Placeholder for André Wiehager Hot Dog 2019André Wiehager Hot Dog 2019

André Wiehager — See You In Heaven

16 april 2022 t/m 6 juni 2022

Dertig jaar intensieve arbeid

Eerste grote solotentoonstelling

See You In Heaven is de eerste grote solotentoonstelling van kunstenaar André Wiehager (Orsoy, D, 1966) en laat ruim dertig jaar intensieve arbeid zien. Laat je aan de hand van een aantal belangrijke series uit zijn oeuvre meenemen in een door Wiehager gecreëerde beeldtaal en wereld.

16 april 2022 t/m 6 juni 2022
Inbegrepen in standaard ticket

Tickets bestellen

De tentoonstelling is te vinden in de Benedenzaal van het museum.

Makkelijk leesbare iconen, pictogrammen, logo’s en afbeeldingen

Eye-catching

Wiehager staat bekend om zijn ogenschijnlijk eenvoudige werken. Het zijn makkelijk leesbare iconen, pictogrammen, logo’s en eyecatching afbeeldingen, geïnspireerd op beelden uit de reclamecultuur, moderne techniek en kleursymboliek. De kunstenaar is van mening dat de mens wordt overspoeld door beelden, maar dat we uiteindelijk alleen nog maar pictogrammen en verkeersborden kunnen duiden. Het lukt Wiehager om met zijn werken de blik van de toeschouwer te grijpen en te blijven boeien.

Placeholder for VBVD2022 EDA 003VBVD2022 EDA 003

Kunstenaar of piraat

Bekendheid

André Wiehager wordt onder de rook van Duisburg en Rheinhausen geboren uit een Tegelse moeder en Duitse vader. In 1971 verhuist het gezin terug naar Tegelen. Wiehager weet op zijn vierde al dat hij kunstenaar wil worden – “het was kunstenaar of piraat” – en in 1992 rondt hij zijn studie aan de kunstacademie in Maastricht af. Wanneer Wiehager een atelier betrekt in de voormalige tuinbouwschool aan de Rijnbeekstraat in Venlo, krijgt zijn carrière een nieuwe impuls. Aangemoedigd door de mensen om hem heen besluit hij zijn werk in te sturen voor de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst: een prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars. In 1999, 2000 en 2001 wordt hij geselecteerd voor de prijs en verwerft hij bekendheid, ook ruim buiten de eigen Venlose regio.

Diverse rodeo's

Bewogen leven

In de jaren daarna betrekt Wiehager ateliers in Düsseldorf en Blerick en breidt hij zijn oeuvre ruimschoots uit. In mei 2021 verhuist hij naar een haast museaal atelier boven het Missiemuseum in Steyl. Wiehager is opgegroeid in Nieuw-Steyl en is na vele omzwervingen weer terug bij zijn roots. Hij is zijn atelier in Blerick ontgroeid en wil weer groot werken. Zijn solotentoonstelling komt dichterbij en er ontstaat een nieuwe, haast niet te stoppen drift om nieuw werk te maken. Een monumentaal doek getiteld See You In Heaven, gebaseerd op een schets uit 2015, kan als titelwerk fungeren. Het ontwerp bestaat uit een logo van een rodeo cowboy op paard, geleend van goedkope supermarkt shag. Steigerend, want het is niet Wiehagers eerste rodeo. Al met al heeft de kunstenaar wel vijf jaren in afzondering in isoleercellen en gesloten dan wel halfopen psychiatrische instellingen in binnen- en buitenland doorgebracht. Wiehager weet als geen ander hoe het is om jezelf weer op te moeten pakken. Met zijn drive weet hij na iedere crisis een stapje verder te komen. Hij werkt elke dag.

Leven en sterven voor de kunst

Extase

De drift om te werken, om het meeste uit de dag te halen, telt nu dubbel. In 2018 krijgt Wiehager de diagnose prostaatkanker met uitzaaiingen in zijn hele skelet. See You In Heaven is niet enkel meer alleen gekscherend. Leven en sterven voor de kunst wordt plotsklaps een core business. Hoezeer de kunstenaar naar zijn laatste tentoonstelling toeleeft, is ook te zien in de documentairefilm Extase (2022) van Jedrek Nadobnik. Ondanks, wellicht dankzij, zijn ziekte leeft Wiehager voor alles wat hij liefheeft. Gedurende de looptijd van de expositie is de documentaire in het museum te bekijken.

Een documentairefilm van Jedrek Nadobnik

Officiële trailer Extase

Meer tentoonstellingen