Het Wild Water Westen van de Tilburg Cowboys

18 april 2018

Kunstenaarscollectief Tilburg Cowboys is een groep creatievelingen die kunst inzet om sociaal-maatschappelijke thema’s onder de aandacht te brengen. De projecten van Tilburg Cowboys kenmerken zich door hun toegankelijkheid. Grote, soms zware thema’s, worden vanuit een positieve invalshoek bekeken. Voor CALL#1 stuurde Tilburg Cowboys een voorstel in waarin een flinke hoosbui wordt omgezet naar een positief moment. Iets waar je met de hele wijk naar kunt uitkijken. In gesprek met Sander van Bussel en Rozemarijn Oudejans over hun inzending ‘Samen genieten van wateroverlast.’

Tilburg Cowboys bestaat uit kunstenaars, ontwerpers en theatermakers, maar ook uit mensen die werkzaam zijn in het onderwijs, de horeca en in de hulpverlening. Sander van Bussel, artistiek leider van de Tilburg Cowboys over het ontstaan van het collectief: “We zijn begonnen in 2001 en in de loop der jaren hebben er al vele ‘cowboys’ meegewerkt aan onze projecten. Afhankelijk van het type project bekijken we welke mensen in ons netwerk het meest geschikt zijn om mee samen te werken. We proberen maatschappelijke thema’s vanuit een laagdrempelige, begrijpelijke invalshoek te benaderen. Daarnaast hebben onze projecten vrijwel altijd een maatschappelijk doel. We willen dat mensen door middel van ons werk op een andere manier naar zichzelf en naar de wereld kijken. Kunst moet de juiste vragen oproepen en om zoveel mogelijk mensen aan te spreken zoeken we naar heldere, toegankelijke concepten. Soms is het gewoon het beste om met een goed idee binnen te vallen. Niet eerst vertellen dat het om kunst gaat, of wat het idee achter het werk is. Dan blijft de deur soms op een kiertje staan, of knalt ‘ie zomaar voor je neus dicht. Ik vind het mooi als mensen ons werk zien, of er zelfs aan deelnemen en pas later zeggen ‘oh, zijn jullie kunstenaars?’. De verdieping en de gelaagdheid ontdekken mensen dan, hopelijk later. Ik geloof dat die denkwijze de kracht van ons werk is.”

Een regenbui is eigenlijk helemaal niet zo leuk en grappig. Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen om toch de positieve kant van hemelwater te gebruiken in jullie eerste voorstel? Sander: “Door de veranderingen in het klimaat zullen we straks met meer overlast te maken krijgen met regenwater. We zijn gaan nadenken over hoe klimaatverandering ons gedrag beïnvloedt. Onze eerste associatie was ijsvrij. Als er een meter sneeuw ligt en het dagelijks leven vastloopt, is ijsvrij fantastisch. IJsvrij is iets waar je stiekem op hoopt als het gaat sneeuwen. Een zelfde soort principe is een vijver die één keer per jaar bevriest. Dat betekent: schaatsen! In de toekomst zullen we vaker hoosbuien krijgen dan sneeuw. We zijn gaan nadenken over hoe een regenbui ook een dergelijke ‘pretfactor’ met zich mee kan brengen. Extra water betekent natuurlijk: zwemmen!”

“Als een bui iets is waar je met z’n allen naar uitkijkt, wordt regen iets heel leuks.”


Het grootste deel van het jaar is het niet bepaald zwemweer in Nederland. Hoe hebben jullie daar rekening mee gehouden bij jullie eerste inzending? Sander: Inde zomer is het heerlijk als het na een snikhete dag flink regent. Met die gedachte zijn we aan de slag gegaan. We bedachten onder andere een verlaagde rotonde, die volloopt bij een flinke bui; een ‘Rotondezwembad’. Zo kijk je een heel jaar uit naar het moment van de zomerse regenbui, eigenlijk net als ijsvrij.Ook bedachten we in ons eerste voorstel het ‘BuurtBad’; een viaduct waaronder regenwater wordt opgevangen in een ontwerp dat eruitziet als een zwembad. Als je weet dat er een viaduct in de buurt ligt dat een zwembad wordt als het regent, wordt een zomerse bui iets om naar uit te kijken.”

“De leerlingen van het Valuascollege kwamen met fantastische ideeën. Van een waterpretpark tot een warme douche voor daklozen.”

Jullie zijn op pad gegaan om te kijken wat de reacties van bewoners van Venlo waren. Hoe hebben jullie dat aangepakt? Rozemarijn: “Onze projecten zijn pas succesvol als ze door de gemeenschap worden omarmd. We zijn daarom met ons voorstel gaan peilen hoe groot het enthousiasme was in Venlo.Kinderen zijn een belangrijke doelgroep als het gaat om bewustwording van de gevolgen van klimaatverandering en zijn ook deel van de gebruikersdoelgroep van ons ontwerp. We zijn daarom opbezoek geweest bij de TOPklas Kunst van het Valuascollege. In de eerste les hebben we het CALL#1 vraagstuk rondom regenwater voorgelegd aan de leerlingen. We vroegen hen na te denken over hoe een regenbui ook iets heel leuks kan zijn. De leerlingen hebben mindmaps gemaakt en hieruit kwamen hele verassende ideeën. Ze bedachten een drijvend terras en een kabelbaan met paraplu’s. Een ander mooi idee was om het regenwater op te vangen, te verwarmen en te gebruiken als een douche voor daklozen. Ook ontstond het plan om een waterpretpark te bouwen dat alleen kan worden gebruikt als het regent. In de schetsen van de leerlingen kwam een octopus voor en die hebben wij verwerkt in ons ontwerp voor een rotonde met een octopus-fontein in het midden. De rotonde wordt een soort pierenbadje als het regent.

In de tweede les zijn we naar buiten gegaan om de ideeën uit de mindmaps te schetsen in een praktijksituatie. We zijn naar de kruising van de Parade met de Lohofstraat gegaan. Dit is een plek waar regelmatig wateroverlast ontstaat bij veel regen. De leerlingen van het Valuascollege kwamen met ontzettend goede input om op deze plekcreatief om te gaan met overtollig regenwater. Deze input hebben we verwerkt tot een uiteindelijk ontwerp, waarin we ook de ideeën van de leerlingen verwerkten. De paraplu’s en de octopus zijn beelden die je terugziet in onze uitgewerkte voorstellen.

Over de volgende stap in het project vertelt Rozemarijn: “Ons voorstel wordt in samenwerking met Museum van Bommel van Dam voorgelegd aan de commissie Kunst in de Openbare Ruimte Venlo. We hopen dat dit leidt tot de daadwerkelijke realisatie van een van de ontwerpen in de vorm van een co-creatie met de TOPklas Kunst.”

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding