Educatie

Museum van Bommel van Dam ontvangt ieder jaar vele schoolklassen uit het basis -, voortgezet - en speciaal onderwijs. Ook in de transitiefase maken educatief medewerkers Rob Benders en Suzanne Berkers een programma op maat: een boeiende rondleiding, een museumles of een actieve workshop. Alles is mogelijk.

Als u uw leerlingen op een aansprekende en laagdrempelige manier in contact wil brengen met hedendaagse kunst, dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bekijk hieronder ons actuele aanbod voor scholen.


Het actuele aanbod voor scholen

Voortgezet onderwijs: 50 jaar Thielen – Museumles op maat

Evert Thielen (Venlo, 16 april 1954) is een Nederlandse figuratieve kunstschilder die zich heeft gespecialiseerd in het schilderen van veelluiken en panelen. Thielen schildert met de techniek van de Vlaamse primitieven, maar zijn voorstellingen zijn realistisch en hedendaags. Het vakmanschap van deze schilder is ongeëvenaard. Voor de eerste en enige keer zijn alle veelluiken te zien, naast een heel groot deel van zijn verdere werk én een groot aantal voorstudies. Omdat zijn werk alleen in particulier bezit is, is dit een unieke kans om Thielens schilderijen in het echt te ervaren.

Doelstellingen

- Kennis opdoen over voorstudies en schetsen van Evert Thielen

- Kennis opdoen over de schildertechnieken van kunstenaar Evert Thielen

- Kennis opdoen over de ontwikkeling, het leven en de keuzes van Evert Thielen

Inhoud les

Een rondleiding door de tentoonstellingen ’50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen’ in Museum Van bommel Van Dam en ’50 jaar Thielen - De ogen van de meester’ in het Limburgs Museum. De rondleiding wordt afgestemd op de vraag van de school. Daarna kan de docent zijn eigen verwerkingsopdracht uitleggen en kunnen de leerlingen aan de slag in de tentoonstellingszaal.

- Rondleiding: De rondleiding duurt 80 minuten (20 minuten in VBVD en 60 minuten in LM). Docenten kunnen zelf bepalen welke onderwerpen extra aandacht krijgen. De rondleiding wordt gegeven door een rondleider of museumdocent, afhankelijk van de inhoud van de rondleiding.

- Opdracht docent: Er staan 40 minuten voor de opdracht in het museum gepland. Verdere uitwerking dient op de school zelf te gebeuren. De opdracht wordt in principe door de school zelf gemaakt. Voor eventueel advies kunt u contact opnemen met de afdeling Educatie van het Limburgs Museum. De rondleider/museumdocent blijft tijdens het maken van de opdracht aanwezig voor begeleiding.

- Er mag tijdens de opdracht gefotografeerd en getekend worden, maar alleen met potlood. Er zijn klemmappen, A4 papier en potloden beschikbaar. Graag bij reservering aangeven of hier gebruik van wordt gemaakt.

Praktische informatie

- Voor wie: CKV onderwijs

- Wanneer: 5 februari tot en met 3 mei 2019, dinsdag t/m vrijdag 9:00 - 17:00 uur

- Duur: 80 min. rondleiding, tot 40 min. eigen opdracht

- Kosten: € 3,50 per leerling, € 50,- per museumles (docenten zijn gratis)

- De rondleiding start bij Museum Van Bommel Van Dam.

Bijzonderheden

- Maximaal 1 klas per rondleiding.

- Wie tussen 9.00 en 11.00 uur komt heeft de tentoonstelling voor zich alleen.

- Speciale wensen? Neem contact op met de afdeling Sales & Reserveringen van het Limburgs Museum voor de mogelijkheden.


Basisonderwijs: Van Bommel in de Klas

Museum Van Bommel Van Dam komt met een nieuw project en brengt haar collectie naar de klas. Na een succesvolle pilot gaan we vanaf september officieel van start met het educatieprogramma voor basisscholen: Van Bommel in de Klas. Onder leiding van Suzanne Berkers worden kinderen geconfronteerd met een schilderij om hen op deze manier kunst te laten zien en ervaren.

Kunstcollecties staan meestal veilig opgeborgen in het depot. Zonde, want al dat moois mag gezien worden. Vooral als het om ‘the real deal’ gaat. Echte kunst spreekt. Veel meer dan plaatjes of op onze mobiele telefoons. Je ziet bijvoorbeeld het materiaal, de verfstrepen, de kleur en de voorstelling veel beter. Bovendien werken al deze elementen samen.


Museum brengt creativiteit én duurzaamheid in de klas

Duurzaamheid en creativiteit gaan hand in hand. Om tot een duurzame samenleving te komen moeten we anders gaan kijken naar vragen over bijvoorbeeld voedsel of energie. Creatieve werkvormen kunnen helpen nieuwe verbindingen te leggen en andere oplossingen te gaan zien. Dat is wat Museum van Bommel van Dam graag stimuleert. Voor groepen 6, 7 en 8 ontwikkelde het museum samen met ontwerpers twee verrassende werkvormen.

