Placeholder for VBVD2022 Poppenspel Workshop 004VBVD2022 Poppenspel Workshop 004

Alle kinderen t/​m 17 jaar gratis naar het museum

Alle kinderen en jongeren t/m 17 jaar krijgen sinds 11 januari 2023 gratis toegang tot museum van Bommel van Dam. Kinderen t/m 7 jaar mochten altijd al gratis mee met hun opvoeders. Wij willen eraan bijdragen dat alle kinderen met kunst en kunstenaars kennis kunnen maken, ongeacht de interesse of mogelijkheden vanuit school of de thuissituatie.

Van Bommel van Dam van en voor iedereen

Naast de stimulans die we willen geven aan de kennismaking van kinderen met kunst en kunstenaars, vinden we het belangrijk dat iedereen die opgroeit in de regio het museum in eerste instantie weet te vinden. “Vervolgens hopen we ze natuurlijk mee te mogen nemen in de wondere wereld van het kunst kijken en een klein beetje de mentaliteit van een kunstenaar bij te brengen. Een stap in de goede richting die we daartoe zetten, is het wegnemen van de financiële drempel voor kinderen tot 18 jaar. We hopen het daarmee aannemelijker te maken voor opvoeders om ‘gewoon eens even binnen te waaien’ samen met (hun) kinderen”, aldus Sanne Aben, medewerker Educatie en Publieksparticipatie.

Placeholder for BVD23130 Kinderen tm 17 gratis 1080 X1080BVD23130 Kinderen tm 17 gratis 1080 X1080

Samen met kinderen naar kunst kijken

In het najaar van 2022 was in het museum de grote overzichtstentoonstelling MELLE – Schilder van een andere werkelijkheid te zien. Melle Oldeboerrigter, ook weleens 'de Amsterdamse Jeroen Bosch' genoemd, is één van de meest raadselachtige schilders van de twintigste eeuw. In zijn kleurige landschappen zijn talloze fantasiewezens, verborgen details en bizarre taferelen te ontdekken. Bij deze expositie hadden we een aantal activiteiten ontwikkeld dat geschikt was voor families en schoolgroepen. Zo kon er gespeurd worden naar figuren uit de schilderijen van Melle of samen met andere museumgasten bizarre tekenkunst gemaakt worden. In de loop van dit jaar hebben we met diverse kinderen en partners, zoals Pluck Experience, Lokaal C en Luidspreker, verder gewerkt aan interventies die het samen met kinderen naar kunst kijken nog meer stimuleren en verrijken, zoals het VBVD Doeboek. Dit is een boekje vol creatieve opdrachten waarmee families op ontdekkingstocht kunnen gaan door ons museum.