CALL #2 - Oplossing #4 - Van hartje Parijs naar het Vastenaovendkamp

16 november 2018

Hoe kunnen we Venlose wijken die extra aandacht verdienen leefbaarder maken door middel van kunst en design? Ook kunstenares Karin Bartels boog zich over dit vraagstuk. Karin was de enige van de vier geselecteerde CALL#2 deelnemers die voorstelde om wijken van binnenuit te verkennen. Ze dacht niet direct in design en architectuur als oplossing maar stelde voor een subjectieve atlas van Venlo te creëren, om zo vanuit het perspectief van bewoners in kaart te brengen hoe het is gesteld met de leefbaarheid van een wijk. In gesprek met Karin Bartels, het winnende voorstel van CALL#2.

Bij een subjectieve atlas kun je je wellicht niet meteen een voorstelling maken. Als we Karin vragen haar idee toe te lichten wordt al snel duidelijk wat ze bedoelt. Karin: “De leefbaarheid van een wijk is naar mijn mening iets subjectiefs en heel lastig te meten. Toen ik in Amsterdam studeerde woonde ik in de Bijlmer. Die wijk staat te boek als wijk waar veel problemen en criminaliteit voorkomen. Ik heb er desondanks met veel plezier gewoond en me er echt thuis gevoeld. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken is een paar jaar geleden gestart met het maken van een Leefbaarometer. Die meet aan de hand van cijfers over bijvoorbeeld woningbouw, criminaliteit, groenvoorziening en faciliteiten als sportclubs en scholen, in hoeverre een wijk prettig is om in de wonen. Ik geloof heel sterk dat de leefbaarheid van een wijk iets subjectiefs is. Als een wijk slecht scoort in zo’n Leefbaarometer wil dat helemaal niet zeggen dat het geen prettige wijk is om in de wonen. Alles is afhankelijk van hoe iemand vanuit zijn eigen perspectief naar zijn eigen omgeving kijkt. Met die overtuiging in mijn achterhoofd ben ik aan de slag gegaan met mijn voorstel voor het vraagstuk uit CALL#2.”

“CALL#2 is een heel persoonlijk project geworden. Na lange tijd ben ik weer terug in Venlo en zit ik momenteel in het proces van onderzoeken wat voor mij de beste manier is om in deze stad te wonen en werken”


Karin Bartels is geboren en getogen in Venlo. Toen haar mbo-opleiding tot sociaal cultureel werker niet bleek wat ze ervan verwachtte, besloot ze naar de Grafische School te gaan. Deze opleiding rondde ze met succes af, waarna ze werd toegelaten tot de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Nadat ze ook hier met succes afstudeerde, besloot ze een masterstudie te gaan doen in de stad van haar dromen: Parijs. Tijdens haar studie werkte ze een periode in het Ateliér Néerlandais, een platform van de Nederlandse ambassade speciaal voor de creatieve industrie. Karin vertelt met een glimlach over haar tijd in Parijs, waar ze zo’n drie jaar werkte en woonde. Door omstandigheden was Karin genoodzaakt om weer in Nederland te gaan wonen. Uiteindelijk kwam ze terug naar Venlo, waar ze nu onderzoekt welke manier van wonen en werken het beste bij haar past. De oproep voor CALL#2 kwam voor Karin op het moment dat ze net weer in Venlo was. Vanwege de situatie werd haar deelname aan CALL#2 dus deels ook een persoonlijk project. Een proces om haar geboortestad, door middel van gesprekken met andere bewoners, opnieuw te leren kennen en opnieuw te gaan bewonen.

“Een van de eerste workshops op het Valuascollege stond in het teken van psychogeografie, de studie die onderzoekt welke invloed onze omgeving heeft op onze emoties en gedrag.”

Karin: “Naast mijn persoonlijke zoektocht ben ik gaan nadenken over de toekomst van de woningmarkt in Venlo. De toekomstige bewoners van Venlo zijn natuurlijk de jongeren van nu. Via die gedachtegang heb ik voorgesteld een serie workshops te organiseren op het Valuascollege, waarin leerlingen van de TOPklas Kunst nadenken over hun eigen leefomgeving. In de workshops gingen leerlingen aan de hand van opdrachten aan de slag met het in kaart brengen van hun eigen, subjectieve, leefomgeving. Een van de eerste workshops was getiteld ‘Virtuele ruimte versus de werkelijke ruimte’. In deze workshop heb ik de leerlingen kennis laten maken met psychogeografie, de studie die onderzoekt welke invloed onze omgeving op ons gedrag heeft. Ik gaf de leerlingen opdracht om de route die ze elke dag van huis naar school maken, te gaan bewandelen via Google Streetview. Ik vroeg ze screenshots te maken van dingen die opvielen, bijvoorbeeld een bijzonder huis of een vreemde verkeerssituatie. Vervolgens vroeg ik ze dezelfde route analoog in kaart te brengen via een stadsplattegrond. Uiteindelijk hebben de leerlingen tijdens hun weg naar school foto’s gemaakt en was de opdracht om een ingreep te doen. Wat de ingreep was, was volledig aan de leerlingen. Een van de leerlingen fietste bijvoorbeeld altijd langs de kerk in Tegelen. Ze nam wierookstokjes mee naar de les, omdat ze de geur van het moment dat ze voorbij de kerk fietste wilde meenemen naar een ander moment. Een andere leerling maakte een prachtige tekening van de coffeeshop, waar ze elke dag andere mensen voor de deur zag staan. Tijdens alle workshops ontstonden hele interessante gesprekken, creaties en alle leerlingen waren enorm enthousiast over de lessen. Ze gaven aan dat ze het heel interessant vonden om op andere manieren naar hun eigen stad te kijken.”

“Karin is momenteel tijdelijk buurtbewoner van het Vastenaovendkamp in Blerick, waar ze zoveel mogelijk input probeert te verzamelen voor haar project.”

Sinds een maand woont Karin tijdelijk in de wijk Vastenaovendkamp in Blerick, als onderdeel van CALL#2. Het Vastenaovendkamp is een wijk die de afgelopen tijd negatief in het nieuws is geweest. Karin: “Via de woningcorporatie kreeg ik de kans om tijdelijk in deze wijk te wonen. Ik heb geprobeerd met zo min mogelijk verwachtingen mijn nieuwe, tijdelijke huis te betrekken. Mijn rol als kunstenaar in dit stadium van het project is heel divers. Allereest ben ik gast in de wijk als tijdelijke buurtbewoner. Aan de andere kant ben ik observator en probeer ik vanuit mijn achtergrond als kunstenaar een beeld te vormen van de wijk. Ik leg contacten met buurtbewoners en luister naar hun ervaringen en indrukken als bewoner. Ik organiseer onder andere bijeenkomsten voor wijkbewoners en zoek zoveel mogelijk contact met bewoners. Zo heb ik mijn woonkamer onlangs omgebouwd tot huiskamerbioscoop in samenwerking met Filmtheater De Nieuwe Scene en Tanja Nabben. In mijn woonkamer heb ik samen met een groep buurtbewoners de film ‘Tegenpolen in Blerick’ van Tanja Nabben gekeken. De film gaat over het Vastenaovendkamp en was een mooie manier om buurtbewoners te ontmoeten en het gesprek met hen aan te gaan. “Op dit moment is de uiteindelijke vorm van het project is nog onduidelijk, maar dat krijgt gedurende het proces steeds meer vorm. Alle informatie die ik verzamel leg ik vast in knipsels, aantekeningen, video’s, foto’s en schetsen en uiteindelijk dragen al deze fragmenten bij aan het eindresultaat.”

Na het Vastenaovendkamp gaat Karin tijdelijk wonen in de wijken Genooi in Venlo en Op de Heide in Tegelen. Dit maakt het voor Karin mogelijk om de verschillende wijken van binnenuit te leren kennen. Alle verhalen die ze als tijdelijke buurtbewoner verzamelt, worden uiteindelijk onderdeel van haar werk.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding