Kunstenaar Co Westerik overleden

11 september 2018

Het oeuvre van Westerik bestaat uit ruim tweehonderd olieverfschilderijen, waarvan Snijden aan gras (1966) waarschijnlijk het bekendste is. Het museum heeft van Westerik het werk Lente in de collectie (zie afbeelding).

De op 2 maart 1924 in Den Haag geboren Jacobus Westerik volgde zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Direct na zijn afstuderen in 1947 maakte Westerik het schilderij De Visvrouw. Daarmee won hij in 1951 de Jacob Maris Prijs voor de Schilderkunst. Westerik schilderde heel anders dan men tot dan toe gewend was, wat hem na deze prijs behalve positieve ook veel negatieve publiciteit opleverde.

De natuur en verwondering over alledaagse situaties waren zijn belangrijkste drijfveren. In zijn carrière won hij vele prijzen: onder meer de Rembrandtprijs van de stad Leiden, de Staatsprijs voor Beeldende Kunst en een zilveren medaille op de Biënnale van Sao Paulo werden hem uitgereikt. In 1999 werd hij tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw benoemd.

Over Westerik werden door regisseur Jan Wouter van Reijen twee films gemaakt. De taal van Co Westerik kwam in 1980 uit, terwijl op het Rotterdams Filmfestival in januari 2001 Ik wil het niet zien maar het moet in première ging.Meer nieuws
50 jaar Thielen: schetsen en tekeningen

Museum van Bommel van Dam en het Limburgs Museum presenteren een paralleltentoonstelling.

Vrijwilligers gezocht!

Kom jij ons team versterken?

Bekijk nieuwsoverzicht
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

Locatie Deken van Oppensingel gesloten
Van Bommel Van Dam presenteert zich buiten het vertrouwde pand, op verschillende plekken in Venlo.
Meer info Sluit melding