Placeholder for VBVD2022 Algemene Fotografie 010VBVD2022 Algemene Fotografie 010

Vaca­ture bestuurslid

Museum van Bommel van Dam is hét museum voor moderne en hedendaagse kunst van Noord-Limburg. Het museum is opgericht in 1971 en huist sinds september 2021 in een prachtig gerenoveerd, voormalig postkantoor middenin Venlo. In 2019 is het verzelfstandigd van de gemeente Venlo. Het museum beheert een grote collectie moderne en hedendaagse kunst en presenteert een vitaal programma van tentoonstellingen en publieksactiviteiten waarin een breed publiek zich herkent. Het museumgebouw omvat twee museale zalen voor wisseltentoonstellingen en - met ingang van medio 2025 - een vaste collectieopstelling. Daarnaast is er een vrij toegankelijk gedeelte met onder meer een museumcafé en -winkel, een auditorium, een educatiezolder, een dakterras met kleine buitentuin en een zichtdepot op de kelderverdieping.

De compacte organisatie van 12,22 FTE wordt ondersteund door zo’n 80 vrijwilligers. Het zakelijke en artistieke beleid is in handen van de algemeen directeur. Het bestuur is het orgaan dat mede met het oog op de continuïteit van de organisatie de eindverantwoordelijk draagt voor de belangrijkste organisatorische, inhoudelijke en financiële besluiten, een en ander in nauwe afstemming met de directeur voor wie het bestuur ook klankbord is. Daarnaast zijn de bestuursleden ambassadeur van het museum en zetten zij actief hun netwerk in voor het museum. Het bestuur zal naar verwachting in de periode 2025-2026 de transitie maken naar Raad van Toezicht.

In aanvulling op het huidige bestuur zoekt het museum op korte termijn:

Een bestuurslid met een zakelijk profiel dat beschikt over een veelzijdig netwerk in Venlo en de omringende regio, mede tot uitdrukking komend in een sterke relatie met het regionale bedrijfsleven. We verwachten van dit slagvaardig bestuurslid een adviserende en zo mogelijk aanjagende rol op het gebied van cultureel ondernemerschap. 

Over het museum

De Stichting Museum van Bommel van Dam vindt zijn oorsprong in de privécollectie van het echtpaar Maarten en Reina van Bommel-van Dam. In 1969 schenkt het echtpaar zijn collectie van circa 1.100 kunstwerken aan de gemeente Venlo, die in 1971 een museum opent waarin de werken getoond worden. Deze verzameling vormt nu de zogeheten ‘oercollectie’; in de afgelopen decennia groeide de collectie uit tot ruim 14.000 kunstwerken. Het museum was onderdeel van gemeente Venlo en is in 2019 verzelfstandigd. De Stichting Museum van Bommel van Dam ontvangt een meerjarige exploitatiesubsidie van de gemeente waarmee een groot deel van de vaste kosten kan worden bestreden. Voor de uitvoering van een rijk activiteitenprogramma is het museum afhankelijk van financiering door sponsoren en regionale en landelijke culturele fondsen.

De verzameling Van Bommel-van Dam concentreerde zich op de naoorlogse schilderkunst. Het museum heeft sinds zijn opening structureel werk van kunstenaars uit de regio verzameld – met name uit Limburg en Brabant, maar ook uit Duitsland en Vlaanderen – en bouwde hiermee een indrukwekkende regionale deelcollectie op. De bredere collectie is een afspiegeling van de (Nederlandse) naoorlogse kunst tot nu, met accenten op onder meer abstract expressionisme, aan CoBrA gerelateerde kunstenaars, de Nul-beweging, de Nieuwe Figuratie en de materieschilderkunst. Onder leiding van algemeen directeur Rieke Righolt, die in september 2023 startte bij het museum, ontwikkelde het museum in 2024 een aangescherpte strategische toekomstvisie, neergelegd in een artistiek-inhoudelijk meerjarenplan voor 2025-2028.  In de komende jaren zal het museum deze visie vertalen naar een programma van tentoonstellingen, publieksprogramma’s en participatieactiviteiten in samenwerking met vele partners, binnen en buiten de museummuren. Het museum werkt daarmee aan een stevige positionering, waarbij lokale en (eu)regionale inbedding en een landelijke uitstraling leidend zijn.

Toekomstvisie

Het museum kent een mooie tentoonstellingsgeschiedenis met presentaties van kunstenaars die nu worden gerekend tot de avant-garde. Sinds zijn verhuizing in 2021 is het aan een nieuwe opmars bezig, die zich uit in groeiende bezoekersaantallen en een grotere, landelijke zichtbaarheid. Het museum beheert een brede collectie die talloze aanknopingspunten biedt voor een eigentijds programma, heeft een jong en zeer gemotiveerd team en huist in een goed uitgerust gebouw.

De nieuwe directeur heeft een duidelijke toekomstvisie gericht op een maatschappelijk betrokken museum met betekenis voor het publiek van de toekomst. Een museum dat lokaal stevig verankerd is, maar ook landelijk publiek aanspreekt. Waar met thematische en monografische tentoonstellingen kunst wordt verbonden aan onderwerpen die mensen bezighouden. Waar het werk van (inter)nationaal geprezen kunstenaars wordt afgewisseld met dat van rising stars. Waar ruim baan wordt gegeven aan educatie en participatie. En waar de collectie verder wordt ontwikkeld en ontsloten met oog voor vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars met een internationale achtergrond. Speerpunten voor de bedrijfsvoering van het museum in de komende jaren zijn een gezonde en veerkrachtige (financiële) organisatie, ondernemerschap, diversiteit en een landelijke en euregionale positionering.

