Secrèt de la Nuit van Anton Rooskens te zien in Bibliotheek Venlo

14 september 2017

In het kader van de kinderboekenweek is van 14 september tot en met 13 november het werk Secrèt de la Nuit van Anton Rooskens te zien in de Bibliotheek aan de Begijnengang in Venlo. Het werk is geselecteerd in verband met het spannende thema Gruwelijk Eng!

Artfulness

Of het werk daadwerkelijk zo griezelig is als het in eerste oogopslag lijkt, kun je zelf ervaren aan de hand van Artfulness. Met een handige lesmodule wordt je geholpen bij het grondig en anders kijken naar kunstwerken. De module is ook beschikbaar voor dit werk in de bibliotheek.

Secrèt de la Nuite

In de kunstcollectie van de gemeente Venlo bevinden zich meerdere werken van de van oorsprong Limburgse kunstenaar Anton Rooskens (Griendtsveen 1906 - Amsterdam 1976) waaronder het met olieverf op board geschilderde Secrèt de la nuit uit 1958. Het kunstwerk is aangekocht in 1976 door de toenmalige museumdirecteur Lei Alberigs.

De ruig geschilderde ‘jungle kunst’ van Anton Rooskens evolueert tussen 1950 en 1970 diverse malen. Eerst maakt hij vrijwel abstracte kunst. Vanuit gerichte belangstelling voor volksculturen in Afrika en Groenland bezoekt hij diverse landen. Mede geïnspireerd door surreële doeken van in Spanje en Frankrijk werkzame kunstenaars als Joan Miro, Max Ernst en Wifredo Lam ontstaan er in de tweede helft van de jaren vijftig weer figuratieve schilderijen met een meer magisch-mythische lading. Het staande werk Secrèt de la Nuit is daar een goed voorbeeld van.

Het achterplan van Secrèt de la nuit is donker getint. Blauw en zwart vormen samen het coloristisch decor waartegen grote en kleine, veelkleurige nachtdieren met opvallend oplichtende ogen afsteken. De deels fictieve, in een onbepaalde ruimte rondfladderende, vleermuisachtige wezens zijn door Rooskens telkens in frontaal licht gezet. Daardoor fungeren ze, analoog aan de wetten van een horrorfilm, maximaal schrikaanjagend. Het verborgene wordt in picturaal opzicht effectvol aan het licht gebracht. Feitelijk onttoverd Anton Rooskens bewust het min of meer griezelige geheim van de nacht.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding