Placeholder for BVD2269 Door de loep lezingenreeks 01BVD2269 Door de loep lezingenreeks 01

Door de Loep van Dead End AI Gallery

28 maart 2024 - 20:00 - 21:30 (afgelopen)

De nieuwe grens van creativiteit

Auteursrecht en AI

In een wereld die steeds meer gedreven wordt door technologie, bevinden we ons nu op een fascinerend kruispunt tussen kunst en wetgeving. Terwijl kunstenaars al millennia lang verf en penseel, woorden of muziekinstrumenten gebruiken om hun meesterwerken te creëren, is er een nieuwe speler in het veld van de creativiteit gestapt: Artificiële Intelligentie. Maar wie bezit het intellectuele eigendom van een door AI gecreëerd kunstwerk? Is het de ontwikkelaar die de algoritmen programmeerde, de kunstenaar die het model trainde of is het de AI zelf? Voor een juridisch stelsel dat grotendeels gebaseerd is op menselijke intentie en actie, vormen deze vragen een verwarrende maar onvermijdelijke uitdaging. In verband hiermee is het ook interessant om ons af te vragen of we eigenlijk niet toe moeten naar een systeem waarbij je moet aan kunnen tonen dat jij als kunstenaar jouw werk hebt gemaakt. Maar misschien nog belangrijker is het filosofische aspect van deze evolutie. Wat betekent creativiteit eigenlijk als een machine iets kan maken dat even goed of misschien zelfs beter is dan wat een mens kan doen? De traditionele definities van creativiteit, originaliteit en zelfs ‘kunst’ worden op de proef gesteld. Daarnaast moeten we ons ook afvragen van welke databronnen deze AI-systemen leren. Een machine kan een muziekstuk of schilderij alleen genereren door te leren van bestaande werken. Hier opent zich een ethisch mijnenveld. Is het rechtmatig voor een AI om te 'leren' van kunstwerken die beschermd zijn door auteursrecht? Waar ligt de grens tussen inspiratie en inbreuk op het auteursrecht?

Op deze en vele andere vragen zullen Sem Bakker en Constant Brinkman van de Dead End Gallery in Amsterdam ingaan tijdens deze editie van lezingenreeks Door de Loep. Ze zullen zowel juridische als artistieke invalshoeken verkennen en zo een holistisch beeld schetsen van deze gecompliceerde maar boeiende kwestie. De kunstwereld en wetgeving staan aan de vooravond van grote veranderingen. Het is tijd om deze nieuwe vormen van creativiteit te begrijpen en te omarmen, maar ook kritisch te bevragen. We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan dit belangrijke en actuele gesprek op donderdag 28 maart!*

*Let op: dit is niet de tweede donderdag van de maand!

28 maart 2024 - 20:00 - 21:30
€7,50

Aanmelden voor deze individuele lezing kan via info@odapark.nl (vol = vol).

Met een combiticket à €27,50 heb je toegang tot alle edities.

Tickets bestellen

Merseloseweg 117, 5801 CC Venray

Kijk mee 'Door de Loep' van originele denkers!

Lezingenreeks

Odapark, Cultura Venray en museum van Bommel van Dam bundelen voor de tweede keer hun krachten voor een lezingenreeks in de winterperiode. Iedere tweede donderdagavond van de maand, met ingang van 9 november 2023 tot aan 28 maart 2024*, warmt een spreker je op. Elke editie mag je meekijken 'Door de Loep' van een originele denker en bewezen inspirator. Het belooft een reeks te worden die de hedendaagse kunstpraktijk vanuit verschillende invalshoeken belicht. De lezingenreeks Door de Loep dient enerzijds als verdieping en inspiratie voor kunstliefhebbers en makers uit de regio en is daarnaast een moment om met elkaar bij te praten.

Save the dates

Vijf edities

  • 9 november 2023: Kunst als een 'in memoriam'. Hoe geef je vorm aan verlies en verdriet? (Odapark)
  • 14 december 2023: Kunst, educatie en innovatie. Een nieuwe blik op onderwijs! (VBVD)
  • 11 januari 2024: Popcultuur als kunstvorm. Hoe pop ons laat zien hoe onze maatschappij in elkaar zit en welke lessen we daaruit kunnen leren. (Cultura Venray)
  • 8 februari 2024: Mode en cultureel ondernemerschap. Hoe onderscheid je je in een competitieve industrie? (VBVD)
  • 28 maart 2024*: Auteursrecht en AI. De nieuwe grens van creativiteit.(Odapark)

*Let op: dit is niet de tweede donderdag van de maand!

Bestel je combiticket
Placeholder for BVD2269 Door de loep lezingenreeks 02BVD2269 Door de loep lezingenreeks 02

Meer agenda & activiteiten