Start verbouwing postkantoor

23 april 2020

Afgelopen week is de verbouwing van het postkantoor aan de Keulsepoort, het toekomstige Museum van Bommel van Dam, van start gegaan. Aannemer Nico de Bont neemt de grote verbouwing van het monumentale pand - eigendom van de Gemeente Venlo - voor zijn rekening. Het postkantoor wordt verbouwd naar een ontwerp van architectenbureau BiermanHenket.


Het voormalige Postkantoor

Iedere Venlonaar kent het iconische gebouw, dat onderdeel is van het cultuurhistorisch DNA van Venlo. Het regionale postkantoor is ontworpen in de zogenaamde traditionalistische stijl. Met name rondom de hoofdingang is de gevel van het gebouw voorzien van beeldbepalende elementen van natuursteen. Het pand ligt middenin de loop naar de binnenstad, aan de Keulsepoort. Duidelijk zichtbaar en in het oog springend vanaf het station, de binnenstad en het Julianapark.


Nieuw Museum van Bommel van Dam

“Het nieuwe Van Bommel Van Dam wordt niet alleen een stedelijk museum voor moderne en hedendaagse kunst, het wordt een transdisciplinair platform dat middenin de samenleving staat; een plek waar verschillende mensen, disciplines en domeinen elkaar ontmoeten, inspireren, van elkaar leren én elkaar versterken door verbindingen aan te gaan.”, aldus museumdirecteur Paulo Martina. Deze dynamische identiteit komt ook tot uiting in het gebouw. De voor iedereen toegankelijke publieksruimte op de begane grond zal straks het centrum worden voor allerlei publieksactiveiten en tevens een plek bieden voor het museumcafé, de museumshop en de kunstuitleen. Deze ruimte wordt verbonden door de huidige entree aan de Keulsepoort en een tweede, nieuwe entree aan de Deken van Oppensingel, het toekomstige Museumkwartier.

In het ontwerp van het nieuwe museum springen het kunstvenster en de parkentree-gevel meteen in het oog. Deze twee eigentijdse ingrepen en zijn straks zichtbaar vanaf het station. Het iconische kunstvenster, dat op organische wijze door het dakvlak steekt, richt zich op de binnenstad. Het dakterras richt zich op het park. Ook deze ingrepen maken de nieuwe functie in het voormalige postkantoor zichtbaar. Ze geven het nieuwe Museum van Bommel van Dam een eigentijdse en uitdagende uitstraling, met het rijksmonument als markante drager. De bekleding van het kunstvenster met “enveloppen” zijn een duidelijke verwijzing naar het verleden van het pand en tevens een eyecatcher, die al van grote afstand te zien zal zijn.

Aan de gevel van het postkantoor hangt sinds deze week een banner met een visual van het nieuwe museum, met daarop een impressie van het gebouw, gezien vanuit het station en alle organisaties die de verbouwing mede mogelijk maken.

Naar verwachting zal het nieuwe Van Bommel van Dam in het voorjaar van 2021 haar deuren op de Keulsepoort openen voor het publiek.


De verbouwing wordt uitgevoerd door:

Opdrachtgever: Gemeente Venlo

Architect: BiermanHenket

Adviseur installaties: Huisman & Van Muijen

Constructeur: Alferink-van Schieveen

Adviseur bouwfysica: Peutz

Aannemer: Aannemingsbedrijf Nico de Bont

Installateur elektra: Unica

Installateur werktuigbouw: Kemtec


en mede mogelijk gemaakt door:

Provincie Limburg

BankGiro Loterij

BPD Cultuurfonds

Leolux

Bruynzeel Storage Systems

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

BEKIJK BEELDEN UIT DE INSTALLATIE INSIDE THE BOX, OUTSIDE IN HET ONLINE POP-UP MUSEUM! Pop-up museum: Inside the box, outside Sluit melding