Varkenstractor van start in Venlo

13 september 2019

Na een pilot in Zaltbommel is het zo ver: de Varkanstractor van kunstenaar Sjef Meijman komt naar Venlo. In dit concept komen landbouw, veeteelt, ondernemerschap én kunst samen. In een verrijdbare stal verblijven vier varkens die worden ingezet als bodembewerkers. Met hun sterke snuiten woelen ze de aarde om. De Varkenstractor zwengelt gesprekken aan over de toekomst van onze voedselproductie. Van september tot november trekt de Varkenstractor vanuit Kinderboerderij Hagerhof door de omgeving.

Varkenstractor

Sjef Meijman (1978) is kunstenaar en varkenshouder, of zoals hij zelf zegt: beeldend agrariër. Zijn Varkenstractor is een mobiele varkensstal met uitloopgedeelte waarin een paar varkens leven. Varkens worden ingezet voor precisie-bewroeting. Alleen het stukje grond dat ze moeten bewerken, is bereikbaar. Pas als ze daar alle planten of oogstresten hebben gegeten, rijdt de Varkenstractor naar de volgende plek. Rondtrekkend door de regio kan de Varkenstractor op tal van plaatsen worden ingezet: in volkstuinen en naaldbossen, op akkers en in natuurgebieden. De Varkenstractor reist dit najaar het voedselaanbod en de vraag naar bodembewerking achterna.

Reizende gespreksmotor

Vanuit standplaats Kinderboerderij Hagerhof trekt de Varkenstractor door het omliggende landschap. Studenten van HAS Hogeschool Venlo starten aan de hand van de Varkenstractor een dialoog rondom duurzame voedselproductie en doen op basis daarvan aanbevelingen voor een vervolg. Museum van Bommel van Dam organiseert enkele publieksmomenten om met kunstenaar, ondernemer, studenten en andere geïnteresseerden de kansen en mogelijkheden uit te diepen. Houdt de website in de gaten voor meer informatie.

Meer over de Varkenstractor

Varkenstractor

Kunst en landbouw: varkenstractor laat varkenshouderij reizen door het landschap.

Bekijk project

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding