Structure en gris et bleu

Door Jaap Wagemaker

Jaap Wagemaker - Structure en gris et blue (1963)
Op een blauwgrijze ondergrond is in beige en blauwgrijs een reliëf aangebracht. Hierin zijn diverse voorwerpen en materialen verwerkt, zoals stukken leisteen, spijkers, metalen pennen, buizen en verschillende andere metalen onderdelen. Het zwaartepunt ligt in de linkerbenedenhoek van het vlak, waar een opening met tralies is voorgesteld.

Biografie van Wagemaker, Adriaan, Barend (Jaap)

Woonde en werkte in Haarlem, Parijs, De Bilt (Utr.) en vanaf 1945 te Amsterdam. Als autodidact begon hij in Haarlem in de gematigd expressionistische traditie van Herman Kruyder te werken, maar na zijn vestiging te Amsterdam (1945) kwam hij via Cobra en Tachisme tot materieschilderkunst waarmee hij vanaf 1955 grote bekendheid verwierf en aansloot bij in dezelfde richting zoekende collega’s als Jean Fautrier en Jean Dubuffet (Frankrijk). Deze groep bestond naast de hoogtijvierende Action-painting. Wagemaker werkte nu in toenemende mate monochroom om de “totaliteit” te vergroten en gebruikte eenheid en strakke vormgeving. Zijn techniek bestond uit een combinatie van verf en fijn zand waarin “objets trouvés” (jute, touw, schelpen, metaal, schroot) zijn aangebracht.

Werk ondermeer in collecties van: Frans Halsmuseum Haarlem; Gemeentemuseum Den Haag; Stedelijk Van Abbemuseum Eindhoven; Museum Van Bommel Van Dam Venlo.

Reacties zijn gesloten.

Details van dit collectiestuk

StromingAbstract Expressionisme, Materiekunst
CollectierubriekSchilderij
TrefwoordenGeen voorstelling, Beige, Blauw, Grijs, Zwart, Reliëf, Abstract
MateriaalMetaal, Gesteente, Hout, Cement, Gips
TechniekMateriekunst
Naam kunstenaarWagemaker, Adriaan, Barend (Jaap)
Acquisitie bronInstituut Collectie Nederland
Acquisitie methodeBruikleen
Geboortedatum1906-01-06
Datum overlijden1972-01-28
ConditieGoed
AfmetingenHoogte 164 cm, Breedte 122 cm, Diepte 11.5 cm
Afmetingen opmerkingenGelijst
Naam instellingMuseum van Bommel-van Dam
Objectnummer0172
Productiedatum start1963
Productiedatum einde1963
Productiedatum opmerkingenDatering vermeld op voor- en achterzijde werk. Signatuur vermeld op achterzijde en voorzijde; rechts; beneden: "Wagemaker".
in , ,