CALL #2 - Oplossing #3 - Een dagje Vossener met Doepelstrijkers

14 november 2018

De waarde van een huis heeft sterk te maken met de omgeving waarin het staat. In CALL#2 staat die omgeving centraal. Museum van Bommel van Dam nodigde creatieve professionals uit om na te denken over het aantrekkelijk maken van de kwetsbaardere wijken in Venlo door middel van kunst en design. De ontwerpers van DoepelStrijkers bedachten een stappenplan bestaande uit kleine ingrepen die uiteindelijk een grote toekomstbestendige verandering teweeg moeten brengen in de Blerickse wijk Vossener.

Chantal Vos, ontwerper en partner bij DoepelStrijkers uit Rotterdam, vertelt over hoe hun voorstel voor de Vossener tot stand kwam. Chantal: “In november vorig jaar ontvingen we van Museum van Bommel van Dam de uitnodiging met briefing voor CALL#2. De thema’s in de oproep sluiten goed aan bij de ambitie van ons bureau. Circulariteit is iets waar DoepelStrijkers al zo’n tien jaar mee bezig is en waar we veel ervaring mee hebben op zowel grotere stedenbouwkundige schaal als op kleinere schaal met architectuur en interieur. Uit alle inzendingen zijn door Museum van Bommel van Dam uiteindelijk vier inzendingen gekozen die verder uitgewerkt mochten worden. Ons idee was daar één van. Het museum stelde voor om ons idee verder uit te werken voor de Vossener.”

‘Het viel me op dat er in de Vossener amper buitenleven is op een doordeweekse dag. Ik zag voornamelijk mensen binnen alleen aan hun eettafel zitten.’


Chantal had nooit eerder van de Vossener gehoord en was er dus ook nog nooit geweest. Ze vertelt over haar eerste indruk van de wijk: “Ik besloot een hele dag de Vossener in te duiken om de wijk beter te leren kennen. Ik heb een hele woensdag door de wijk gelopen om te observeren. Wat me als eerste opviel is dat er amper buitenleven was. Ik had verwacht dat ik ’s middags meer verkeer en kinderen zou zien omdat de meeste kinderen op woensdagmiddag vrij zijn. Ik zag eigenlijk alleen maar mensen binnen aan de eettafel zitten. Het was overigens een mooie, zonnige dag. Ook viel me op dat in de hele wijk geen enkel bankje in de publieke ruimte staat. De wijk is puur functioneel ontworpen met een strikte scheiding van functies. Een typische uitbreidingswijk gedomineerd door woningrijen, achterkanten en parkeermogelijkheden. Voor ontmoetingen of recreatie is eigenlijk geen goede plek. Als je wil sporten, zwemmen of naar een café wilt, moet je de wijk uit. De Vossener voelt hierdoor als een geïsoleerde tussenstop, waar weinig gebeurt. Tijdens mijn observatiedag was er weinig leven op straat dus heb ik met weinig mensen gesproken. Het enige gesprek was met een mevrouw die vanuit haar auto aan me vroeg waarom ik foto’s aan het maken was van de huizen in de wijk. Ze dacht dat ik een inbraak aan het plannen was. Ik heb bekeken hoeveel mensen er door de wijk lopen, fietsen en rijden om te observeren hoe de wijk wordt gebruikt.”

‘De eerste stap is vergroening. Als dat bevalt kan er samen met de bewoners, de gemeente en de woningbouwcoöperaties worden nagedacht over verbouwing en herbestemming van bestaande bouw, om zo de leefbaarheid in de wijk te vergroten en de kansen van krimp te benutten.’

In hun uiteindelijke voorstel voor #CALL2 adviseert DoepelStrijkers om met een stappenplan aan de slag te gaan, waarin wordt gestart met het maken van groene, verbindende zones in de Vossener. De tweede stap is om bij een woningoverschot een deel van de woningen te slopen, om de wijk uiteindelijk ook te kunnen gebruiken voor andere doeleinden dan wonen. Chantal legt dit uit: “We stelden een stappenplan voor waarin je begint met het vergroenen van de wijk. Iedereen heeft nu bijvoorbeeld een eigen tuintje. Het zou mooi zijn als die losse tuintjes uiteindelijk collectieve tuinen worden waarin buurtbewoners kunnen ontspannen en elkaar ontmoeten. De huizen worden dan als het ware met elkaar verbonden via de tuinen, waardoor de huizen in een park staan in plaats van afgeschermd aan elkaar vastgeplakt. Een mooi voorbeeld zijn de zwembadjes achterin de tuinen. Als je de Vossener onderzoekt op Google Earth zie je dat in veel achtertuinen een opblaasbaar zwembadje staat. Blijkbaar houden de bewoners dus van zwemmen. Stel je voor dat je een aantal tuinen met elkaar zou verbinden en die ruimte gebruikt om een groter zwembad aan te leggen waar de hele wijk gebruik van kan maken. Zo nodig je mensen uit om naar buiten te gaan en elkaar op te zoeken én kun je in plaats van één zwemslag wel tien zwemslagen maken. Collectief gebruik en circulariteit wordt gestimuleerd, in plaats van al die losse zwembadjes schaf je samen één zwembad aan. Ons plan bestaat uit een tal van dit soort initiatieven waarmee je de leefbaarheid van een de wijk verhoogt door anders om te gaan met private en publieke zones. De bestrating die vrijkomt door het vergroenen van de wijk, wordt gebruikt om een zitlandschap door de wijk te maken. Als de vergroening bevalt kan er worden nagedacht over manieren om de wijk multifunctioneler te maken, door bestaande bouw in te zetten voor andere doeleinden.

Om ons voorstel daadwerkelijk te realiseren is draagvlak nodig vanuit de bewoners, de gemeente en de woningbouwverenigingen. We willen met ons voorstel vooral aansporen om na te denken over de mogelijkheden die er zijn in een wijk als de Vossener. Er zijn veel van dit soort wijken in Nederland en ze kampen bijna allemaal met dezelfde problemen. Ons stappenplan is een houvast die kan helpen bij het dialoog tussen de verschillende betrokken partijen. Wij hopen dat ons voorstel tot gezamenlijke initiatieven leidt die de Vossener uiteindelijk op een duurzame manier leefbaarder maken.

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

LIVESTREAM: DE ONTHULLING VAN HET KUNSTVENSTER KLIK HIER Sluit melding