Van visie naar voorlopig ontwerp

23 januari 2019

In de vorige nieuwsbrief spraken we met Wethouder Marij Pollux en voorzitter van het nieuwe bestuur Nick Bos over de verzelfstandiging en toekomst van het museum. Nu spreken we met architect Yvonne Segers van BiermanHenket over het ontwerp voor de toekomstige museumlocatie aan de Keulsepoort.

Op 19 december 2018 werden de visie-schetsen en bouwplannen voor het nieuwe Museum van Bommel van Dam in Venlo gepresenteerd door architectenbureau BiermanHenket. Het museum verhuist begin 2021 naar het voormalige postkantoor aan de Keulse Poort; een rijksmonument.

Het architectenbureau heeft niet de minste rijksmonumentale projecten op haar naam staan. Zo hebben zij onder andere het Anne Frank Huis ingrijpend aangepast om de jaarlijks ruim 1,2 miljoen bezoekers beter te faciliteren, de logistiek rond de entree te verbeteren en om de onderduikplek – en daarmee het verhaal van Anne Frank – intenser te kunnen ervaren. Verder ontwierp het bureau de nieuwe ontvangstruimte, routing en de renovatie van een aantal publieke ruimten voor de Beurs van Berlage.

Het Hoofdpostkantoor aan de Keulse Poort in Venlo werd in 1938 gebouwd naar een ontwerp van Rijksbouwmeester Hoekstra. Het traditionalisme - ook de Delftse school genoemd - is een stroming in de architectuur in Nederland, waarbij architecten zich inspireerden op anonieme, ambachtelijke bouwers. In de verbouwplannen van BiermanHenket blijft de stijl gehandhaafd, maar wordt de gevel bij het terras transparanter gemaakt. In deze visie werken de ontwerpers toe naar meer verbinding met de buitenruimte middels een uitnodigende, lichte entree.

Van de grandeur die het gebouw herbergt is na veelvuldige verbouwingen, tussenwanden en verlaagde plafonds uit de jaren tachtig en negentig, niet veel meer te zien. Echter, verklapt architecte Yvonne Segers van BiermanHenket, achter deze wanden vinden we onder andere twee prachtige, monumentale trappenhuizen, die een prominente plek verdienen in het nieuwe ontwerp. Ook de metershoge plafonds en hoge raampartijen die het oorspronkelijke ontwerp kent, geven behalve een zee van daglicht ook een sfeer die perfect past bij de functie van een museum als ontmoetingsplek waar je kunst kunt ervaren.

Op de begane grond komen een museumcafé en een museumwinkel. De entree aan de voorzijde van het gebouw wordt middels een doorlooproute op de begane grond verbonden met het Julianapark en de zijde van het Limburgs Museum. Door het gebouw ook aan de zijkant te openen en een diagonale doorloop te creëren, maakt het museum straks meer deel uit van zijn prachtige omgeving en ontstaat er een natuurlijke verbinding met het groene deel van de stad, het Julianapark, het stationsplein en het Limburgs Museum.

Op het dak biedt een periscopisch venster een nieuw uitzicht over het oude Venlo. De immense zolderetage zal worden ingericht voor educatie- en atelier-doeleinden. Een wisselend deel van de eigen collectie uit het museumdepot zal voor de bezoekers permanent zichtbaar worden gemaakt, middels een expo-depot. In totaal zal Museum van Bommel van Dam straks beschikken over maar liefst 2.000 vierkante meter depot-, atelier- publieks en tentoonstellingsruimte.

Op basis van de visieschetsen wordt de komende maanden door BiermanHenket gewerkt aan een voorlopig ontwerp. Zie hieronder hoe de visie van architectenbureau BiermanHenket vorm krijgt.



Meer nieuws
Op vrijdag 22 februari 2019 zendt AvroTros een speciale ‘TV Show op reis’ over Evert Thielen uit.

Presentator Ivo Niehe spreekt in deze aflevering uitgebreid met de kunstenaar en zijn familie.

Openingstijden en bereikbaarheid voor en tijdens 'Vastelaovend'

Zaterdag 2 t/m dinsdag 5 maart is het museum gesloten i.v.m. activiteiten rondom de Vastelaovend.

Bekijk nieuwsoverzicht
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

MUSEUM VERHUIST NAAR KEULSEPOORT 1, 5911 BX VENLO
Museum van Bommel van Dam presenteert zich tijdens de verhuizing op verschillende plekken in Venlo, met momenteel een pop-up tentoonstelling in het voormalige Postkantoor, op de toekomstige museumlocatie!
Meer info Sluit melding