Placeholder for Tango fotografie Jaro van MeerenTango fotografie Jaro van Meeren

Tan­go — Fons Schob­bers in beeld

15 juli 2023 t/m 22 oktober 2023 (afgelopen)

Van abstracte beelden tot assemblages

Een inkijkje in de kunstenaarspraktijk van Fons Schobbers

Aan de Maasboulevard in Venlo vormt een rood beeld van staal al vijf jaar een punt van herkenning en oriëntatie. De sculptuur is 10 meter hoog en weegt 24 ton. De vorm is eenvoudig, maar blijft de kijker verrassen. Het ziet er van elke kant weer anders uit. Frivool en brutaal, maar ook agressief en behoudend. De titel: Tango. De naam verwijst naar het spel van afstoten en aantrekken, kenmerkend voor de vurige Argentijnse dans, maar ook voor de relatie tussen stad en rivier. De maker: de Venlose kunstenaar Fons Schobbers (1947).

Al 50 jaar bouwt Fons aan een omvangrijke collectie kunstwerken, waarin hij altijd de grenzen opzoekt tussen wat ambachtelijk haalbaar en artistiek wenselijk is. Van organische en abstracte beelden tot poëtische en soms humoristische assemblages. Ter gelegenheid van zijn vijftigjarige carrière geven we vanaf 15 juli 2023 een inkijkje in de kunstenaarspraktijk van deze gedreven maker. De tentoonstelling Tango – Fons Schobbers in beeld is t/m 22 oktober 2023 in museum van Bommel van Dam in Venlo te zien.

15 juli 2023 t/m 22 oktober 2023

Tickets bestellen

  • Placeholder for OET0023OET0023
  • Placeholder for OET0375OET0375
  • Placeholder for OET0558OET0558
  • Placeholder for OET0196OET0196

50 jaar kunstenaarschap

'Urge'

Fons Schobbers studeerde in 1971 af aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Sinds 1973 werkt hij als zelfstandig beeldend kunstenaar. Een belangrijke leerperiode maakte hij door tussen 1980 en 1981, waarin hij werkte in de marmerstudio van Henraux Querceta in Italië, dichtbij de marmergroeves van Carrara. In 1982 kopen Fons en zijn partner Liesbeth een groot deel van het voormalige klooster Mariadal in Venlo om er te wonen en werken. Grote studio’s met onder andere een gips- en marmerwerkplaats geven hem de mogelijkheid om flink door te werken en ook kunst te maken in groot formaat, geïnspireerd door kunstenaars als Henry Moore, Constantin Brâncuși, Hans Arp, Alexander Calder en Anish Kapoor. Deze gedrevenheid noemt Fons zelf ‘urge’. Het is ook de titel van het in 1993 verschenen kunstenaarsboek. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Tango - Fons Schobbers in beeld is er nu een nieuw boek uitgegeven met de titel Urge2, dat ook in onze museumshop verkrijgbaar is.

Placeholder for Fons Schobbers in zijn atelier fotografie LuidsprekerFons Schobbers in zijn atelier fotografie Luidspreker

Meer tentoonstellingen