Studenten schenken kunstwerk aan Museum van Bommel van Dam

21 december 2018

Museum van Bommel van Dam heeft eerder dit jaar drie studenten van de Maastricht Academy of Fine Arts uitgenodigd om een bijzonder deel van de museumcollectie onder de loep te nemen. Hun artistieke onderzoek leidde tot de vorming van een nieuw kunstwerk, dat zij maandag 17 december op feestelijke wijze hebben overgedragen aan het museum.

Froukje de Boer, Boris Dieleman en Floor Martens concentreerden zich op de persoonlijke documenten in de collectie van Museum van Bommel van Dam. Een aantal omvangrijke schenkingen uit het verleden bevatte naast kunstwerken bijvoorbeeld ook schetsboekjes, aantekeningen, schilder- en tekengerei, posters, dia’s en correspondentie. Dit materiaal is door het museum niet als ‘kunst’ geregistreerd. Toch vertegenwoordigen deze objecten een bijzondere waarde. De studenten hebben deze met hun onderzoek in kaart proberen te brengen.

In het museumdepot hebben zij veel tijd doorgebracht om het materiaal door te nemen en te bestuderen. In het bijzonder hebben zij zich gericht op de persoonlijke documenten van drie ‘Amsterdamse Limburgsers’: kunstenaars Pieter Defesche, Jef Diederen en Marianne van der Heijden. De studenten hebben geprobeerd te reconstrueren op welke wijze dit materiaal samenhangt met het leven van de maker of de totstandkoming van zijn of haar werk. En wat daardoor de status van deze objecten binnen de collectie Van Bommel van Dam zou kunnen zijn.

Het onderzoek van de studenten heeft een intensieve onderlinge uitwisseling in gang gezet. De conceptuele en documentaire opbrengst hiervan hebben zij samengebracht en op maandag 17 december als nieuw werk aangeboden aan Museum van Bommel van Dam. Net als de persoonlijke documenten van de Amsterdamse Limburgers is het werk slechts in te zien op aanvraag. De toevoeging van de studenten laat op een andere manier kijken naar, denken over en omgaan met de persoonlijke documenten en voegt daarmee een extra laag toe aan de museale collectie.Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding