Regenwater in de stad

18 oktober 2017

Hoe creëren we een stad die slimmer gebruik maakt van regenwater en het toenemend aantal hoosbuien beter op kan vangen? Drie partijen: een museum, een overheid en een waterschap, legden deze vraag voor aan de creatieve sector. Kunstenaars en ontwerpers uit het hele land reageerden met een eerste conceptvoorstel. Vier van hen werden uitgenodigd om hun idee uit te werken. Dat leidde tot de hier gepresenteerde voorstellen.

De vier voorstellen laten zien dat de wateropgave op heel verschillende manieren te benaderen is. Eén ding hebben de concepten met elkaar gemeen: ze proberen een groter publiek te betrekken bij watermanagement. En dat is belangrijk, want alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat onze steden beter bestand zijn tegen de effecten van klimaatverandering.

De oproep rond regenwater is onderdeel van het Circular Art Lab Limburg, een programma van Museum van Bommel van Dam en Gemeente Venlo. Bij de vraag over regenwater in de stad sloot Waterschap Limburg aan. Op dit moment onderzoeken ze welke voorstellen uitgevoerd zouden kunnen worden. Volg het proces op www.vanbommelvandam.nl.


Tilburg Cowboys: Samen genieten van wateroverlast

De kunstenaars van Tilburg Cowboys presenteren een ontwerp dat wateroverlast ombuigt in attractiewaarde. Samen met leerlingen van het Valuas College nemen zij locaties onder de loep waar vaak sprake is van wateroverlast: een rotonde bij station Tegelen en een plein aan de Parade in de Venlose binnenstad. De ideeën van de leerlingen werken de Tilburg Cowboys uit tot twee voorstellen.

De Octopusfontein werkt alleen bij een flinke hoosbui en verandert de rotonde in een tijdelijk zwembad met fontein. Op de Paraplu-zwembaan kun je het regenwater uit de paraplu’s duwen, met een flinke golfslag of waterglijbaan als resultaat. Beide voorstellen vragen aandacht voor klimaatverandering én brengen inwoners met spel en interactie dichter bij elkaar.

Lees hier het interview met Tilburg Cowboys.
Observatorium: Binnenregen

Rotterdamse kunstenaarsgroep Observatorium komt met een impluvium : een denkmodel om hemelwater via aflopende daken op te vangen in een centraal bassin. In een woning levert een impluvium water om te koken, wassen, baden of spelen. Als onderdeel van een huizenblok of in de vorm van een galerij op een omsloten plein creëert een impluvium een ware stadsoase.

In al zijn eenvoud maakt het impluvium aanschouwelijk wat regenwater toe kan voegen aan de stad: stilte, ontmoeting, ontspanning en contemplatie. Een plek om te genieten van water en het op allerlei manieren te gebruiken. Het impluvium is een bouwmodel dat stamt uit de Romeinse tijd. Na tweeduizend jaar kan de Romeinse atriumarchitectuur rond Venlo een vervolg krijgen.

Lees hier wat Observatorium zegt over haar voorstel. Studio Kort: VoorenNadeVloed

De Arnhemse ontwerpers van Studio Kort ontwikkelen een digitaal platform waarop wijkbewoners en gemeente samen kunnen werken door middel van watermanagement. Bewoners die hun regenafvoer afkoppelen van het riool verdienen ‘waterdruppels’. Veel waterdruppels zorgen ervoor dat een groter wijkproject, waarbij ook de gemeente nodig is, wordt gerealiseerd.

Het systeem lijkt op crowdfunding: een groot aantal mensen levert een kleine bijdrage om samen een mooi plan van de grond te krijgen. VoorenNadeVloed is een voorbeeld van crowd-connecting: alle betrokkenen hebben een prettige, leefbare wijk voor ogen en vinden elkaar door middel van water. Betrokkenheid bij de wijk zorgt voor betrokkenheid bij watermanagement, en andersom.

Lees hier het interview met Studio Kort.VanRoelink: Water is het nieuwe goud

Kunstenaarsduo VanRoelink voerde tijdens de conceptontwikkeling een praktijkonderzoek uit in het Venlose Julianapark. Gedurende een week betrokken en prikkelden ze voorbijgangers en bezoekers met kleine interventies en pop-up workshops. En dat werkte: voor veel mensen brachten deze ingrepen de principes van waterkringloop, waterzuivering en watergebruik tot leven.

Deze ingeslagen weg zet VanRoelink graag voort. De kunstenaars zien een combinatie voor zich van een verrassend workshop-programma voor het onderwijs en een reeks tijdelijke ingrepen in de openbare ruimte. Denk aan het goud laten kleuren van een fontein of het creëren van een ontmoetingsplek in een opblaasbare sculptuur. De bewustwording van water en de waterproblematiek staat steeds centraal.

Lees hier het verhaal van kunstenaarsduo Van Roelink.Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding