Placeholder for Pii Pii the Fisherman 2022Pii Pii the Fisherman 2022

Muse­um van Bom­mel van Dam ont­vangt grote schenk­ing Pii Daenen

Naar aanleiding van de oeuvre-tentoonstelling Pii-Files 505 medio 2022 heeft museum van Bommel van Dam een grote schenking van de in Steyl geboren kunstenaar en ontwerper Pii Daenen ontvangen. De schenking bestaat uit diverse installaties, prints in groot formaat en video’s. Naast de schenking hebben we ook nog het werk Laptop Dinner (2022) aangekocht. Vorig jaar kondigde Pii het geleidelijke einde van zijn carrière als kunstenaar aan.

Gulle schenking

Naar aanleiding van de oeuvre-tentoonstelling Pii-Files 505 en zijn aangekondigde afscheid heeft Pii Daenen (Steyl, 1950) besloten vijf installaties, vijf prints in groot formaat en drie video’s aan museum van Bommel van Dam te schenken. Ook een lichtobject gemaakt van de originele schoenen van museumoprichtster Reina van Bommel – van Dam is omgezet van een langdurige bruikleen naar een schenking. Dit kunstwerk maakte hij speciaal voor de tentoonstelling Tune the Light in het museum in 2007. Pii: “Reina’s schoenen zijn historisch; het was algemeen bekend dat ze heel lang op een paar schoenen liep. Ik heb zelfs gehoord dat ze een goede klant was bij schoenmaker Mister Minit. Samen met Reina ben ik destijds in de tentoonstelling naar haar schoenen gaan kijken. Na de tentoonstelling mocht ik ze houden.” Het werk Reina van Bommel (2007) krijgt binnenkort een permanente plek op de vrij toegankelijke benedenverdieping van het museum. Daar bevindt zich ook de Stijlkamer, een ereplaats waar Maarten en Reina van Bommel - van Dam via 3D hologrammen tot leven komen. Naast deze gulle schenking hebben we ook nog een installatie van Pii aangekocht: Laptop Dinner (2022). Een grote tafel met bronzen bestek, computermuizen en laptops, waarvan de schermen zijn gevuld met zaden en vruchten. Een verwijzing naar de wereldwijde handel in basisvoedsel in bestuurskamers.

Placeholder for Pii Laptop Dinner 2022Pii Laptop Dinner 2022

Een fantasierijke belevingswereld

Al sinds de jaren ’70 produceert Pii installaties, video’s, foto’s, performances, tekeningen en drukwerken. Hij haalt zijn inspiratie vooral uit menselijke behoeftes en technologische ontwikkelingen en geeft - met humor - commentaar op hoe wij hier als mens mee omgaan. Misschien wel zijn bekendste werk maakte hij in aanloop naar de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade van 2012 in Venlo: The Boots of the Hunter. Deze metershoge laarzen hebben inmiddels een vaste plek gekregen bij de ingang van het stadskantoor in Venlo. In diezelfde periode begon Pii zijn werk te archiveren in FileMaker Pro. Zijn totale oeuvre is hierdoor een visuele encyclopedie geworden; een kunstwerk an sich. Het digitale archief is in 2022 overgedragen aan Gemeentearchief Venlo en zal over een tijd voor een groot deel digitaal toegankelijk zijn voor het publiek. Pii: “Mijn vrouw Fanny Meisters en ik hebben geen kinderen en we wilden zeker niet – mocht ik eerder overlijden – dat zij belast zou worden met het beheer van mijn ‘universum’.” Het archief is gebaseerd op het kunstenaarsboek dat Pii in het voorjaar van 2022 publiceerde. Pii-Files omvat zijn complete werkarchief, aangevuld met een visuele biografie en een groot aantal reproducties van zijn werk. Gelijktijdig met het verschijnen van dit boek presenteerde museum van Bommel van Dam in het voorjaar van 2022 de tentoonstelling Pii-Files 505, die een uitgebreid overzicht van het oeuvre van de meeslepende en boeiende kunstenaar gaf.

Binnenkort te zien op onze benedenverdieping

Reina van Bommel