~PANTER~

De aantrekkingskracht van panters is van alle tijden. Ze kwamen al voor in middeleeuwse bestiaria. Een bestiarium is een manuscript waarin allerlei fabeldieren en echte dieren worden besproken. De panter werd in zulke boeken vaak geïllustreerd met een veelkleurige vacht. De oorsprong hiervan ligt - hoe kan het ook anders - in het christendom.

In bijna elk bestiarium zijn echte en mythologische wezens verbonden met christelijke boodschappen. De panter staat symbool voor Christus. De regenboogachtige kleuren van de panter (in het bestiarium) weerspiegelen zijn wijsheid en heiligheid. Als de belichaming van Christus is de panter in staat om volledige harmonie en eenheid te brengen in het dierenrijk en tegelijkertijd bescherming te bieden tegen het kwaad.

In de 20e en 21e eeuw staat de panter nog steeds symbool voor leiderschap en eenheid, maar dan zonder religieuze toespelingen. De kat is synoniem geworden voor gelijkheid en kracht. Dat laatste komt ook sterk naar voren in dit werk van Sierk Schröder.

Specificaties
Materiaal:
collage
Jaar:
1970
Collectie:
Museum van Bommel van Dam
Objectnummer:
KD-6217
Verwerving:
schenking Knecht-Drenth
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

NOG EVEN WACHTEN... TOT WE DEZE ZOMER OPEN GAAN! KLIK HIER Sluit melding