Placeholder for VBVD2022 Rethink React Opening 037VBVD2022 Rethink React Opening 037

Het bestuur

De leden van de Raad van Bestuur zijn verantwoordelijk voor de algehele ontwikkeling van het museum en acteren ten dienste van de continuïteit van de instelling. Daartoe zien de bestuursleden erop toe dat de directeur de doelstellingen van de organisatie realiseert. Het bestuur van museum van Bommel van Dam bestaat momenteel uit vijf leden met verschillende expertisegebieden. Het bestuur werkt volgens de Governance Code Cultuur en past de principes uit deze en de andere twee culturele codes stapsgewijs steeds verder toe in zijn beleid. Daarnaast treden de bestuursleden op als adviseurs binnen hun expertisegebieden. Bestuurders komen in de regel zes keer per jaar tijdens een bestuursvergadering samen. Daarnaast onderhouden de leden regelmatig contact met elkaar en met de directeur. Benoeming van bestuursleden vindt plaats voor een periode van vier jaar met de eenmalige mogelijkheid tot verlenging voor vier jaar.

Wat verwachten we?

We geloven dat een team waarin ook culturele diversiteit tot uiting komt, het beste in staat is om een representatieve afspiegeling van de samenleving te zijn en bij te dragen aan onze missie.

Wat verwachten we van bestuursleden? 

  • Bestuursleden hebben energie en uitstraling en nemen enthousiast de rol van ambassadeur van het museum op zich;
  • Als bestuurslid voel je binding met de missie en visie van het museum en heb je affiniteit met moderne en hedendaagse kunst;
  • De leden hebben zicht op actuele maatschappelijke en culturele ontwikkelingen en beschikken over relevante contacten;
  • De leden hebben bij voorkeur bestuurlijke ervaring en affiniteit met maatschappelijke organisaties;
  • Van hen wordt verwacht dat zij een visie hebben op het beleid van de directeur met betrekking tot strategie, positionering, samenwerking en cultureel ondernemerschap;
  • De leden weten betrokkenheid en toezichthoudende afstand goed in balans te houden;
  • Bestuursleden zijn integer, hebben (maatschappelijk) verantwoordelijkheidsgevoel en een sterk ontwikkeld normbesef;
  • Gestreefd wordt naar een divers bestuur, met een evenwichtige spreiding van (culturele) achtergronden, ervaringen en kwaliteiten evenals naar een representatieve vertegenwoordiging van de samenleving;
  • Bestuursleden dragen als teamplayer bij aan een collegiaal bestuur;
  • Bestuursleden zijn bereid als sparringpartner op te treden voor de directeur en zien toe op sociale veiligheid, binnen het bestuur en in relatie tot de directie en het team.

Verantwoordelijkheden en taken

Als bestuurslid van museum van Bommel van Dam lever je een belangrijke bijdrage aan kunst en cultuur in een regio in ontwikkeling. Het museum speelt als grote culturele voorziening een belangrijke rol in de stad en beschouwt zichzelf als ontmoetingsplek voor verschillende groepen mensen: ook voor diegenen voor wie toegang tot kunst en cultuur niet vanzelfsprekend is. Het museum wil zich de komende jaren stevig positioneren en daarin kun je als bestuurslid het verschil maken. Verantwoordelijkheden en taken zijn onder meer:

  • Beoordeling van (meer)jaarlijkse beleidsplannen en begrotingen en het leveren van relevante input op deze plannen;
  • De beoordeling en vaststelling van de jaarlijkse begroting, het jaarverslag en de jaarrekening;
  • Het aangaan en onderhouden van een relevant, cultureel en politiek netwerk;
  • Representatie van het museum waar dat gewenst is;
  • Het benoemen en ontslaan van de directeur;
  • Het beoordelen van het vervullen van nevenfuncties van de directeur;
  • Het vaststellen van de bezoldiging en verdere arbeidsvoorwaarden van de directeur;
  • Het naleven van de Code Cultural Governance op basis van het principe ‘pas toe en leg uit’;
  • Ingrijpende wijzigingen in de arbeidsomstandigheden van een groot aantal werknemers beoordelen en vaststellen;
  • De benoeming van de registeraccountant.

Tijdsinvestering en vergoeding

We verwachten van bestuursleden dat zij over voldoende tijd beschikken om bestuurlijke inzet te leveren; in ieder geval circa zes reguliere bestuursvergaderingen per jaar. De functie is onbezoldigd; bestuursleden ontvangen vacatiegeld en een reiskostenvergoeding. Daarnaast worden zij uitgenodigd voor openingen, previews van tentoonstellingen en andere inspirerende bijeenkomsten.

Procedure

Interesse in de functie van bestuurslid bij museum van Bommel van Dam? Stuur uiterlijk op 15 april 2025 je motivatie en CV per e-mail aan het bestuur van Stichting Museum van Bommel van Dam t.a.v. de voorzitter, Nick Bos, via bestuur@vanbommelvandam.nl. Je krijgt hiervan een ontvangstbevestiging. De selectie wordt gemaakt door het bestuur en de directeur.