Placeholder for VM 20102VM 20102

De Kun­st van het Geven

9 maart 2024 t/m 4 augustus 2024

Nu te zien

CoBrA, Nieuwe Figuratie & Amsterdamse Limburgers uit de schenking Van Mulukom

In 2022 besloten kunstverzamelaars Lily en Henk van Mulukom om hun substantiële privéverzameling naoorlogse kunst te schenken aan museum van Bommel van Dam. De verzameling bestaat uit krachtige, kleurrijke kunstwerken van de CoBrA-groep, van de Amsterdamse Limburgers en van kunstenaars uit de Nieuwe Figuratie: kunststromingen of groepen kunstenaars die goed vertegenwoordigd zijn in de collectie van het museum. De schenking Van Mulukom versterkt de museale collectie aanzienlijk, voegt daar belangrijke internationale namen aan toe en stelt Van Bommel van Dam in staat een fraai overzicht te bieden van naoorlogse kunst in Nederland. Dat laatste is ook het uitganspunt van de tentoonstelling De Kunst van het Geven, die nog t/m zondag 4 augustus te zien is. Hierin word je meegenomen langs een selectie van maar liefst 100 schilderijen, sculpturen en keramische objecten.

9 maart 2024 t/m 4 augustus 2024

Tickets bestellen

  • Placeholder for VBVD2024 Huwelijksfeest Van Mulukom 010VBVD2024 Huwelijksfeest Van Mulukom 010
  • Placeholder for VBVD2024 Van Mulukom Tentoonstelling 038VBVD2024 Van Mulukom Tentoonstelling 038
  • Placeholder for VBVD2024 Van Mulukom Tentoonstelling 046VBVD2024 Van Mulukom Tentoonstelling 046
  • Placeholder for VBVD2024 Van Mulukom Tentoonstelling 020VBVD2024 Van Mulukom Tentoonstelling 020

Kleurrijk & expressief

CoBrA, Amsterdamse Limburgers & Nieuwe Figuratie

Zo’n 85 kunstwerken uit de collectie Van Mulukom zijn momenteel aan museum van Bommel van Dam geschonken en in langdurige bruikleen gegeven. De tentoonstelling De Kunst van het Geven toont zowel een grote selectie hieruit als enkele andere kunstwerken van het verzamelaarsechtpaar, aangevuld met diverse objecten uit de eigen museale collectie. Centraal hierin staan de revolutionaire CoBrA-beweging, de zogenoemde Amsterdamse Limburgers en de Nieuwe Figuratie, de Europese tegenhanger van de Amerikaanse Pop Art. Kunstenaars die deel uitmaakten van deze groepen, waren generatiegenoten. Zij hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog de wereld op zijn meest duister meegemaakt en begonnen in ernst aan hun carrières tijdens de wederopbouw. Een periode van schaarste, maar ook van optimisme en vernieuwing. De tentoonstelling is een unieke presentatie van kleurrijke en expressieve naoorlogse kunstwerken, waaronder diverse sleutelstukken.

Een internationaal karakter

Van Karel Appel tot Carl-Henning Pedersen

De Kunst van het Geven zet niet alleen de belangrijke deelgebieden uit beide collecties in de schijnwerpers, maar belicht ook het internationale karakter daarvan. Door de schenking wordt de museale collectie aangevuld met werk van internationale representanten. Dit geldt onder meer voor de CoBrA-beweging, waarvan de Van Mulukoms niet alleen bekende Nederlandse kunstenaars als Karel Appel en Constant verzamelden, maar – onder anderen - ook Deense kunstenaars als Carl-Henning Pedersen, de Belg Pierre Alechinsky en de Schot William Gear. Ook het werk van de Belgische Nieuwe Figuratie-kunstenaars Yvan Theys, Roger Raveel en Etienne Elias geldt als een belangrijke Europese aanvulling op de collectie van het museum.

Placeholder for Yvan Theys Zittende vrouw 1966Yvan Theys Zittende vrouw 1966

Lotti van der Gaag & Pearl Perlmuter

Vrouwelijke kunstenaars

Museum van Bommel van Dam is verheugd dat het met de schenking ook enkele belangrijke vrouwelijke kunstenaars aan de collectie toe kan voegen. Belangrijke werken van Lotti van der Gaag en Pearl Perlmuter – kunstenaars die in Nederland werkzaam waren in dezelfde kringen als de CoBrA-mannen – zijn in de tentoonstelling prominent aanwezig. De sculptuur Pijlenhert (1969) van Lotti van der Gaag – die in Parijs een atelier deelde met Karel Appel – is vanwege haar zeldzaam monumentale formaat een van de aanwinsten waarover het museum erg opgetogen is.

Publicatie

De kunst van het verzamelen

Naast een feest voor het oog van liefhebbers van naoorlogse schilderkunst en sculpturen schenkt de tentoonstelling ook aandacht aan de handeling van het verzamelen. Alle grote kunstverzamelingen zijn ooit klein begonnen, wellicht als decoratie voor boven de bank. Maar hoe groeit liefhebberij uit tot een samenhangende collectie van kunsthistorische betekenis? Bij de expositie verschijnt daarom een aantrekkelijke publicatie over de collectie Van Mulukom met een essay van kenner en kunsthistoricus Frank van de Schoor. De publicatie wordt uitgegeven door Uitgeverij van Spijk.

Placeholder for Lucebert Happy days 1989 co Pictoright Amsterdam 2024Lucebert Happy days 1989 co Pictoright Amsterdam 2024

De tentoonstelling en publicatie zijn mede mogelijk gemaakt door:

Meer tentoonstellingen