Placeholder for Hoijmakers Fotografie Peter de Ronde 1Hoijmakers Fotografie Peter de Ronde 1

Muse­um van Bom­mel van Dam pre­sen­teert kun­st­be­hang iconis­che muurschildering

In 2014 maakte beeldend kunstenaar Peter Hoijmakers (Belfeld, 1968) een muurschildering op het oude gebouw van museum van Bommel van Dam. Een speelgoedruitertje verwijzend naar de vermeende intocht van Napoleon op de Parade en de lange aanwezigheid van huzaren in Venlo. Voor het patroon baseerde Hoijmakers zich op behang in stijlkamers van oude paleizen. De iconische muurschildering bestaat niet meer, maar in samenwerking met de kunstenaar en gemeente Venlo hebben we het patroon nu teruggebracht naar zijn inspiratie: een kunstbehang. Op zondagmiddag 12 maart wordt het kunstobject onder de naam D’n Huzaar (2014 – 2022) gepresenteerd in de ontvangsthal van het museum.

Een nieuw leven

Na de aankondiging van de nieuwe plannen voor het oude museumgebouw werd duidelijk dat de muurschildering van Peter Hoijmakers waarschijnlijk niet behouden zou blijven. De gemeente Venlo maakte een kleine uitsnede voor in het gemeentelijk depot, maar zocht ook naar een creatief concept dat de schildering een nieuw leven kon geven. Daarop werd museum van Bommel van Dam gevraagd mee te denken over de toekomst van het kunstwerk. “De muurschildering bevond zich op een prominente en drukbezochte plek. Het was een kunstwerk van ons allemaal geworden. Om het niet volledig verloren te laten gaan, initieerden we een kunstbehang. Hiermee zijn we teruggegaan naar de inspiratie van de kunstenaar en houden we het werk in ere”, aldus curator Sjors Bindels van museum van Bommel van Dam.

Placeholder for Kunstbehang HoijmakersKunstbehang Hoijmakers

Inschrijving

Op zondag 12 maart vanaf 15.30 uur wordt het kunstbehang onder de naam D’n Huzaar (2014 – 2022) officieel gepresenteerd in de ontvangsthal van museum van Bommel van Dam. Tijdens de presentatie komen curator Sjors Bindels, wethouder Marij Pollux, kunstenaar Peter Hoijmakers en stadschroniqueur en -dichter Sef Derkx aan het woord. Peter Hoijmakers zal het eerste exemplaar aan Marij Pollux overhandigen. Het behang bestaat uit een gelimiteerde oplage van 24 rollen à 230 euro per stuk (10 x 0.53 meter) en is vanaf zondag a.s. verkrijgbaar in de museumshop van Van Bommel van Dam. Geïnteresseerden in het kunstobject kunnen zich van tevoren eventueel al inschrijven via balie@vanbommelvandam.nl.