Kunstenaars denken na over problemen in de stad

23 mei 2018

Wat doen we met het regenwater in de stad? Hoe maken we wijken aantrekkelijker? Hoe betrekken we burgers bij de energietransitie? Doorgaans geen vragen die je bij een museum neerlegt. Dat ziet Museum van Bommel van Dam anders. Samen met de Gemeente Venlo is het Circular Art Lab Limburg opgericht dat inmiddels vier grote maatschappelijke vraagstukken bij kunstenaars en ontwerpers heeft neergelegd. Het enthousiasme voor CALL is groot: in totaal kwamen er ruim 100 ideeën binnen, waarvan er nu 16 worden uitgewerkt. Opdrachtgevers – van woningcorporatie tot energieleverancier – zijn blij verrast door de bruikbare en inventieve plannen.

Nieuwe generatie kunstenaars
De kunstenaar van nu is ondernemender dan ooit. Het werkveld beperkt zich steeds minder tot het eigen atelier, maar in steden, dorpen en wijken wordt gekeken naar kansen om de creatieve geest in te zetten. Het is opvallend hoeveel inzendingen er kwamen op de vier vraagstukken. Projectleider Saskia van de Wiel: “Het niveau van de inzendingen was hoog en je merkt dat kunstenaars en ontwerpers veel met dit soort thema’s bezig zijn. We hebben pittige discussies moeten voeren om tot een selectie van vier voorstellen per call te komen.”

Samenwerking op vele niveaus
Inmiddels zijn de geselecteerde kunstenaars volop aan de slag met het uitwerken van hun concepten. De Tilburg Cowboys ontwierpen met de TOPklas Kunst van het Valuascollege een waterpretpark dat alleen werkt als het veel regent. Heidi Linck besprak met bewoners van de Vogelbuurt in de wijk aan de hand van een maquette scenario’s voor een betere wijk. Cathalijne Smulders en Tanja Schell werken met Noord-Limburgse varkenshouders aan een varkensparfum om het gesprek over de landbouw op gang te helpen. Karin Bartels woont een aantal weken in de Blerickse wijk Vastenavendkamp om bij buurtbewoners de ‘zachte’ data van de stad op te halen voor een subjectieve atlas. Op de website van het museum staan alle 16 voorstellen beschreven.

Bruikbare ideeën voor bestaande problemen
De verschillende vraagstukken hebben allemaal een relatie met duurzaamheid. Door de inzet van extra denkkracht willen deelnemende bedrijven en organisaties nieuwe ideeën en concepten ophalen voor deze transitie. Jean Corten, relatiemanager bij Enexis: “We moeten als samenleving overstappen naar duurzame energiebronnen en burgers hebben daarin een belangrijk aandeel. De input van kunstenaars geeft ons nieuwe ideeën hoe we meer mensen kunnen betrekken.” Pieter van Melick, bestuurder van LLTB: “De druk op de landbouw neemt van alle kanten toe, we zoeken vooral naar manieren om het gesprek op een goede manier te blijven voeren. Hoewel sommige voorstellen in eerste instantie vreemd lijken, blijkt het heel waardevol om op een andere manier naar de sector te kijken.”

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding