Zonder titel (zelfportret)

Ontdek meer van de collectie


#supportyourlocal

18. Giselle Kuster

Giselle Kuster (1911-1972) werd geboren in Venlo. Ze was enig kind en kreeg al vanaf jonge leeftijd teken- en schilderlessen, onder andere van de Venlose schilder Sef Moonen. Kuster vertrok op 23-jarige leeftijd naar Luik om daar aan de Academie des Beaux Arts de ontwerpleiding te gaan volgen, maar na ruim een jaar hield ze het voor gezien en keerde ze terug naar Venlo. Hier vestigde ze zich als zelfstandig kunstenares, illustratrice en ontwerpster. Ze verdiende haar geld met het illustreren voor kranten, het ontwerpen van logo’s en reclamewerk voor bedrijven en het maken van modetekeningen.

Kuster leerde veel kunstenaars en musici kennen via de Venlose kunstkring De Blauwe Bloem. In haar atelier achter haar ouderlijk huis hield ze een soort salon waar Noord-Limburgse schrijvers, journalisten en kunstenaars elkaar ontmoetten. Hier begon ze ook een galerie: Pro Arte. In de eerste naoorlogse jaren schilderde Kuster voornamelijk portretten en exposeerde ze haar doeken op door haarzelf georganiseerde groepstentoonstellingen.

Begin jaren ‘60 vestigde Kuster zich in Maastricht, waar ze voornamelijk bloemstillevens maakte. Exposeren deed ze maar zelden – ze hechtte hier weinig waarde aan. Pas na haar dood werden er twee grote tentoonstellingen over Giselle Kuster georganiseerd; beide in Museum van Bommel van Dam in 1973 en 1997. Op deze exposities werd de veelzijdigheid van haar oeuvre zichtbaar; van illustreren tot ontwerpen en schilderen.

Specificaties
Materiaal:
olieverf op doek (schilderij)
Jaar:
1945
Collectie:
Museum van Bommel van Dam
Objectnummer:
10075
Verwerving:
schenking Giselle Kuste
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding