Educatie

Museum van Bommel van Dam ontvangt ieder jaar vele schoolklassen uit het basis -, voortgezet - en speciaal onderwijs. Ook in de transitiefase maken educatief medewerkers Rob Benders en Suzanne Berkers een programma op maat: een boeiende rondleiding, een museumles of een actieve workshop. Alles is mogelijk.

Als u uw leerlingen op een aansprekende en laagdrempelige manier in contact wil brengen met hedendaagse kunst, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bekijk hieronder ons actuele aanbod voor scholen.


Het actuele aanbod voor scholen

Basisonderwijs: Van Bommel in de Klas

Museum van Bommel van Dam komt met een nieuw project en brengt haar collectie naar de klas. Na een succesvolle pilot gaan we vanaf september officieel van start met het educatieprogramma voor basisscholen: Van Bommel in de Klas. Onder leiding van Suzanne Berkers worden kinderen geconfronteerd met een schilderij om hen op deze manier kunst te laten zien en ervaren.

Kunstcollecties staan meestal veilig opgeborgen in het depot. Zonde, want al dat moois mag gezien worden. Vooral als het om ‘the real deal’ gaat. Echte kunst spreekt. Veel meer dan plaatjes of op onze mobiele telefoons. Je ziet bijvoorbeeld het materiaal, de verfstrepen, de kleur en de voorstelling veel beter. Bovendien werken al deze elementen samen.


Basisonderwijs: Samen brainstormen met Captain Axel

Museum brengt creativiteit én duurzaamheid in de klas

Duurzaamheid en creativiteit gaan hand in hand. Om tot een duurzame samenleving te komen moeten we anders gaan kijken naar vragen over bijvoorbeeld voedsel of energie. Creatieve werkvormen kunnen helpen nieuwe verbindingen te leggen en andere oplossingen te gaan zien. Dat is wat Museum van Bommel van Dam graag stimuleert. Voor groepen 6, 7 en 8 ontwikkelde het museum samen met ontwerpers twee verrassende werkvormen.

Met ontwerper Jannie Schmitz en Kunst uit het Vuistje ontwikkelde het museum ‘Axolodus the world savers’. Een spel dat leerlingen op een creatieve manier laat nadenken over duurzame oplossingen binnen de thema’s energie, voedsel, water en wonen. In kleine groepen gaan ze met verschillende technieken brainstormen. Één idee werken ze samen uit, visualiseren ze en presenteren ze aan de rest van de klas.

Het spel volgt de verhaallijn van Captain Axel, een nieuwsgierg wezentje van een andere planeet dat door de ruimte reist en zich verbaast over de manier waarop wij met de aarde omgaan. Dat moet vanaf nu anders, en daarbij heeft hij de hulp van de leerlingen hard nodig. Aan vier grote tafels gaan zij elk met een thema aan de slag. De groep die het beste en origineelste idee weet te presenteren, wint het spel.

Leerdoelen

Tijdens het brainstormen ligt de focus op associatief denken en out of the box denken. Ideeën kunnen niet ‘gek’ genoeg zijn. In de toekomst is immers veel mogelijk. Leerdoelen die aan bod komen zijn:

  • probleemoplossend denken
  • samenwerken
  • creatief denken
  • brainstormen

Praktisch

Locatie: een grote ruimte, zoals het klaslokaal. Maak vier groepen door tafels tegen elkaar te schuiven.

Spelduur: circa 90 minuten (per ronde inclusief speluitleg)

Leeftijd: vanaf circa 10 jaar

Spelers: 8 tot 32 spelers

Begeleiding: de docent is spelleider en vindt een handleiding in de speldoos.

Kosten: gratis. Het spel kan worden geleend bij Museum van Bommel van Dam.

Meer informatie of spel lenen? Mail naar info@vanbommelvandam.nl of bel Saskia van de Wiel via 077-3513457.


Basisonderwijs: Spelend leren met het Verspeelplein

Met ontwerperscollectief Groen Grijs Geel heeft Museum van Bommel van Dam het Verspeelplein ontwikkeld: een aantal speelinstallaties die voor een dag opgebouwd worden bij de school. Dit verplaatsbare speelplein laat spelenderwijs ontdekken hoe een zonnepaneel werkt, welke huishoudelijke apparaten echte energieslurpers zijn en hoeveel energie het eigenlijk kost om een telefoon op te laden.

Verspeeldag?

Het plein wordt vroeg in de ochtend op het schoolplein opgebouwd, zodat kinderen er voor schooltijd, in de pauzes en na schooltijd mee aan de slag kunnen. Er is een slecht weer-scenario. En aan het eind van de dag wordt alles weer opgeruimd. De speelinstallaties kunnen worden aangevuld met gastlessen of met een workshop zonne-autootjes maken, beide verzorgd door het ontwerpcollectief.

Er zijn 3 pakketten:

  • Pakket 1: speelinstallaties

De speelinstallaties worden opgebouwd op het schoolplein. Een introductie op het Verspeelplein wordt gegeven door middel van een filmpje in de klas.

Doelgroep: vanaf groep 3

Kosten: €400 per dag, plus reiskostenvergoeding per kilometer.

  • Pakket 2: speelinstallaties + gastlessen

De speelinstallaties op het schoolplein worden aangevuld met maximaal 4 gastlessen van 45-60 minuten. Hierin wordt vanuit het thema duurzaamheid ingegaan op energie en leren kinderen met verschillende proefjes over de basisprincipes. Tijdens het spelen buiten wordt hiernaar verwezen.

Doelgroep: groepen 7 en 8, in aangepaste vorm groepen 5 en 6

Kosten: €500 per dag, plus reiskostenvergoeding per kilometer.

  • Pakket 3: speelinstallaties + gastlessen + workshops

De gastlessen worden uitgebreid met een workshop zonne-autootjes maken. Omdat de intro + workshop 90-120 minuten vraagt, zijn er twee workshops per dag mogelijk.

Doelgroep: groepen 7 en 8, in aangepaste vorm groepen 5 en 6

Kosten: €500 per dag, € 7,50 materiaalkosten per leerling, reiskostenvergoeding per kilometer.

Ook opgeven als school voor een van deze spellen/programma's of wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Dat kan via info@vanbommelvandam.nl t.a.v. Shanou Janssen.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

NOG EVEN WACHTEN... TOT WE DEZE ZOMER OPEN GAAN! KLIK HIER Sluit melding