Basisonderwijs: Samen brainstormen met Captain Axel

Met ontwerper Jannie Schmitz en Kunst uit het Vuistje ontwikkelde het museum ‘Axolodus the world savers’. Een spel dat leerlingen op een creatieve manier laat nadenken over duurzame oplossingen binnen de thema’s energie, voedsel, water en wonen. In kleine groepen gaan ze met verschillende technieken brainstormen. Één idee werken ze samen uit, visualiseren ze en presenteren ze aan de rest van de klas.

Het spel volgt de verhaallijn van Captain Axel, een nieuwsgierg wezentje van een andere planeet dat door de ruimte reist en zich verbaast over de manier waarop wij met de aarde omgaan. Dat moet vanaf nu anders, en daarbij heeft hij de hulp van de leerlingen hard nodig. Aan vier grote tafels gaan zij elk met een thema aan de slag. De groep die het beste en origineelste idee weet te presenteren, wint het spel.

Leerdoelen

Tijdens het brainstormen ligt de focus op associatief denken en out of the box denken. Ideeën kunnen niet ‘gek’ genoeg zijn. In de toekomst is immers veel mogelijk. Leerdoelen die aan bod komen zijn:

  • probleemoplossend denken
  • samenwerken
  • creatief denken
  • brainstormen

Praktisch

Locatie: een grote ruimte, zoals het klaslokaal. Maak vier groepen door tafels tegen elkaar te schuiven.

Spelduur: circa 90 minuten (per ronde inclusief speluitleg)

Leeftijd: vanaf circa 10 jaar

Spelers: 8 tot 32 spelers

Begeleiding: de docent is spelleider en vindt een handleiding in de speldoos.

Kosten: gratis. Het spel kan worden geleend bij Museum van Bommel van Dam.

Meer informatie of spel lenen? Mail naar info@vanbommelvandam.nl of bel Tessy Koppers, medewerker communicatie via 077-3513457

Basisonderwijs: Spelend leren met het Verspeelplein

Met ontwerperscollectief Groen Grijs Geel heeft Museum van Bommel van Dam het Verspeelplein ontwikkeld: een aantal speelinstallaties die voor een dag opgebouwd worden bij de school. Dit verplaatsbare speelplein laat spelenderwijs ontdekken hoe een zonnepaneel werkt, welke huishoudelijke apparaten echte energieslurpers zijn en hoeveel energie het eigenlijk kost om een telefoon op te laden.

Verspeeldag?

Het plein wordt vroeg in de ochtend op het schoolplein opgebouwd, zodat kinderen er voor schooltijd, in de pauzes en na schooltijd mee aan de slag kunnen. Er is een slecht weer-scenario. En aan het eind van de dag wordt alles weer opgeruimd. De speelinstallaties kunnen worden aangevuld met gastlessen of met een workshop zonne-autootjes maken, beide verzorgd door het ontwerpcollectief.

Er zijn 3 pakketten:

  • Pakket 1: speelinstallaties

De speelinstallaties worden opgebouwd op het schoolplein. Een introductie op het Verspeelplein wordt gegeven door middel van een filmpje in de klas.

Doelgroep: vanaf groep 3

Kosten: €400 per dag, plus reiskostenvergoeding per kilometer.

  • Pakket 2: speelinstallaties + gastlessen

De speelinstallaties op het schoolplein worden aangevuld met maximaal 4 gastlessen van 45-60 minuten. Hierin wordt vanuit het thema duurzaamheid ingegaan op energie en leren kinderen met verschillende proefjes over de basisprincipes. Tijdens het spelen buiten wordt hiernaar verwezen.

Doelgroep: groepen 7 en 8, in aangepaste vorm groepen 5 en 6

Kosten: €500 per dag, plus reiskostenvergoeding per kilometer.

  • Pakket 3: speelinstallaties + gastlessen + workshops

De gastlessen worden uitgebreid met een workshop zonne-autootjes maken. Omdat de intro + workshop 90-120 minuten vraagt, zijn er twee workshops per dag mogelijk.

Doelgroep: groepen 7 en 8, in aangepaste vorm groepen 5 en 6

Kosten: €500 per dag, € 7,50 materiaalkosten per leerling, reiskostenvergoeding per kilometer.

Ook opgeven als school voor een van deze spellen/programma's of wilt u meer informatie over de mogelijkheden? Dat kan via info@vanbommelvandam.nl t.a.v. Shanou Janssen.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

NIEUWE LOCATIE MUSEUM VAN BOMMEL VAN DAM: KEULSEPOORT 1, 5911 BX VENLO Meer info Sluit melding