In oktober besluit over zelfstandiging Van Bommel Van Dam

26 september 2017

De gemeenteraad van Venlo besluit in oktober over de verzelfstandigingsplannen van Museum Van Bommel Van Dam. Daarmee sluit het museum op korte termijn op de huidige locatie. Het museum wordt volgens planning eind 2019 geopend in het voormalige postkantoor. De totale kosten passen binnen het vastgestelde financiële kader. In de tussenliggende periode rolt het museum haar activiteiten uit op verschillende plekken in de stad. 

Verzelfstandiging museum Van Bommel Van Dam 
Op 23 maart 2016 heeft de gemeenteraad besloten de verzelfstandiging van Museum van Bommel van Dam door te zetten. Daarbij is ook besloten om te onderzoeken hoe haalbaar de plannen zijn voor een vestiging van dit museum in het voormalige postkantoor, eventueel in samenwerking met andere partijen.

Raadsvoorstel 
Inmiddels zijn de onderzoeken afgerond en is de haalbaarheid in kaart gebracht. De gemeenteraad krijgt nu het voorstel waarin de verzelfstandiging in combinatie met een nieuwe huisvesting ter goedkeuring wordt aangeboden. Om het museum daadwerkelijk te kunnen verzelfstandigen wordt met een nieuw op te richten stichting een overkoepelende verzelfstandigingsovereenkomst gesloten. Hierin wordt de exploitatie van het museum overgedragen, voorzien van een subsidie-overeenkomst, een huurovereenkomst en een collectie-beheerovereenkomst. De totale kosten die gemoeid zijn met dit project passen binnen de huidige begroting. Ook de kosten van verwerving en verbouwing van het voormalige postkantoor passen binnen het vastgestelde financiële kader.

Meer museum, meer synergie, meer bezoekers 
‘Als de gemeenteraad ‘ja’ zegt tegen dit plan dan wordt er een uitstekende basis gelegd voor de toekomst van het museum, een gezonde toekomst’, aldus wethouder Jos Teeuwen. ‘In de periode 2018 en 2019 is er weliswaar geen eigen gebouw meer, maar in die periode gaat het museum op een andere manier haar activiteiten uitrollen door de stad. Daarnaast wordt ook bereikt dat het gebied Keulsepoort die opwaardering krijgt die het verdient als een van de poorten van onze stad en zal het museum samen met het Limburgs Museum een culturele ontmoetingsplaats van formaat worden. Tevens zal een leegstaand beeldbepalend gebouw in de binnenstad langjarig ingevuld zijn. Ik ben erg blij dat we daarmee de opdracht die de raad ons heeft gegevens hebben kunnen invullen”.

Meer nieuws
Vrienden schenken werk van Satijn Panyigay aan Museum van Bommel van Dam

De kunstenaar kreeg de opdracht om de oude en de nieuwe museumlocatie te fotograferen.

Vrienden rondgeleid door nieuwe museumlocatie

De Vrienden van het museum kregen een kijkje achter de schermen op de toekomstige museumlocatie.

Bekijk nieuwsoverzicht
Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

NIEUWE LOCATIE MUSEUM VAN BOMMEL VAN DAM: KEULSEPOORT 1, 5911 BX VENLO Meer info Sluit melding