Presentatie definitief ontwerp nieuw Museum van Bommel van Dam

18 december 2019

Op dinsdag 17 december zijn na een klein jaar van “tekenen en rekenen” het definitieve ontwerp en de toekomstige plannen voor het nieuwe Museum van Bommel van Dam in het voormalige Postkantoor gepresenteerd. De ontwerpplannen zijn dusdanig concreet dat er gesproken kan worden van een definitief ontwerp. Dat wil zeggen dat er aan het ontwerp van architect Yvonne Segers-van Wilderen van bureau BiermanHenket geen grote wijzigingen meer worden doorgevoerd.

Het voormalig Postkantoor

Iedere Venlonaar kent het gebouw. Het monumentale gebouw is onderdeel van het cultuurhistorisch DNA van Venlo. Het voormalige regionale postkantoor wordt de toekomstige huisvesting van Museum van Bommel van Dam. Het postkantoor is ontworpen in de zogenaamde traditionalistische stijl. Met name rondom de duidelijk gemarkeerde hoofdingang is de gevel van het gebouw voorzien van beeldbepalende elementen van natuursteen. Het pand ligt prachtig in de loop naar de binnenstad, aan de Keulsepoort. Duidelijk zichtbaar en in het oog springend vanaf het station, de binnenstad en het Julianapark.

Nieuw Museum van Bommel van Dam

Het Museum Van Bommel Van Dam wordt een dynamisch museum. Een plek om te ontmoeten, leren en inspireren. De kenmerkende publieksruimte op de begane grond, dat de huidige entree aan de Keulsepoort verbindt met een tweede, nieuwe entree aan de Deken van Oppensingel, maakt indruk door zijn enorme vrije hoogte. Deze prachtige ruimte zal straks het centrum worden voor allerlei publieksactiviteiten en een plek bieden voor het museumcafé, de museumshop en de kunstuitleen.

Het kunstvenster en de parkentree-gevel zijn twee eigentijdse ingrepen en zijn straks zichtbaar vanaf het station. Ze vormen een nieuwe tijdslaag voor het monumentale gebouw. Het iconische kunstvenster, dat op organische wijze door het dakvlak steekt, richt zich op de binnenstad. Het dakterras richt zich op het park. De ingrepen maken de nieuwe functie in het voormalige postkantoor zichtbaar. Ze geven het nieuwe Museum van Bommel van Dam een eigentijdse en uitdagende uitstraling, met het rijksmonument als markante drager. De bekleding van het kunstvenster met “enveloppen” zijn een duidelijke verwijzing naar het verleden van het pand en tevens een eyecatcher, die al van grote afstand te zien zal zijn.

Start verbouwing

In het voorjaar van 2020 start aannemer Nico de Bont uit Vught met de grote verbouwing. Na de verbouwing zal het gebouw worden ingericht voor de eerste grote tentoonstelling van het nieuwe museum. Naar verwachting zal het nieuwe Museum van Bommel van Dam voorjaar 2021 haar deuren op de Keulsepoort openen voor het publiek.



Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

VANAF MEDIO 2021 NIEUWE LOCATIE MUSEUM VAN BOMMEL VAN DAM: KEULSEPOORT 1, 5911 BX VENLO Sluit melding