Voorstellen CALL#4 bekend

11 april 2018

Bij een grote groep mensen leeft het onderwerp energie nog niet. Hoe kunnen we een grotere groep burgers betrekken bij de energietransitie? Deze vraag legden Museum van Bommel van Dam, Gemeente Venlo, Enexis, Natuur en Milieufederatie Limburg en Energiecoaches Venlo voor aan de creatieve sector. Uit de reacties kozen zij vier voorstellen die werden uitgewerkt.

Met haar bedrijf Lady Penelope ontwikkelt ontwerper Eva Broekhuijse manieren om met stijl, humor en vindingrijkheid informatie over te dragen. Spelelementen en een verhalende vorm spelen daarbij een belangrijke rol. Voor CALL#4 heeft ze meerdere ideeën uitgewerkt om de energietransitie voor een breed publiek begrijpelijk en interessant te maken. De resulterende voorstellen lichten elk een ander aspect van de energietransitie uit en spreken een specifieke doelgroep aan.

Zo daagt de mobile game ‘Energy puppy saves the day’ gebruikers uit om in een virtueel huis energie te besparen. Het spel informeert en passant over de kosten en opbrengsten van aanpassingen aan de eigen woning. Een andere mobile game richt zich op windenergie. Spelers leggen een windpark aan en krijgen op speelse wijze inzicht in het functioneren van energienetwerken. Eva Broekhuijse ontwikkelde bovendien een stripverhaal met doebladen voor kinderen en een bordspel dat inzicht geeft in het reilen en zeilen van een energiecoöperatie.Jan Janse kijkt als landschapsarchitect naar het grote geheel. Welke effecten heeft de energietransitie op ons landschap? Windturbines of grote aantallen zonnepanelen worden vaak als verstorende elementen gezien. Volgens Jan Janse kunnen ze echter ook een verrijking zijn. Als hernieuwbare energie niet een doel op zich is maar verbonden is met lokale behoeften en gemeenschappen dan is het een logisch onderdeel van verandering en is de impact een noodzakelijk kwaad. Bij het uitwerken van deze gedachte heeft hij zich toegespitst op de omgeving van Arcen, Lomm en Velden. Hij sprak met inwoners, ondernemers en medewerkers van de Gemeente Venlo en kwam een aantal mogelijkheden op het spoor om energie als middel in te zetten bij het versterken van de gemeenschap.

Een voorbeeld daarvan is het windbos. Tussen windturbines worden door de wind gefinancierde bossen aangeplant. De opbrengst van de turbines wordt gebruikt om in de buurt gewenste sociale voorzieningen te realiseren. Na 10 of 20 jaar worden de turbines afgebroken en kan het materiaal een nieuwe bestemming krijgen. De aangeplante bomen vormen inmiddels een aantrekkelijk bos. Een ander voorbeeld is het koppelen van de energie- en warmtestromen van lokale bedrijven. Door bovendien slim gebruik te maken van het water van de Maas, is in samenwerking een enorme besparing te realiseren. Jan Janse heeft zo diverse scenario’s voor een circulair landschap uitgewerkt.Collectief Groen Grijs Geel bestaat uit vier jonge designers. Zij zetten ruimtelijk, experimenteel en ontwerpend onderzoek in om onverwachte antwoorden te vinden op maatschappelijke vragen. Voor CALL#4 is Groen Grijs Geel op zoek gegaan naar manieren om kinderen en hun ouders te betrekken bij de energietransitie. Daarvoor hebben ze workshop en een aantal educatieve installaties ontwikkeld die tijdelijk plaatsbaar zijn in de openbare ruimte. Een eerste versie van dit Verspeelplein is getest op het schoolplein van Basisschool de Koperwiek.

De testdag heeft duidelijk gemaakt wat kinderen al weten van onderwerpen als energie en duurzaamheid en welke werkwijzen aanspreken. Met de resultaten heeft Groen Grijs Geel de plannen voor het Verspeelplein verder uitgewerkt. De mobiele installaties laten spelenderwijs ontdekken hoe een zonnepaneel werkt, welke huishoudelijke apparaten echte energieslurpers zijn en hoeveel energie het eigenlijk kost om een telefoon op te laden. Het streven is om tot een reizende manifestatie te komen die gesprekken over duurzaamheid op een natuurlijke manier aanwakkert.Bert Schoeren heeft veel ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van grote kinetische  kunstwerken in de openbare ruimte die buiten in beweging worden gezet door de wind en binnen door zonne-energie. Voor CALL#4 heeft hij zich op een kleinere schaal toegelegd. Hoe zou je mensen binnenshuis bewust maken van hun stroomgebruik en van de wereld achter het stopcontact? Hij ontwikkelde een gadget dat gebruikt wordt bij het opladen van de telefoon en dit gemakkelijker én goedkoper maakt.

Het opladen van de telefoon of tablet is een terugkerend ritueel in vrijwel ieder huishouden. Vaak blijven opladers in het stopcontact zitten, ook wanneer er geen telefoon is aangsloten. Vaak ook worden telefoons voor meer dan 90% opgeladen, wat de levensduur van de batterij niet ten goede komt. Dit kost energie. Bert Schoeren ontwikkelde een opzetstuk waarin de telefoon gemakkelijk te plaatsen is en waarmee de stroomtoevoer met een kleine beweging gestopt kan worden. Een app geeft een seintje wanneer het ideale percentage bereikt is en deelt weetjes over energie in huis. Zo wordt je dagelijks even herinnerd aan een bewuste omgang met energie.Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding