Kunstenaar Karin Bartels geeft Venlolezing

8 januari 2019

De lezing is bedoeld om iedereen die betrokken is bij de ontwikkeling van de gemeente Venlo te inspireren. Dit jaar is het de eer aan kunstenaar Karin Bartels om deze lezing uit te spreken in het Stadhuis te Venlo. Zij zal hier vertellen over haar kunstproject voor CALL #2, de Intuïtieve Atlas. Karin Bartels heeft op uitnodiging van Museum van Bommel van Dam onderzocht hoe Venlonaren hun stad ervaren. Daarvoor heeft ze de afge3lopen maanden in achtereenvolgens Vastenavondkamp, Op de Heide en Genooi gewerkt en gewoond. Ze presenteert de tussentijdse resultaten bij het toekomstige museumgebouw.

Over een stad zijn veel data beschikbaar, uitgedrukt in kaarten en cijfers. Maar over de emoties, verhalen en herinneringen die met een stad samengaan, is minder bekend. Karin Bartels is op zoek gegaan naar deze ‘zachte’ data, om in het denken over de toekomst van de stad ook het persoonlijke perspectief van bewoners mee te kunnen nemen. In Vastenavondkamp, Op de Heide en Genooi heeft ze in werkperiode van 6 tot 10 weken de wijk van binnenuit leren kennen. Ze heeft tal van mensen gesproken over de manier waarop zij hun omgeving gebruiken en beleven. Haar reis door de stad heeft geleid tot documentatie, verhalen en foto’s die een zeldzaam inkijkje geven in het leven in Venlo. Samen vormen deze de Intuïtieve Atlas van Venlo.

De Intuïtieve Atlas is in verschillende vormen te beleven. Een selectie van de foto’s is als onderdeel van het Limburg Film Festival te bekijken via een persicoop aan het toekomstige museum aan de Keulsepoort. Deze biedt letterlijk een ander perspectief op de omgeving. Via een automaat naast de periscoop zijn cadeauverpakkingen met verrassende ansichtkaarten van Venlo te koop voor € 0,50. Ook via workshops en presentaties op locatie maakt Karin Bartels het publiek deelgenoot van haar reis en haar bevindingen. De foto’s roepen talloze associaties en herinneringen op. Ze laten anders naar de stad kijken én leveren weer nieuwe verhalen op. Op deze manier wordt de reis vervolgd en kunnen steeds nieuwe perspectieven worden toegevoegd aan de Intuïtieve Atlas van de stad. Interesse in een workshop? Stuur dan een mailtje naar call@vanbommelvandam.nl.

CALL

Het project van Karin Bartels is onderdeel van het Circular Art Lab Limburg (CALL), waarin kunstenaars gekoppeld zijn aan maatschappelijke vraagstukken. Een van die vraagstukken was gericht op aantrekkelijke wijken. De Intuïtieve Atlas van Venlo is uitgevoerd in nauwe samenwerking met Gemeente Venlo, Wonen Limburg en Antares. Lees hier meer over het project van Karin Bartels.


Bekijk hieronder de Venlolezing 2019.
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding