CALL #2 - Oplossing #1 - Aanpasbare woningen

1 november 2018

Nadat zijn inzending ‘Reflector’, geïnspireerd op het Venlose Romerhuis, werd geselecteerd voor verdere uitwerking door Museum van Bommel van Dam, dook beeldend kunstenaar Edwin Stolk Belfeld in. Belfeld was voor hem onbekend terrein maar bleek uiteindelijk een prima plek om zijn ideeën uit ‘Reflector’ verder uit te werken. In gesprek met Edwin over zijn werk voor CALL#2 en zijn visie op Belfeld.

“Mijn vader heeft altijd bij het Ministerie van Volkshuisvesting gewerkt. Hij hield zich bezig met de bouw van nieuwe huizen en wijken en was ook intensief betrokken bij de sociale woningbouw in Nederland. Als kleine jongen vond ik zijn werk heel interessant. Als beeldend kunstenaar word je normaal gesproken niet betrokken bij het functioneren van de woningmarkt maar vanuit je verbeelding kun je wel degelijk een bijdrage leveren. De oproep voor CALL#2 zette mij dan ook meteen aan het denken. Mijn eerste inzending was gebaseerd op het Romerhuis in Venlo. Dit historische pand heeft aan de zijkant een soort houten façade die lijkt op de lade van een kast. Dit bracht me op het idee om in panden waarvan bepaalde delen niet of nauwelijks worden gebruikt, ook zo’n ‘lade’ aan te brengen. Een soort verplaatsbaar tiny house in een bestaand huis. Zo creëer je een woning die reflecteert op de woonbehoefte van één persoon door gebruik te maken van bestaande ruimte; een reflectorwoning.”

‘Ik zag een heleboel mogelijkheden voor de reflectorwoningen in Belfeld’


Edwin’s inzending werd geselecteerd voor verdere uitwerking. Hij kreeg daarbij het verzoek zijn idee toe te passen op Belfeld. Edwin vertelt hoe hij dit aanpakte: “Ik had nog nooit gehoord van Belfeld en ben allereerst gaan zoeken naar meer informatie via internet. Ik las rapporten van de gemeente en het dorpsontwikkelingsplan. Ik ging op zoek naar nieuwsberichten, bekeek Belfeld via Google Earth en ik verdiepte me in de geschiedenis van het dorp. Wat me opviel was dat Belfeld aan de Maas ligt maar ik leerde dat de verbinding van de oude dorpskern met de rivier werd verbroken door gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De meeste steden die aan een rivier liggen zijn vroeger gebouwd richting het water, bijvoorbeeld het dorpje Steyl. Wat me ook opviel is dat Belfeld ingesloten ligt tussen de Maas en de snelweg. Verder zag ik dat Google Streetview nog maar een klein deel van Belfeld heeft bezocht.”

Stap twee in zijn onderzoeksproces was een bezoek aan Belfeld: “Belfeld kwam op me over als een gesloten plekje. De straten waren stil en het leek wel of iedereen sliep. Veel rolluiken waren gesloten. Omdat er veel hetzelfde soort huizen staat, zie ik hier kansen voor mijn idee van de verplaatsbare reflectorwoningen. Omdat de woningen zo op elkaar lijken kan één ontwerp in veel panden worden gebruikt. Naast de reflectorwoningen bedacht ik een nieuw woonidee voor het dorp dat mogelijkheden kan bieden op plaatsen waar de woningmarkt tekortschiet. Dit idee gaat over de introductie van een woonpark en het woonrecht voor iedere inwoner van Belfeld om in een standaard reflectorwoning te wonen met zijn of haar eigen naam. Wanneer je daar geen gebruik van wilt maken wordt de woning verhuurd als recreatiewoning en gaat de opbrengst naar de publieke voorzieningen in het dorp.”

‘Ik vind het fijn om als initiator betrokken te zijn bij dit soort projecten, omdat je dan vanaf het begin kan meedenken bij het vormgevingsproces.’

Met de informatie uit zijn onderzoek stelde Edwin een plan op vol voorbeelden van hoe zijn reflectorwoningen toegepast kunnen worden in Belfeld. Edwin vertelt over hoe hij zijn rol ziet in de verdere uitwerking van zijn plan: “Ik heb graag de rol van initiator als het gaat om de vormgeving van onze leefomgeving. Het spreekt me aan om vanaf het begin betrokken te zijn en alle partijen te horen om zo open mee te denken over oplossingen in maatschappelijke thema’s als krimp op de woningmarkt. Een ideale volgende stap in mijn voorstel voor Belfeld zou de realisatie van een woonwinkel zijn. Een tijdelijke winkel in Belfeld waarin ik in de vorm van maquettes en schetsen de mogelijkheden kan laten zien en bespreken. Er staan genoeg panden leeg die zouden kunnen dienen als plek voor deze tijdelijke winkel. In de woonwinkel zou ik het gesprek willen aangaan met bewoners en andere partijen in Belfeld, om zo samen te kijken wat hun visie is op de toekomst van hun dorp.”

Uw browser is verouderd!

Update uw browser Om deze website goed te bekijken. Update uw browser nu

×

NOG EVEN WACHTEN... TOT WE OPEN GAAN OP 5 SEPT! KLIK HIER Sluit melding