jef Diederen, Brenda Hartill en Marianne van der Heijden kwamen de jonge makers tot een multimediale installatie en radioshow met de titel Radio Spergantenne. Op Zomerparkfeest, een gratis toegankelijk, vierdaags cultuurfestival in het Julianapark in Venlo, werden bezoekers geïnterviewd over de kunstwerken uit de collectie van het museum. Een fragment uit deze in totaal acht uur durende radioshow is in de tentoonstelling te beluisteren. De laatste editie van Lotgenoten is te zien van 29 augustus t/m 22 oktober 2023.

Placeholder for VBVD2023 Lotgenoten12september 023VBVD2023 Lotgenoten12september 023

Willekeurig gekozen kunstobject

Toevalsgenerator

Naast de getoonde selectie van zeven kunstwerken kun je zelf ook een greep doen uit de 14.000 collectiestukken van het museum. Speciaal voor de tentoonstelling Lotgenoten is een digitale toevalsgenerator ontwikkeld die jong en oud met een druk op de knop verrast met één willekeurig gekozen kunstobject uit onze collectie.

Meer tentoonstellingen