Verspeelplein

Het Verspeelplein: spelenderwijs leren over energiegebruik en duurzaamheid

Met ontwerperscollectief Groen Grijs Geel heeft Museum van Bommel van Dam het Verspeelplein ontwikkeld: een aantal speelinstallaties die voor een dag opgebouwd worden bij de school. Dit verplaatsbare speelplein laat spelenderwijs ontdekken hoe een zonnepaneel werkt, welke huishoudelijke apparaten echte energieslurpers zijn en hoeveel energie het eigenlijk kost om een telefoon op te laden.

Meer info


In 2018 slaat Museum van Bommel van Dam met het Circular Art Lab Limburg de brug tussen kunst en duurzaamheidvraagstukken. Voor CALL#4, dat zich richt op het versnellen van energietransitie, is het museum de samenwerking aangegaan met collectief Groen Grijs Geel. Het collectief bestaat uit vier jonge designers. Zij zetten ruimtelijk, experimenteel en ontwerpend onderzoek in om onverwachte antwoorden te vinden op maatschappelijke vragen. Groen Grijs Geel is op zoek gegaan naar manieren om kinderen en hun ouders te betrekken bij de energietransitie. Daarvoor hebben ze workshop en een aantal educatieve installaties ontwikkeld die tijdelijk plaatsbaar zijn in de openbare ruimte. Een eerste versie van dit Verspeelplein is getest op het schoolplein van Basisschool de Koperwiek.

De testdag heeft duidelijk gemaakt wat kinderen al weten van onderwerpen als energie en duurzaamheid en welke werkwijzen aanspreken. Met de resultaten heeft Groen Grijs Geel de plannen voor het Verspeelplein verder uitgewerkt. De mobiele installaties laten spelenderwijs ontdekken hoe een zonnepaneel werkt, welke huishoudelijke apparaten echte energieslurpers zijn en hoeveel energie het eigenlijk kost om een telefoon op te laden. Het streven is om tot een reizende manifestatie te komen die gesprekken over duurzaamheid op een natuurlijke manier aanwakkert.

Verspeeldag?

Het plein wordt vroeg in de ochtend op het schoolplein opgebouwd, zodat kinderen er voor schooltijd, in de pauzes en na schooltijd mee aan de slag kunnen. Er is een slecht weer-scenario. En aan het eind van de dag wordt alles weer opgeruimd. De speelinstallaties kunnen worden aangevuld met gastlessen of met een workshop zonne-autootjes maken, beide verzorgd door het ontwerpcollectief. Klik hier voor meer informatie.

Impressie
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

BEKIJK BEELDEN UIT DE INSTALLATIE INSIDE THE BOX, OUTSIDE IN HET ONLINE POP-UP MUSEUM! Pop-up museum: Inside the box, outside Sluit melding