CALL #2: terugblik Vastenavondkamp

7 augustus 2018

Kunstenares Karin Bartels is bezig met een project om een subjectieve atlas van Venlo te maken, waar ze een tijd woont en werkt. Voor haar project gaat ze op zoek naar het persoonlijke perspectief en alternatieve kennis over de omgeving. Ze bevraagt een breed scala van mensen die wonen, werken of studeren in Venlo, ongeacht leeftijd of sociale status. Deze atlas nodigt uit om met andere ogen naar de vertrouwde omgeving te kijken en tot nieuwe inzichten te komen.  We blikken met haar terug op haar eerste ervaring in Vastenavondkamp, Blerick.Hoe ben je de wijk ingegaan?

"Ik ben er eigenlijk heel open in gegaan. Ik kende de wijk Vastenavondkamp wel, maar heb geen research gedaan. Dat was een bewuste keuze, ik wilde me in de wijk zelf onderdompelen met een neutrale, open blik.

Waarom Vastenavondkamp?

"Ik ben zelf tien jaar weggeweest uit Venlo en door omstandigheden weer teruggekomen. Ik dacht Venlo te kennen, maar er bleken toch wijken te zijn waar ik nooit kom. Ik bewoog me maar door een bepaald gebied door de stad. Hoewel het toeval was dat ik in Vastenavondkamp terecht kwam, was dit ook een wijk waar ik nooit eerder kwam. Dat maakt het heel interessant.

Wat is je het meest bijgebleven aan de periode in Vastenavondkamp?

Wat mij heel erg opviel zijn kleine details die mensen aan hun woning hebben toegevoegd om er echt iets eigens van te maken, dit is namelijk best een uitdaging in de uniforme bouwstijl van delen in de wijk. Zoals een tuintje dat ineens opduikt in een algemeen zandperk dat bij iedereen voor de woning ligt. Omdat er veel uniforme bouw is, kreeg ik de behoefte om variatie aan te brengen en was ik in eerste instantie onbewust op zoek naar kleur en speelse elementen. Later las ik over 'The Aesthetics of Joy' en dat is iets wat ik nu onder andere uitlicht in mijn resultaten. Het houdt in dat er door kleine ingrepen te doen er iets opmerkelijks en bijzonders ontstaat waar je blij van kan worden, zoals dat tuintje.

Zo sprong het Vastenavondbankjesfestival er voor mij ook echt uit. Daarmee probeerde ik op een laagdrempelige manier iets op een positieve manier in het straatbeeld te veranderen. Mensen reageren op deze verandering en dat kan een sleutel zijn in de manier waarop je naar de wijk kijkt. Tijdens mijn verblijf in de wijk merkte ik de vragen die ik stelde, niet altijd paste in de belevingswereld van de mensen. In het proces heb ik mijn manier van werken aangepast op de situatie. Hoe kan ik in de belevingswereld van de bewoners komen zonder het te moeilijk te maken? Ik wilde allerlei vragen stellen, maar soms werkt het beter om de natuurlijke lijn van gesprekken te volgen en kijken wat er dan naar boven komt. Op die manier ga je tussen de regels op zoek naar de belevingswereld en kun je in kaart brengen wat er zoal leeft in de wijk en dit als aanleiding te nemen voor de te maken keuzes in het project.

Met welk gevoel ging je weg uit Blerick?

Ik vond het jammer dat ik weg moest. Ik had nog meer willen en kunnen doen. Ik zat er net goed in en had het idee dat er wat meer potentiële duurzame contacten aan het ontstaan waren. Het Vastenavond Bankjesfestival bijvoorbeeld, heb ik in het laatste weekend gedaan en dat bracht wat teweeg. Het idee was het creëren van een openlucht huiskamer. Lekker buiten zitten met een bankje of stoelen, serveer koffie, thee, limonade of iets lekkers, zet iets te spelen neer voor kinderen en creëer zo op een laagdrempelige manier ontmoeting in de straat. Mensen haken aan er ontstaan gesprekken, zo komen ideeën naar boven, maar ook verhalen of hulp vragen. Kinderen die ik eerst alleen voorbij zag fietsen, hebben tijdens het bankjes festival naar hartenlust gespeeld in en rondom de openlucht huiskamer. Dit zorgt ervoor dat ook ouders langskomen. Ik merkte dat het goed was om op de stoep iets te laten gebeuren. Je creëert een moment van saamhorigheid en sociale interactie. Dat merkte ik vooral achteraf, toen kinderen de dag voor ik vertrok voor de deur stonden om gedag te zeggen. En juist dat wilde ik vastleggen in mijn project. Veel bewoners zijn actief, dragen bij aan de positieve sfeer en organiseren van alles in de wijk, bijv. Buurt enquêtes, buitenspeeldag, opruimacties, voetbaltoernooi, conversatiegroep voor de Nederlandse taal etc. Ze willen afstand van het slechte imago, want wat in de media komt, is niet allemaal de dagelijkse realiteit.Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding