Placeholder for Herenleed 2 PNGHerenleed 2 PNG

Arman­do: door de ogen van een vriend

18 maart 2023 t/m 12 november 2023 (afgelopen)

Een veelzijdig kunstenaar

Een persoonlijke inkijk in het leven en werk van Armando

Armando (1929-2018) is één van de grootste en veelzijdigste Nederlandse kunstenaars van de afgelopen honderd jaar. Zijn krachtige, vaak monumentale schilderijen en beelden gaan over schuld en onschuld, over daders en slachtoffers en over goed en vooral over kwaad. Met de expositie Armando: door de ogen van een vriend geven we een unieke en persoonlijke inkijk in zijn leven en oeuvre. Een overzichtstentoonstelling doorvlochten met gesprekken tussen Armando en levensvriend Cherry Duyns (1944). Armando: door de ogen van een vriend is vanaf 18 maart 2023 in museum van Bommel van Dam in Venlo te zien. Omdat bezoekers dermate enthousiast zijn, hebben we besloten de expositie twee maanden langer te laten staan: t/m zondag 12 november 2023. Dit geeft nog meer mensen de kans deze - met een Red Dot Design Award bekroonde - tentoonstelling te zien of nogmaals te bezoeken.

18 maart 2023 t/m 12 november 2023

Tickets bestellen

Gesprekken tussen twee vrienden

‘Ik bel je wel als ik dood ben’

Van tekeningen en schilderijen tot sculpturen en bewegend beeld. In de overzichtstentoonstelling Armando: door de ogen van een vriend krijgen bezoekers een goede indruk van het indrukwekkende oeuvre van Armando. Maar naast zijn veelzijdigheid als kunstenaar laat de expositie ook een persoonlijke kant zien. Naast diverse archieffoto’s tonen we fragmenten uit gesprekken tussen Armando en beste vriend Cherry Duyns, die als een rode draad door de tentoonstelling heenlopen. Op 18-jarige leeftijd ontmoette Duyns Armando op de redactie van de Haagse Post. Duyns was er net begonnen als leerling-journalist, Armando was kunstredacteur. De ontmoeting zou uitgroeien tot een vriendschap van meer dan een halve eeuw. Jaren na het afbranden van het Armando Museum, waardoor een openhartig interview van Duyns met Armando verloren ging, vroeg hij de kunstenaar om weer met elkaar in gesprek te gaan. Zij voerden gesprekken zoals alleen levensvrienden dat met elkaar kunnen. Opnames hiervan groeiden uit tot een boek: ‘Ik bel je wel als ik dood ben.’ Gesprekken met Armando (2023). Dit boek over het verhaal, de bronnen en drijfveren van Armando vormde het vertrekpunt van deze tentoonstelling.

Placeholder for Herenleed 1Herenleed 1

Schilderijen, tekeningen, sculpturen & bewegend beeld

Van klassiekers tot niet eerder vertoond werk

Armando: door de ogen van een vriend toont een selectie van iconische Armando klassiekers en nog nooit eerder tentoongestelde werken, aangevuld met treffende gesprekken tussen Armando en zijn beste vriend. De expositie voert bezoekers van zijn vroegste, expressieve uitspattingen op papier en doek uit de jaren ’50 naar minimalistische Nul-werken van de jaren ’60. Onheilspellende ‘schuldige landschappen’ – landschappen die het verleden met zich meetorsen – leiden vervolgens naar kleurrijke schilderijen die de kunstenaar tot zijn overlijden in 2018 maakte. Naast deze tekeningen en schilderijen presenteren we ook diverse sculpturen. Één van deze beelden is Der Arm (1988), een collectiestuk van het museum en een van Armando’s vroegste bronzen sculpturen. Het bewegend beeld in de tentoonstelling laat verder zien dat de vriendschap tussen Armando en Cherry Duyns ook leidde tot meerdere creatieve samenwerkingen voor de VPRO. De mannen maakten samen het absurdistische televisie- en theaterprogramma Herenleed en een documentaire over de wederopbouw van Berlijn na de oorlog.

  • Placeholder for VBVD2023 Armando 053VBVD2023 Armando 053
  • Placeholder for Armando Fotografie Luidspreker VenloArmando Fotografie Luidspreker Venlo
  • Placeholder for VBVD2023 Armando 032VBVD2023 Armando 032
  • Placeholder for Armando 3 Fotografie Luidspreker VenloArmando 3 Fotografie Luidspreker Venlo

Bekroond met een internationale designprijs

Red Dot Design Award

In augustus 2023 werd bekend dat het ontwerp van de tentoonstelling een Red Dot Design Awards: Brands & Communication Design 2023 in de categorie exhibition design had gewonnen. De jury koos het design als winnend ontwerp uit een grote hoeveelheid inzendingen. Grafisch ontwerper Imke Gerritsen en curator James Hannan over het concept: “Je kunt er niet omheen: met meer dan 3000 spijkers en 2000 meter aan rode draad word je als bezoeker meegenomen in de wereld van kunstenaar Armando. De draad maakt een krachtige verbinding tussen waargebeurde gesprekken tussen twee levensvrienden en expressieve kunst. Het toont een levenslijn door de donkere jeugd van Armando met bloederige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast werkt de rode lijn als bewegwijzering door de expositie. Alleen door de draad te volgen, vind je Armando’s openhartige antwoorden op uiteenlopende vragen.” Ook de internationaal bekroonde huisstijl van museum van Bommel van Dam is in het ontwerp verwerkt. Imke: “Het unieke lettertype van het museum vormt de basis voor de lettervormen in de tentoonstelling. Handmatig aangebracht in zo'n 48 uur op een wand van 4 meter hoog.”

Diverse samenwerkingen

Armando

Armando: door de ogen van een vriend is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met o.a. de Armando Stichting, Amersfoort in C, Cherry Duyns, Sigrid Bruijel en James Hannan en is van 18 maart t/m 12 november 2023 (verlengd!) in museum van Bommel van Dam in Venlo te bezoeken. Het boek van Cherry Duyns dat het uitgangspunt vormde voor de tentoonstelling – ‘Ik bel je wel als ik dood ben.’ Gesprekken met Armando – is uitgegeven door Atlas Contact en is zowel in onze museumshop als in boekenwinkels door heel het land verkrijgbaar.

'Ik bel je wel als ik dood ben.' Gesprekken met Armando

Uitgegeven met steun van:

Placeholder for Nederlands Letterenfonds logo RGBNederlands Letterenfonds logo RGB
Placeholder for PBC05 FON Logo Charema Fonds voor geschiedenis en kunst 154px breed v1PBC05 FON Logo Charema Fonds voor geschiedenis en kunst 154px breed v1

Meer tentoonstellingen