Op Expeditie in Venlo met Van Roelink

23 mei 2018

Net terug van hun twee maanden durende werkreis door Zuid-Europa spreken we kunstenaarsduo VanRoelink. Femke Van Heugten en Robert Roelink leven als nomaden vanuit een camper. Omdat zij in hun woning afhankelijk zijn van een beperkte voorraad water, zijn Robert en Femke zich sterk bewust van de waarde van water. De oproep van CALL#1 was dit stel daarom op het lijf geschreven. In juli 2017 verbleef VanRoelink een week in de voortuin van het museum als onderdeel van het onderzoek voor hun project.

Kunstenaar Robert Roelink is geen onbekende in Venlo. In 2016 was zijn inflatable tank van hergebruikt plastic te zien op het Zomerparkfeest. Diezelfde editie maakte Robert tijdens het festival een kunstwerk in de vorm van een boom, gemaakt van de plastic bekertjes die werden verzameld op het terrein. Robert over zijn band met Venlo: “We hadden vanwege de eerdere samenwerking al goed contact met Museum van Bommel van Dam. Toen we hoorden dat CALL#1 was uitgezet, voelden we ons als hedendaagse nomaden natuurlijk direct verbonden met het onderwerp.”

Robert trekt al veertien jaar rond als kunstenaar in zijn camper. Sinds twee jaar reist Femke met hem mee. Femke: “We wonen en werken in deze camper. We zijn altijd onderweg en overal thuis. We hebben een ingebouwde watertank waar 120 liter in past. We kunnen met dit water douchen, koken en afwassen. Als de tank leeg is, is ons water op. We kunnen de tank natuurlijk wel bijvullen maar omdat je een beperkte hoeveelheid tot je beschikking hebt, denk je heel bewust na over waterverbruik.

‘Op afstand een plan van aanpak schrijven past niet zo bij ons. We wilden op expeditie en van dichtbij zien waar het om draait.’


Bewust leven met de elementen staat centraal in het werk van VanRoelink. Femke legt uit: “We maken altijd gebruik van materialen die er al zijn. Dat kan plastic afval zijn, maar ook natuurlijk materiaal als hout of water. Met ons werk willen we situaties of objecten creëren die we kunnen delen met mensen. Voor CALL#1 kregen we het verzoek een plan van aanpak te schrijven. In plaats van direct een plan te schrijven wilden we eerst op expeditie gaan in Venlo. Dat past veel beter bij onze manier van werken. We hebben in juli vorig jaar in de voortuin van het museum gestaan met onze camper. Rondom de camper hadden we een aantal installaties gebouwd die allemaal raakvlakken hadden met regenwater. Zo bouwden we in onze tijdelijke tuin bijvoorbeeld een natuurlijke waterzuiveringsinstallatie, gaven we ‘onkruid’ een tweede leven en maakten we kunstobjecten van gerecyclede flessen en omgekeerde paraplu’s. Dit alles had de functie om regenwater in op te vangen. Ook maakten we een soort lab waarin mensen proefjes konden doen met regenwater. Stuk voor stuk onderdelen die mensen aan het denken zetten. De reacties en gesprekken die ontstonden waren input voor het formuleren van ons uiteindelijke project ‘Water is het nieuw goud.’”

‘We denken na over hoe we bestaande zaken in een nieuwe context kunnen plaatsen.’

Robert vult Femke aan met zijn ervaringen tijdens het verblijf in Venlo: “Het onderwerp ‘regenwater’ was voor veel Venlonaren een feest der herkenning. Mensen deelden met elkaar wat zij in en rondom hun huis doen om regenwater op te vangen. Bezoekers waren nieuwsgierig naar onze camper en naar onze manier van leven. Hierover ontstonden hele interessante gesprekken.” Over het achterliggende doel achter deze week vertelt Robert: “Wij proberen altijd een gedeelde ervaring te maken. Als kunstenaars ‘landen’ we tijdelijk ergens om mensen erbij te betrekken en aan het denken te zetten. Wij kijken op elke nieuwe plek naar wat er al is en wat we daar als kunstenaars visueel aan kunnen toevoegen. We denken na over hoe we de bestaande dingen op een andere manier kunnen presenteren. ‘Hercontextualisering’ noemen we dat. VanRoelink ziet kunst als de katalysator die alles in beweging brengt. Letterlijk of figuurlijk. We maken ter plekke kunst waar mensen aan kunnen deelnemen en we hopen dat bezoekers hierdoor misschien op een andere manier naar de wereld gaan kijken. Als we weer vertrekken nemen we alle materialen weer mee en laten we geen sporen achter.”

Na de expeditie in de voortuin van het museum werkte VanRoelink een aantal voorstellen uit om een vervolg te geven aan hun bezoek aan Venlo. Femke over deze voorstellen: “We willen iets tijdelijks creëren met een blijvend effect. Iets dat herinnert aan de inzichten die we tijdens onze week in Venlo hebben opgedaan tijdens de ontmoetingen met alle bezoekers en ook weer nieuwe ontmoetingen mogelijk maakt. We hebben ons daarom gericht op de openbare ruimte. Een van de mogelijke kunstwerken die we voor ogen hebben is ons kunstwerk ‘GOUD!’, waarbij opvallende waterpunten in Venlo, bijvoorbeeld de fontein voor het voormalig postkantoor, worden gekleurd met (milieuvriendelijke) gouden kleurstof. Hierdoor wordt het water in de fontein tijdelijk omgetoverd tot goud. Mensen worden op deze manier herinnerd aan de waarde van water. Water is immers het nieuwe goud. Een ander kunstwerk dat we graag willen realiseren is de performatieve pop-up installatie ‘Come into the cloud’, waarbij bezoekers in een levensgrote wolk van gerecycled plastic stappen. De bezoeker wordt deel van het kunstwerk en binnenin gebeurt er vanalles. We zijn op dit moment nog in gesprek over welk voorstel eventueel gerealiseerd gaat worden. We kijken nu al uit naar een volgende VanRoelink expeditie in Venlo.”

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding