Over de collectie

De historie van Museum van Bommel van Dam gaat terug tot 1969, het jaar waarin Maarten en Reina van Bommel-van Dam hun omvangrijke kunstverzameling aan de gemeente Venlo schenken. Inmiddels omvat de collectie duizenden schilderijen, tekeningen en grafische werken, alsmede een aantal sculpturen. De meeste zijn vervaardigd door Nederlandse kunstenaars van de twintigste eeuw. Daarnaast bezit het museum een uitgebreide verzameling etnografische kunst.

Ontdek onze collectie

Aankoopbeleid

Aanvankelijk richt het aankoopbeleid zich op de kunstenaars uit de bestaande collectie. Het museum heeft de collectie in de loop der jaren aangevuld met werk van de Cobra beweging, de informele kunst en de materiekunst. De aanwezigheid van een aantal kernfiguren zoals Melle, Armando, Edgar Fernhout, Kees van Bohemen en Jan Schoonhoven verleent de collectie een specifiek karakter. Enkele daarvan zijn door hun compleetheid en de aanwezigheid van vaak vroeg werk, voor Nederland als bijzonder te bestempelen. Als voorbeelden kunnen verder worden genoemd: Shinkichi Tajiri, Karel Appel, Gerrit Benner, Eugène Brands, Constant, Corneille, Jaap Nanninga, Lucebert, Anton Rooskens en Theo Wolvekamp; Rudi Bierman, Herbert Fiedler, Aad de Haas en Arie Kater; Bram Bogart, Wim de Haan, Anton Heyboer en Jaap Wagemaker.

Limburg

Voor Museum van Bommel van Dam was het vanaf de start in 1971 duidelijk dat er in de museumcollectie een representatieve afspiegeling van de Limburgse beeldende kunst diende te worden opgebouwd. De Van Bommels waren de eerste particuliere verzamelaars die werk kochten van Ger Lataster en Aad de Haas was een van de zeer weinige kunstenaars uit Limburg binnen hun collectie. Van de generatie Limburgers die na de oorlog naar buiten traden en waarvan de Amsterdamse Limburgers de belangrijkste vertegenwoordigers zijn, heeft het museum inmiddels een representatieve collectie werken verzameld; Ger Lataster, Jef Diederen, Lei Molin, Pierre van Soest en Pieter Defesche.

Collectie nu

Museum van Bommel van Dam is momenteel bezig met een inhaalslag in haar collectieregistratie en -beschrijving. Een belangrijk onderdeel van dat proces is de presentatie van niet eerder (gezamenlijk) getoonde clusters uit de omvangrijke kunstverzameling. De ontsluiting van de werken vormt een aanvulling op het museale programma en vindt plaats op aansprekende en publieksvriendelijke locaties.

Collectiepublicaties

In 2005, 2009, 2011 en 2014 publiceert Uitgeverij Museum van Bommel van Dam in Venlo zes bijzondere uitgaven over de kunstcollectie van de gemeente Venlo: Maarten & Reina van Bommel-van Dam – Van particuliere verzameling in Amsterdam naar openbare collectie in Venlo; Collectie Museum van Bommel van Dam Venlo 2011 – Een selectie uit veertig jaar verzamelen en Collectie Museum van Bommel van Dam 2014 – Collectie Knecht-Drenth Venlo.

Deze uitgaven zijn te koop in het museum.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

NOG EVEN WACHTEN... TOT WE DEZE ZOMER OPEN GAAN! KLIK HIER Sluit melding