BuitensteBinnenTuin in VieCuri

Kunstproject verbindt tuin en ziekenhuis

Ziekenhuis VieCuri in Venlo heeft een belevingstuin geopend: de BuitensteBinnenTuin. Kunstenaarscollectief Circus Engelbregt gaat een jaar lang aan de slag om tuin en ziekenhuis optimaal met elkaar te verbinden.

Meer info

Museum van Bommel van Dam en VieCuri Medisch Centrum slaan de handen ineen bij de realisatie van een belevingstuin in het Venlose ziekenhuis: de BuitensteBinnenTuin. In deze nieuw aangelegde tuin, gelegen bij het Oncologiecentrum, komen natuurbeleving en kunst samen. Op uitnodiging van museum en ziekenhuis heeft kunstenaarscollectief Circus Engelbregt interventies ontwikkeld die verspreid over 2019 onderzoeken hoe mens en tuin dichter bij elkaar kunnen worden gebracht met als doel de gezondheid van patiënten te bevorderen.

VieCuri wil met de aanleg van de tuin patiënten en hun naasten een plek voor rust en ontspanning bieden. Om te onderzoeken hoe de helende kracht van de tuin zo optimaal mogelijk kan worden benut, stelde Museum van Bommel van Dam voor een artistiek onderzoek te laten plaatsvinden. Circus Engelbregt gebruikt de periode van aanleg en openstelling van de tuin om een programma van interventies te laten plaatsvinden die de overgang tussen wachtruimte en tuin verzachten of zelfs laten wegvallen.

Elk seizoen lichten de kunstenaars van Circus Engelbregt een ander aspect van de tuin uit. Afgelopen winter maakten zij de basis van de tuin – de aarde – beleefbaar. In het voorjaar volgden interventies gericht op de flora. In de zomer werd de fauna uitgelicht en dit najaar de mens. Op 28 september vindt de officiële opening van de BuitensteBinnenTuin plaats en worden de tussentijdse resultaten van het artistieke onderzoek gedeeld tijdens een symposium. Begin 2020 mondt het kunsttraject uit in een blijvend element.

Kunst in de BuitensteBinnenTuin werd mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds en Cultuurimpuls Venlo.

Impressie
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding