Placeholder for Portret Paulo Martina voor museum van Bommel van Dam Fotografie Egon Notermans Zebra FotostudiosPortret Paulo Martina voor museum van Bommel van Dam Fotografie Egon Notermans Zebra Fotostudios

Directeur Paulo Mar­ti­na neemt afscheid van VBVD

Paulo Martina stopt per 1 december als directeur van museum van Bommel van Dam in Venlo. Hij zal zijn loopbaan per 1 januari 2023 voortzetten als directeur van de Musea Zutphen: het Stedelijk Museum Zutphen & Museum Henriette Polak. Paulo Martina was sinds voorjaar 2019 werkzaam als directeur van Van Bommel van Dam en onder zijn leiding heeft het museum met de renovatie van het monumentale oude postkantoor een nieuwe huisvesting gekregen. In deze periode heeft Paulo ook vorm gegeven aan het museale veranderingsproces dat in september 2021 leidde tot de feestelijke heropening.

Waardering

Het bestuur van het museum betreurt het vertrek van Paulo Martina als directeur en is dankbaar voor zijn pionierswerk bij het opbouwen van de organisatie, de realisering van de nieuwe huisvesting en het vormgeven van de nieuwe tentoonstellingen. “We hebben bijzonder veel waardering voor al het werk dat Paulo de afgelopen jaren heeft verzet. Het nieuwe museum van Bommel van Dam staat er goed bij en vanuit deze sterke basis gaan we nu een volgende fase in, waarin het museum in de Venlose gemeenschap en ook ver daarbuiten naam moet maken met interessante tentoonstellingen. We zullen daarom snel op zoek gaan naar een nieuwe directeur”, aldus Nick Bos, voorzitter van het bestuur.

Klaar voor de toekomst

Het vernieuwde museum heeft een goede start gemaakt, oogstte het afgelopen jaar veel lof en werd beloond met diverse prijzen en nominaties, zoals een European Design Award en een Red Dot Design Award voor de nieuwe huisstijl. Met de nieuwe huisvesting, de huidige staf en een grote schare onmisbare vrijwilligers, gesteund door de Gemeente Venlo en andere stakeholders, is het museum klaar voor de toekomst en treedt deze dan ook vol vertrouwen tegemoet.

Placeholder for Luidspreker Parkentree VBVDLuidspreker Parkentree VBVD

Een jeugdliefde

“Ik heb met veel enthousiasme en grote inzet aan de opbouw van het nieuwe museum van Bommel van Dam en het ontwikkelen van tentoonstellingen gewerkt en ben trots op het bereikte resultaat. Maar de vacature voor directeur van de Musea Zutphen kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Deze beide musea zijn letterlijk een jeugdliefde. Ik woonde van mijn 14e tot 20e in Lochem en kwam vaak in beide musea. Ik was toen al onder de indruk van de rijke collectie en wil graag een bijdrage leveren aan de koers die daar is ingezet.”

MELLE – Schilder van een andere werkelijkheid

Paulo Martina vertrekt niet zonder een mooi afscheidscadeau achter te laten: met de recent geopende tentoonstelling MELLE - Schilder van een andere werkelijkheid presenteert museum van Bommel van Dam zijn eerste grote tentoonstelling na de heropening een jaar geleden. De tentoonstelling neemt de bezoeker mee in de droomwereld van Melle Oldeboerrigter (1908 - 1976), ook wel de ‘Amsterdamse Jeroen Bosch’ genoemd en één van de meest raadselachtige schilders van de twintigste eeuw.

Placeholder for Mvd O Melle 02Mvd O Melle 02