Placeholder for VBVD2023 elektriciteitskast 002VBVD2023 elektriciteitskast 002

Kun­st­stroom

Museum van Bommel van Dam in Venlo en citymanagement- en citymarketingorganisatie Venlo Partners hebben de handen ineen geslagen voor Kunststroom. Dit project daagt regionale grafisch ontwerpers uit om een ontwerp te maken voor een elektriciteitskast in de Venlose binnenstad.

Dat moet toch mooier kunnen?

Lelijke elektriciteitskasten

Het is een doorn in het oog van velen die zich bezighouden met de binnenstad of waarde hechten aan een schone en opgeruimde openbare ruimte: elektriciteitskasten die her en der het straatbeeld verstoren. Als ze eenmaal staan, zijn ze echter moeilijk te verplaatsen. Bovendien staan ze er niet voor niets. Ze zijn over het algemeen nodig voor het functioneren van verlichting, telefonie en andere zaken. Maar, dat moet toch mooier kunnen? Venlo Partners en museum van Bommel van Dam nodigen daarom regionale vormgevers uit om met een concept te komen voor aangewezen elektriciteitskasten in de Venlose binnenstad. Het thema luidt ‘De energieke stad’ en biedt alle artistieke vrijheid. Het creatieve kader is namelijk zelf te interpreteren door de designer. Museum van Bommel van Dam en het Venlose ontwerpbureau Luidspreker opereren samen als projectconservator en benaderen diverse lokale ontwerpers om mee te doen.

Imke Gerritsen en Jay Versleijen

Ontwerp Parade

De elektriciteitskast aan het begin van de Parade, dichtbij museum van Bommel van Dam, is als eerste in een nieuw jasje gestoken. Voor dit design heeft grafisch ontwerper Imke Gerritsen uit Reuver zich laten inspireren door het gegeven van Venlo als bruisende stad met een groot cultureel aanbod. “Ik zie Venlo als een levendige stad met veel evenementen en feesten. Het is hier altijd in beweging”, aldus Imke. Deze inzichten leidden tot het ontwerp Elektricity. “Het is een krachtig patroon opgebouwd uit een unieke vorm, geïnspireerd op de stadsgrenzen van de gemeente Venlo. Door kleur en herhaling geleidt dit patroon verschillende stromingen, die met elkaar in verbinding staan en elkaar versterken.” Motion designer Jay Versleijen uit Venlo heeft het ontwerp vervolgens tot leven gebracht middels onderstaande animatie.

(Motion) design

Elektricity

Partners

Placeholder for LOGO VENLO PARTNERSLOGO VENLO PARTNERS
Placeholder for LUI1810 logo creatievestudio rgbLUI1810 logo creatievestudio rgb